TÉMA

odminování

Zbavit Ukrajinu min nejspíš potrvá staletí. Pyrotechniky chrání speciální pavoučí boty

Na Ukrajině se po téměř rok a půl dlouhé válce vyprovokované Ruskem nachází enormní množství min. Podle odhadů nebezpečí hrozí na území o celkové rozloze 175 tisíc kilometrů čtverečních, což je plocha o poznání větší než dvojnásobek České republiky. S minami a nevybuchlou municí se přitom potýkají i tam, kde už boje měsíce nezuří. Vyčistit území od min může podle odhadů trvat i stovky let. V Charkově mapoval situaci zpravodaj ČT Jan Řápek.
29. 7. 2023|

Ukrajina slibuje užívat kazetovou munici s omezeními

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že ukrajinská armáda bude používat kazetovou munici s omezeními, která si sama stanovila. Informovala o tom Ukrajinska pravda. Tento typ munice obdrží od Spojených států, které to oznámily v pátek. Oznámení vyvolalo nevoli některých evropských představitelů.
8. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 15:21|

Ukrajina má kritický nedostatek munice, budeme se snažit dodávky zvýšit, řekl Pavel po návratu ze země

Česká republika bude ve spolupráci s dalšími spojenci hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice na Ukrajinu. Uvedl to prezident Petr Pavel po návratu z Ruskem napadené země, kde byl na pracovní návštěvě. Ukrajina má podle něj munice kritický nedostatek, přičemž právě munice je nezbytná pro to, aby země mohla zahájit protiofenzivu a obnovit kontrolu nad svým územím.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 20:10|

Třetina Ukrajiny se proměnila v minové pole. Odminování může trvat dekády

Ukrajina bojuje na svém území kromě ruských vojáků také s neviditelným nepřítelem, kterého za sebou okupanti zanechávají, a sice s hrozbou, jež způsobuje fatální zranění a v horších případech smrt. Ruská agrese zavlekla na Ukrajinu mimo jiné také nebezpečí v podobě nášlapných min.
11. 4. 2023|

Unijní představitelé v Kyjevě slíbili výcvik tisíců vojáků i nové sankce

Evropská unie vycvičí dalších 15 tisíc ukrajinských vojáků, celkem tedy 30 tisíc, ohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell po jednání s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem. Unie také poskytne Ukrajině vybavení a výcvik v hodnotě 25 milionů eur (asi 595 milionů korun), aby země kvůli ochraně životů civilistů mohla vyčistit zaminované území. Borrell spolu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a 15 eurokomisaři přijel do Kyjeva, kde se v pátek uskuteční summit mezi EU a Ukrajinou.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 19:02|

Výbušniny zamořily Ukrajinu. Miny leží v Černém moři i na půdě o čtyřnásobné rozloze Česka

Boje na Ukrajině probíhají pouze na části území, obyvatelé napadené země jsou ale v nebezpečí všude, a to jak kvůli dopadajícím raketám, tak kvůli minám v půdě a mořských vodách. Minami je zamořená asi polovina území Ukrajiny. Výbušniny kontaminovaly také zemědělskou půdu a vody Černého moře, což ještě ztěžuje už tak komplikovanou produkci a vývoz potravin do světa. Odminování přitom může zabrat desítky let.
17. 8. 2022|

Psí hrdina Patron váží méně než miny, které nachází. Za odměnu dostává sýr

S odminováním území po odchodu ruské armády pomáhá ukrajinským vojákům pes jménem Patron, což znamená v překladu nábojnice. Dvouletý Jack Russel teriér z Černihivu nedaleko Kyjeva už stačil najít přes sto padesát min a kusů munice a stát se ikonou sociálních sítí.
29. 4. 2022|