Automobilová výroba se potýká s cenami energií i výpadky dodávek

Události: Automobilová výroba se potýká s cenami energií i výpadky dodávek (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika vstupuje do těžkého období. Renomované instituce na příští rok předpovídají recesi. V nejistotě je i hlavní tuzemský průmyslový obor – automobilová výroba. Letos se jí sice daří navyšovat produkci. Trápí ji ale vysoké ceny energií i trvající nedostatek dílů. Kvůli výpadkům dodávek automobilky nejsou schopné část vozů dokončit. Na tomto průmyslu je přitom závislé celé české hospodářství. Práci dává i spoustě jiných podniků.

„Nadcházející měsíce budou nepochybně velmi složité. Výrobní řetězce a zejména logistické řetězce jsou pod extrémním tlakem. Velké problémy jsou dostat díly z Asie do Evropy, expedovat klientům hotová vozidla. Toto všechno bude nepochybně znamenat výpadky ve výrobě,“ míní ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Motor české ekonomiky se v posledních letech vlivem okolností tu a tam zadrhával. A problémy se automobilek drží i dál. Místo toho, aby auta putovala k zákazníkům, nyní například čekají na odstavných plochách, letišti a nově i na brněnském závodním okruhu. Odjet nikam nemohou – chybí v nich totiž některé součástky.

„Na předcovidová čísla se automobilky jen tak nedostanou, a to především proto, že stále přetrvávají problémy v dodavatelských řetězcích a automobilkám se stále nedostává některých klíčových dílů, které pro svoji výrobu potřebují,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

K problémům s některými díly se přidávají i drahé energie, které můžou část podniků fatálně ohrozit. „Škoda Auto se nechystá propouštět, ale bojíme se toho, že by tyto vysoké ceny mohly vést k tomu, že někteří naši dodavatelé budou krachovat a budeme muset kvůli tomu zastavovat výrobu,“ řekl člen představenstva Škody Auto a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Martin Jahn.

Obavy má i ředitel Sdružení automobilového průmyslu. „Řada firem napříč Evropou může být v insolvenci. Což sekundárně způsobí to, že konkrétní dodavatel nebude schopen svůj produkt dodat a může zastavit celý výrobní řetězec,“ upozornil Petzl.

Vyšší výroba

I přesto už automobilky v Česku vyrobily od začátku roku přes milion vozidel, tedy o jedenáct procent více než loni. Největší Škoda Auto přidala 3,5 procenta. Toyota hlásí meziroční růst skoro o 36 procent a Hyundai o 16,5 procenta.

„Letošní výroba je na vyšší úrovni, než tomu bylo v posledním předcovidovém roce. Můžeme si z objednávek vybírat ty, na které zrovna máme dostupné díly, ale problémy s dodávkami, především čipů, jsou pořád obrovské,“ řekl mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech Petr Michník.

„Aktuálně nám žádné součástky nechybí. Samozřejmě blíží se doba Vánoc, možná dojde k nějakému přerušení výroby. Ale že by se chystalo nějaké masivní zdržení nebo posunutí výroby na pozdější dobu, neočekáváme,“ uvedl ředitel firmy Toyota Central Europe – Czech Martin Peleška.

Proti loňsku se výrazně snížila čekací doba na nové auto. Pohybuje se mezi čtyřmi až šesti měsíci. Na druhou stranu se ale také snížila poptávka po nových vozidlech. „Kde tu recesi začínáme pociťovat, je poptávka – množství lidí, kteří chodí na showroom, testují auta, podepisují nové smlouvy. Pokles je teď někde kolem 25 procent. Myslím si, že ta situace bude dál pokračovat do února, do března,“ dodal Peleška.

Automobilky působící v Česku ale dodávají vozidla zejména na zahraniční trhy. I kdyby si jich tak vlivem recese Češi z autosalonů odváželi méně, pomyslný motor české ekonomiky by to zadrhnout nemělo – na rozdíl od chybějících součástek.