TÉMA

Kazetová munice

Ukrajina slibuje užívat kazetovou munici s omezeními

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že ukrajinská armáda bude používat kazetovou munici s omezeními, která si sama stanovila. Informovala o tom Ukrajinska pravda. Tento typ munice obdrží od Spojených států, které to oznámily v pátek. Oznámení vyvolalo nevoli některých evropských představitelů.
8. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 15:21|

Američané poskytnou Ukrajině kazetovou munici. Německo vyjádřilo nesouhlas s dodávkou

Spojené státy poskytnou Ukrajině mimo jiné kazetovou munici v rámci nového balíku vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (asi 17,4 miliardy korun). Oznámil to v pátek Pentagon. Součástí balíku budou například dělostřelecké granáty ráže 105 milimetrů a 155 milimetrů, desítky bojových vozidel pěchoty, protitankové střely Javelin nebo munice do systému HIMARS.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 22:24|

Přibývá důkazů, že Rusové používají zakázané kazetové bomby

Kazetové bomby jsou jako smrtící déšť a důkazů o jejich nasazení ve válce na Ukrajině přibývá. Tento druh munice, který řada zemí zakazuje, přitom stojí za stovkami, možná tisícovkami obětí.
8. 7. 2022|

Donbasem otřásají pouliční boje. Civilisté přinášejí svědectví z filtračních táborů

Ruské síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka a vytlačily z něj ukrajinské jednotky, uvedl ukrajinský generální štáb. Hlava Luhanské oblasti Sehij Hajdaj oznámil, že jsou zničeny všechny mosty vedoucí do města. Ukrajinci, kterým se po násilné deportaci podařilo uprchnout z Ruska, popsali britskému listu The Guardian dění ve filtračních táborech. Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu zvýšilo napětí mezi devíti světovými jadernými státy a poprvé od studené války hrozí navýšení jaderného arzenálu.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:12|

Rusové ostřelují Charkov, v Mariupolu se bojuje. V Kyjevské oblasti se vyšetřují válečné zločiny

Rusové dál ostřelují Charkov, hlásí ukrajinská armáda. Zřejmě vrcholí dobývání Mariupolu, uvádí server BBC News. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhl vyměnit Putinova přítele Viktora Medvedčuka za ukrajinské zajatce. Vyšetřování se rozjelo v Kyjevské oblasti, kde podle ministerstva vnitra Rusové zabili přes 700 civilistů. Nové informace přinesla BBC i o útoku na civilisty na nádraží v Kramatorsku, podle ní tam ruská armáda použila kazetovou munici. Moskva varovala, že západní transporty zbraní bere na Ukrajině za legitimní cíle. EU schválila dalších 500 milionů eur na zaplacení zbraní pro Ukrajinu. Moskva vyhrožuje útoky na Kyjev, pokud budou pokračovat sabotáže na ruském území.
13. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 01:22|

Ukrajina podle starosty plně kontroluje Irpiň u Kyjeva

Ukrajina vyčísluje dosavadní škody způsobené ruskou invazí na 564,9 miliardy dolarů (12,7 bilionu korun). Podle generálního štábu ukrajinské armády bylo Rusko nuceno stáhnout své síly z Kyjevské oblasti. Ukrajinské síly navíc znovu kontrolují město Irpiň, tvrdí jeho starosta Oleksandr Markušyn. Ve městě Černihiv jsou nadále uvězněny desetitisíce lidí. Humanitární koridory v pondělí nebudou, Kyjev se obává provokací.
28. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 01:23|