Zbavit Ukrajinu min nejspíš potrvá staletí. Pyrotechniky chrání speciální pavoučí boty

Horizont ČT24: Pyrotechnici na Ukrajině používají při likvidaci min speciální boty (zdroj: ČT24)

Na Ukrajině se po téměř rok a půl dlouhé válce vyprovokované Ruskem nachází enormní množství min. Podle odhadů nebezpečí hrozí na území o celkové rozloze 175 tisíc kilometrů čtverečních, což je plocha o poznání větší než dvojnásobek České republiky. S minami a nevybuchlou municí se přitom potýkají i tam, kde už boje měsíce nezuří. Vyčistit území od min může podle odhadů trvat i stovky let. V Charkově mapoval situaci zpravodaj ČT Jan Řápek.

Přítomnost min a nevybuchlé munice v oblasti Charkova zůstává mementem pobytu ruských vojsk. „Sekali jsme trávu, uklízeli jsme. Moje maminka na tom místě seděla a upozornila mě na tu věc. Nejprve jsem chtěla ten předmět zvednout a prohlédnout si ho, ale pak jsem si raději řekla, že se ho nebudu dotýkat,“ říká Olja, která našla minu na svém dvoře. Na zásah pyrotechniků čekala tři dny.

Při práci v terénu se ženisté chrání kevlarovými vestami a nosí speciální boty. „Používáme je, když kontrolujeme elektrické sítě nebo jiné objekty infrastruktury a musíme přejít pole, které může být zaminováno pozemními minami, protitankovými minami, motýlími minami a tak dále,“ uvedl náčelník pyrotechnické jednotky Bohdan Ševčenko.

Při šlápnutí na menší miny mohou takzvané pavoučí boty pyrotechniky ochránit. Nezabrání sice zlomení končetiny při výbuchu, ale mohou ji zachránit před amputací. Nápadu, který pochází z Kanady, se v Charkově chopil Igor Jefimenko. Vedla ho k tomu zkušenost jeho příbuzného. „Šlápl na tu malou potvoru. Výbuchem mu to utrhlo prsty na jedné noze,“ vzpomíná výrobce.

Obuv z 3D tiskárny

Jefimenko se dříve soustředil na opravu aut, ihned po začátku ruské invaze ale začal pomáhat ukrajinské armádě. V současné době zaměstnává přes 150 lidí, kteří vytvořili už přes tři sta párů speciálních bot.

Spodní část bot se tiskne na 3D tiskárnách. Před válkou měli pouze jednu, pak přikoupili dalších dvacet. „Jsou vyrobeny ze speciálního plastu, který při výbuchu nezraní osobu, protože se z něj nerozletí tvrdé střepiny, ale celý se promění v prach,“ vysvětluje Jefimenko.

Kromě záchranářů nebo ženistů si obuv objednala i řada místních dělníků, kteří musí pracovat v terénu. Výbušniny totiž často nejsou v travnatém porostu vidět a region se daří odminovávat spíše pomalu.

Deset milionů Ukrajinců v ohrožení

Miny značně zpomalují ukrajinskou protiofenzivu. „Postup ukrajinských vojsk se zpomalil,“ potvrzuje zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Řápek. „Rusové podle zpráv zaminovali celý jih a frontu, ukrajinské tanky nemohou postupovat a pěchota má také problémy. Západní tanky Abrams a Leopard 2 byly na začátku protiofenzivy v první linii, jenže narazily na tyto miny, i proto se protiofenziva zpomalila,“ konstatuje Řápek.

V Charkovské oblasti jsou zaminované lesy a až sedmdesát procent polí, informoval dále zpravodaj. Lidem se nedoporučuje opouštět zpevněnou vozovku. Celkově je v ohrožení deset milionů Ukrajinců. Odstraňování min přitom probíhá pomalu, a to i proto, že ženisté často jezdí k takzvaným falešným poplachům. „To znamená, že někdo najde třeba rezavý mlýnek na kafe a volá pyrotechniky, aby přišli zkontrolovat, co to je,“ uvedl Řápek.