Botas ve Skutči definitivně končí. Vlastník rozhodl o likvidaci obuvnické firmy

V likvidaci je společnost Botas. Obuvnická firma ze Skutče počátkem roku přerušila provoz a nyní již je jasné, že ho neobnoví. Na to, že její vlastník, firma Benal, rozhodl o likvidaci, upozornila ČTK s odkazem na dokument ve Sbírce listin, sám vlastník nechtěl svůj krok komentovat.

Spolumajitel vlastnické firmy a předseda správní rady Botasu František Nestával řekl po lednovém zastavení výroby webu Seznam Zprávy, že buď se bude obuv Botas vyrábět jinde, anebo značku prodá. Nyní nechal poslat Botas do likvidace, k čemuž se nechtěl vyjádřit. „Po dohodě s likvidátorem nebudeme poskytovat další informace médiím,“ uvedl Nestával. 

Obuvnická firma Botas dosáhla v roce 2021 zisku po zdanění 7,676 milionu korun, zatímco v roce 2020 skončila ve ztrátě 2,93 milionu. Podle Nestávala ale ovlivnil předloňské výsledky prodej nepotřebných nemovitostí. „Běžnou činností bychom byli v malé ztrátě,“ připustil.

Zastavení výroby zdůvodnil majitel zdražením energií, nárůstem cen na výrobu, ale i výpadkem exportu do Ruska a dalších teritorií kvůli válce na Ukrajině.

Společnost Botas je známá hlavně výrobou sportovní obuvi, jméno firmy s ní v minulosti téměř splynulo. Začala fungovat v roce 1949 ještě pod názvem Botana, vznikla sloučením menších znárodněných podniků ze Skutče a okolí. Pod značkou Botas, která vznikla ze slov „bota“ a „Skuteč“, vyráběla firma obuv od roku 1963.

Většinu produkce v současnosti představovala sportovní obuv, kromě značky Botas  společnost vyráběla také pod značkou Authentic. V roce 1991 podnik zaměstnával 2400 lidí, o deset let později měl o polovinu méně pracovníků a před zastavením výroby jich zbývalo sedm desítek.