Na letištích parkují tisíce nedokončených aut. Chybí jim součástky

Události: Škodě Auto chybí důležité součástky (zdroj: ČT)

Automobilce Škoda Auto opět chybí součástky. Nemůže tak prodat přes dvacet tisíc téměř dokončených vozů. Auta skladuje na letištích a dalších plochách a ruší směny.

Na městské letiště v Hradci Králové kamiony denně přivážejí desítky aut čtyř typů z výrobních linek závodu Škoda Auto v Kvasinách. „K parkování vozidel jsou využívány stojanky pro letadla, které nejsou obsazené. Máme dostatek volných parkovacích míst, která můžeme pro tyto účely nabídnout, aniž by byl omezen letový provoz. Počítáme s celkovou kapacitou patnáct set vozů,“ přiblížil ředitel Letecké služby Hradec Králové Pavel Rind.

V sektoru, kde při přehlídkách čekají akrobatické letouny, teď parkují auta. Kvůli problémům v dodavatelském řetězci výrobce se zřejmě zdrží déle. „Mezi aktuální kritické díly patří bateriové moduly, elektrické posilovače brzd, bateriové vany nebo pohony a hlavy kol. Aktuálně máme přes dvacet tisíc nedokončených vozů,“ řekla mluvčí mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Martina Špittová.

V tuto chvíli je na letišti v Hradci Králové víc než devět stovek automobilů. „Chybějící díly čeká firma v nejbližší době, vozy pak co nejrychleji dokončí,“ sdělila Špittová. Už teď některé z letiště operativně stahuje, když díly získá.

Automobilka ruší směny

Závod automobilky v Kvasinách vyrábí dvanáct set vozů denně. „Když nám dojdou díly, tak se odvolávají celé směny, v tomto týdnu například v sobotu všechny tři směny, noční, ranní, odpolední, jsou odvolané. Zaměstnanci zůstávají doma z důvodu překážky na straně zaměstnavatele a je jim placeno osmdesát pět procent průměrné mzdy,“ řekl předseda OS Kovo KV Kvasiny Martin Lustyk.

Dočasné parkoviště vzniklo také na letišti v Bochoři u Přerova. Desítky aut v dlouhých kolonách stojí na nevyužívaných vojenských plochách. Hradecké letiště už automobilka využívala jako parkoviště pro nedokončená auta jednou, od loňského května do letošního února. Bylo jich tam až patnáct set.