Přibývá důkazů, že Rusové používají zakázané kazetové bomby

Události: Používání kazetových bomb na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Kazetové bomby jsou jako smrtící déšť a důkazů o jejich nasazení ve válce na Ukrajině přibývá. Tento druh munice, který řada zemí zakazuje, přitom stojí za stovkami, možná tisícovkami obětí.

Zrádnost kazetových bomb spočívá v tom, že se ještě ve vzduchu rozpadnou na mnoho malých částí, drobných bomb, které dokážou zasáhnout poměrně velké území –⁠ až několik desítek metrů čtverečních. Mohou nést střepiny, kovové špony, plyn, ale třeba i bílý fosfor, který se téměř nedá uhasit.

Na zboření domu kazetové bomby mnohdy nestačí, k zabíjení jsou ale silné dost. Hlavně ve městech bývají ničivé. Některé nálože navíc nemusí vybuchnout, smrtelnou hrozbou tak zůstávají i dlouho po dopadu.

„V současné výbavě Ruska je například munice Tornado, která může obsahovat mnoho menších bomb. V kazetním bloku jich může být až 650,“ vysvětluje velitel pyrotechnického týmu v Dnipropetrovské oblasti Sergej Pytuk.

Tragédie na koupališti

Město Časiv Jar leží blízko Bachmutu a také fronty, blíží se k němu ruské jednotky. A ty zde o sobě dávají „vědět“ opakovaně. Třeba odpoledne prvního letního dne mezi návštěvníky tamního koupaliště dopadla právě kazetová bomba. Jednoho člověka zabila, dalších jedenáct zranila. Z toho bylo šest dětí.

I když jsou lidé z Časiv Jaru nejméně týden bez elektřiny, pitné vody a vytápění a nezbývá jim nic jiného než vařit venku na ohni, berou tyto momenty za svaté, protože mají klid.

Kazetové bomby zakazuje používat v rezidenčních oblastech víc než stovka zemí. Mezi signatáři úmluvy Rusko není, i ono ale musí ctít mezinárodní právo. To má použití munice za nehumánní čin a možný válečný zločin. Celkově jich teď nejvíc prověřují úřady u ukrajinské metropole.

„V Kyjevské oblasti jsme dosud identifikovali víc než čtyři tisíce válečných zločinů ze strany vojsk Ruské federace,“ tvrdí Stanislav Kozynčuk z tamní prokuratury. Ve velkém počtu těchto incidentů přitom zřejmě hrály roli právě kazetové pumy.