První boty mohli lidé nosit už před 150 tisíci lety, naznačuje analýza pravěkých stop

Lidští prapředkové mohli být mnohem zručnější výrazně dříve, než dosud věda předpokládala. Nová analýza starých stop totiž naznačuje, že už v dobách, kdy se druh Homo sapiens teprve evolučně zformoval, nosil zřejmě na nohou ochranu chodidel.

Dosud nejstarší přímé důkazy o obuvi pocházejí z amerického státu Oregon a evropských lokalit z období asi před deseti tisíci lety, nová studie zveřejněná v odborném časopise Ichnos by přelomový okamžik posunula v čase až do doby před 150 tisíci lety, píše list Ha'arec a časopis Nature.

Tým jihoafrických antropologů se konkrétně zaměřil na tři zkamenělé stopy staré 75 až 150 tisíc let, které byly už dříve nalezené na jižním pobřeží Jihoafrické republiky. Vědce zaujaly tím, že u nich znatelně chybí otisky prstů, které by zanechala bosá noha.

Naši předci se v pobřežních oblastech dnešní Jihoafrické republiky v té době pohybovali v drsném terénu. „Předpokládali jsme, že lidé byli běžně bosí. Pobřeží ale tehdy bylo plné ostrých skal,“ řekl jeden z vedoucích autorů studie, paleoantropolog Bernhard Zipfel z Univerzity Nelsona Mandely. Bylo by podle něj logické, aby si tehdejší hominidé chránili nohy. „Před sto tisíci lety mohlo být poranění chodidla smrtelné,“ uvedl.

Nalezené stopy nicméně nejsou dokonale průkazné, upozornil vědecký tým. Nelze například zjistit, nakolik bylo nošení obuvi obvyklé – naši předci si například mohli nohy chránit jenom za specifických okolností. Povrch stop je také relativně malý a mělčí otisky prstů mohou rychleji erodovat.

Odborníci se ale domnívají, že stopy na všech třech lokalitách – přímořských Kleinkrantz, Goukamma a Woody Cape – naznačují, že lidé, možná děti nebo malí dospělí, měli na nohou připevněné sandály s tvrdou podrážkou. Obuv na noze mohly přidržovat řemínky, jak naznačují stopy z Kleinkrantzu.

Člověk obutý

Nalezené otisky patrně pocházely od Homo sapiens, uvedli odborníci. „Nemůžeme plně vyloučit Homo naledi či Homo helmei, ale ti jsou mnohem méně pravděpodobní,“ řekl druhý vedoucí studie Charles Helm, rovněž z jihoafrické Univerzity Nelsona Mandely, a to s odkazem na dva vyhynulé předchůdce člověka moudrého, jediného žijícího druhu rodu Homo.

Otázka první obuvi přímo souvisí s otázkou, kdy se lidé začali poprvé oblékat. Ani na ni ale neexistuje jasná odpověď. Někteří vědci se logicky domnívají, že by se moderní lidé, méně ochlupení než jejich předci, nedostali daleko, kdyby africký kontinent opustili vstříc chladnější Evropě neošacení a neobutí. Obě tyto skupiny oblečení ale vznikly patrně společně, uvedl Helm. Scénář, ve kterém by první lidé pobíhali pouze v botách a ničem jiném, je tedy sice zábavný, ale nepravděpodobný, píše Ha'arec.