Ukrajina slibuje užívat kazetovou munici s omezeními

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že ukrajinská armáda bude používat kazetovou munici s omezeními, která si sama stanovila. Informovala o tom Ukrajinska pravda. Tento typ munice obdrží od Spojených států, které to oznámily v pátek. Oznámení vyvolalo nevoli některých evropských představitelů.

Ukrajinci se rozhodli zakázat si užití kazetové munice ve městech. Dále je budou používat pouze na vlastním osvobozovaném území, tedy nikoli na území Ruska. Jejich hlavními cíli budou soustředění ruských jednotek a smyslem snaha o prolomení obranných linií.

Dalším bodem je přísné zaznamenávání všech míst, kde ji nasadili. Po válce budou tato místa prioritními při odminování. Ukrajina také bude své partnery informovat o každém nasazení kazetové munice a jejich efektivitě.

„Už dávno jsem o těchto omezeních osobně informoval naše americké partnery,“ uvedl Reznikov.

Evropská kritika

Že by Ukrajině neměla být poslána kazetová munice, prohlásila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. „Španělsko má kromě pevného závazku vůči Ukrajině také pevný závazek, že určité zbraně a bomby nemohou být dodávány za žádných okolností,“ řekla a dodala: „Ne kazetové munici a ano legitimní obraně Ukrajiny, která by, jak chápeme, neměla být prováděna pomocí kazetové munice.“

Britský premiér Rishi Sunak zase zdůraznil, že Británie je signatářem úmluvy, která zakazuje výrobu kazetové munice a odrazuje od jejího používání, proti kterému se vyslovila i OSN. Generální tajemník OSN António Guterres je proti dalšímu používání kazetové munice, uvedl v pátek mluvčí OSN na dotaz ohledně plánovaného prohlášení USA.

Kazetová munice

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. USA se podle poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jakea Sullivana dlouho zdráhaly tuto munici poskytnout kvůli rizikům, které mohou nevybuchlé nálože představovat pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu.

Jednou z možností užití kazetové munice je také pročištění zaminovaného území. To Ukrajina potřebuje, aby mohla prorazit ruské obranné linie, v nichž se nachází obrovské množství min.

Více než 120 zemí včetně České republiky se v Úmluvě o kazetové munici zavázalo, že tyto zbraně nebudou dále vyrábět, skladovat, přesouvat ani používat. Dohodu nicméně nepodepsaly například USA, Indie nebo Brazílie, ale ani Rusko a Ukrajina, které obě podle mezinárodních pozorovatelů tento typ munice již od loňského února, tedy od začátku ruské invaze, použily.