TÉMA

Boty

První boty mohli lidé nosit už před 150 tisíci lety, naznačuje analýza pravěkých stop

Lidští prapředkové mohli být mnohem zručnější výrazně dříve, než dosud věda předpokládala. Nová analýza starých stop totiž naznačuje, že už v dobách, kdy se druh Homo sapiens teprve evolučně zformoval, nosil zřejmě na nohou ochranu chodidel.
15. 11. 2023|

Zbavit Ukrajinu min nejspíš potrvá staletí. Pyrotechniky chrání speciální pavoučí boty

Na Ukrajině se po téměř rok a půl dlouhé válce vyprovokované Ruskem nachází enormní množství min. Podle odhadů nebezpečí hrozí na území o celkové rozloze 175 tisíc kilometrů čtverečních, což je plocha o poznání větší než dvojnásobek České republiky. S minami a nevybuchlou municí se přitom potýkají i tam, kde už boje měsíce nezuří. Vyčistit území od min může podle odhadů trvat i stovky let. V Charkově mapoval situaci zpravodaj ČT Jan Řápek.
29. 7. 2023|

Botas ve Skutči definitivně končí. Vlastník rozhodl o likvidaci obuvnické firmy

V likvidaci je společnost Botas. Obuvnická firma ze Skutče počátkem roku přerušila provoz a nyní již je jasné, že ho neobnoví. Na to, že její vlastník, firma Benal, rozhodl o likvidaci, upozornila ČTK s odkazem na dokument ve Sbírce listin, sám vlastník nechtěl svůj krok komentovat.
22. 2. 2023|

Kvůli zdražení energií byla uzavřena výroba obuvi Botas na Chrudimsku, píší Seznam Zprávy

Ve Skutči na Chrudimsku byla uzavřena výroba obuvi značky Botas. Důvodem bylo podle majitele firmy Františka Nestávala výrazné zdražení energií i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, uvedl ve středu server Seznam Zprávy. Nestával serveru řekl, že zvažuje přesun výroby i prodej značky. Rozhodne se v následujících měsících. Firma Botas propustila část ze sedmdesáti zaměstnanců.
4. 1. 2023|

30 let zpět: Předvánoční nákupy v Praze

Před Vánocemi spousta lidí shání dary pro své blízké na poslední chvíli. Nejinak tomu bylo i o poslední adventní neděli v roce 1991. Reportáž ukazuje tehdejší nabídku zboží i zájem lidí na různých místech Prahy: v obchodním domě, na pěší zóně v centru i na okraji metropole.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 12. 2021|