Sociální demokraté chtějí prosadit původní sedmiprocentní sazbu digitální daně, opozice varuje před hrozbou odvety

Vládní návrh zákona o dani z digitálních služeb míří do finále (zdroj: ČT24)

Podle sněmovního rozpočtového výboru by měla sazba digitální daně v Česku činit pět procent. I přesto ale sociální demokraté mluví o původní sedmiprocentní variantě. Nižší sazbu podporuje i část opozice, další však varuje před odvetnými opatřeními a hrozbou vysokých cel pro tuzemské exportéry.

Vládní návrh zákona o dani z digitálních služeb míří do finále. K předloze se sešla řada úprav – týkají se především toho, jak vysoká by nová daň měla být. Někteří poslanci navrhovali snížení sazby daně na tři nebo dokonce dvě procenta. Rozpočtový výbor, který předlohu nedávno projednával, ale podpořil už dřív dohodnutý koaliční kompromis ve výši pěti procent.

Přesto by se sociální demokraté raději vrátili k původnímu návrhu. Ten počítal se sedmi procenty. „Budeme prosazovat sedm procent. Teprve když to neprojde, půjdeme na tu kompromisní variantu pět. Ale chceme sedm,“ uvedla místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„My jsme se dohodli na pěti procentech, to už se měnit nebude, to byl výsledek koaliční rady,“ zdůraznila však ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Projednání návrhu je teď pro vládu prioritou. S výnosem 2,7 miliardy korun už počítá návrh státního rozpočtu. Pro pětiprocentní variantu má kabinet podporu části opozice. „Digitální daň je nutná, ale pravda je, že v sedmi procentech by s tím byl problém, byli bychom jediní. Pět procent je přijatelná varianta,“ konstatuje místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Někteří podnikatelé i poslanci se v případě zavedení daně obávají odvety

Digitální daň se má týkat velkých internetových firem. V reakci na to však bývalý velvyslanec Spojených států upozorňoval na možnost odvetných kroků. Někteří podnikatelé se proto obávají zavedení vysokých cel. Obavy sdílejí i někteří poslanci, podle části je i pětiprocentní sazba vysoká.

„Já bych se skutečně obával takto vysokou digitální daň podpořit, protože nechci ohrozit české exportéry do Spojených států. Čím vyšší sazba bude, tím víc riskujeme odvetné kroky,“ uvedl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Poslankyně a členka sněmovního rozpočtového výboru Věra Kovářová (STAN) uvedla, že podpoří variantu ve výši pěti procent. „Pokud by se digitální daň měla schválit, tak by dávalo smysl, aby se odsunula účinnost. Musí dojít k dohodě v rámci EU a taky OECD,“ doplnila.

Digitální daň by se mohla v závěrečném čtení projednávat ještě na aktuální schůzi sněmovny.