Těžební společnost OKD loni vytvořila ztrátu 861 milionů korun, může za ni hlavně pokles cen uhlí

Těžební společnost OKD loni vytvořila ztrátu 861 milionů korun. V roce 2018 měla zisk 1,29 miliardy korun. Objem výroby firmě meziročně klesl z 4,6 milionu na 3,6 milionu tun uhlí, napsala MF Dnes.

Výrazná ztráta je podle firmy hlavně důsledkem poklesu cen uhlí. „Z 210 dolarů za tunu koksovatelného uhlí klesly během roku ceny až na 140 dolarů za tunu,“ uvedl deník. Klesající trend podle něj pokračuje i v letošním roce.

„Oceláři snižují výrobu na minimum, světové ceny koksovatelného uhlí trvale klesají, energetický trh prochází největší krizí za 70 let,“ uvedla ve výroční zprávě předsedkyně představenstva Vanda Staňková. 

Na hospodaření podniku měl velký vliv výbuch metanu v Dole ČSM, při kterém na konci roku 2018 zemřelo 13 horníků. Těžbu ovlivňují i složité geologické podmínky. „Zvyšování degazace, ochlazování prostředí a další opatření nás brzdí ve zvyšování postupů a výkonnosti. Překročení povolených koncentrací metanu či oxidu uhelnatého na pracovištích vede k celkovému uzavření porubu. Tato rizika se na výpadku v těžbě podílela ze 70 procent,“ uvedla Staňková.

Vlastníkem OKD je prostřednictvím společnosti Prisko stát. List připomněl, že společnost OKD kvůli špatným hospodářským výsledkům požádala Prisko o 1,2 miliardy korun, na což Prisko zatím zareagovalo navýšením základního jmění o 600 milionů korun a o další pomoci se jedná.

Kvůli špatné hospodářské situaci firmy se hovoří o tom, že by těžba ve všech dolech OKD měla skončit na konci roku 2021 nebo v roce 2022. Podle materiálu, který v červenci projednávala vláda, se o tom má rozhodovat na podzim podle vývoje cen uhlí.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. V dolech pracuje celkem okolo osmi tisíc lidí.