OKD zvýší těžbu, kladný hospodářský výsledek v letošním roce ale neočekává

Těžařská společnost OKD má v plánu letos vytěžit 3,7 milionu tun černého uhlí, což je o půl milionu tun více než loni. Ani letos ale nepředpokládá, že by skončila v zisku, zejména kvůli situaci na trhu s uhlím. Vyplývá to z podnikatelského plánu pro letošní rok, o kterém informoval mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Plán v únoru schválilo představenstvo těžařské firmy a tento měsíc i jediný akcionář, státní společnost Prisko. V roce 2019 měla firma ztrátu několik set milionů korun, předloni vytvořila čistý zisk 1,29 miliardy korun.

Firma se podle předsedkyně představenstva OKD Vandy Staňkové při přípravě podnikatelského plánu pro letošní rok soustředila zejména na nutnost restrukturalizace a s ní souvisejícího snížení nákladů.  

Pro rok 2020 nelze předpokládat dosažení kladného hospodářského výsledku s ohledem na stávající podmínky na trhu s uhlím, jakož i další vnější okolnosti, kterým v současnosti společnost čelí.
Vanda Staňková
předsedkyně představenstva OKD

I přesto, že firma neočekává v letošním roce zisk, je jejím cílem dosáhnout takových výsledků, které umožní pokračování těžby. Staňková uvedla, že na splnění obchodních plánů ale mohou mít zásadní vliv nepředvídatelné změny cenových a tržních podmínek.

Vliv na hospodářské výsledky může mít i pandemie koronaviru

Výkonný ředitel OKD Radim Tabášek řekl, že na letošní čísla může mít vliv i pandemie koronaviru. Zatím prý ale nelze spekulovat o tom, jak velké škody by mohla způsobit. Preventivní opatření tak už zavedla i firma OKD, která lidem, kteří do podniku vstupují, námatkově měří teplotu. 

„Týká se to všech zaměstnanců OKD, jakož i zaměstnanců dodavatelských firem s účinností od 13. března od 04:00 až do odvolání,“ uvedl Tabášek. Zaměstnanci s teplotou vyšší než 38 stupňů nebudou moci vstoupit a budou muset vyhledat lékaře. 

Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Majitelem společnosti je od roku 2018 prostřednictvím podniku Prisko stát. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8400 lidí.

  • Už za socialistické éry se uzavřela část šachet, jiné ale naopak vznikly, jako třeba Paskov a Staříč ze 60. a 70. let. V roce 1990 fungovalo v ostravsko-karvinském revíru 13 šachet a OKD zaměstnávaly na 104 tisíc lidí. Po listopadu 1989 přišlo postupné uzavírání neefektivních provozů, doprovázené propouštěním. V roce 1992 měly OKD přes 72 tisíc zaměstnanců, o dva roky později pracovalo v devíti dolech přibližně 50 tisíc lidí. V roce 2017 v OKD i se zaměstnanci dodavatelských firem pracovalo zhruba jedenáct tisíc lidí, koncem roku 2019 asi o dva tisíce méně.
  • Za posledních třicet let skončila těžba například v dolech Jan Šverma (1992), Heřmanice (1993), Odra (poslední důl na území Ostravy, 1994), Julius Fučík (1998) nebo Barbora (2002). V lednu 2007 vyjel poslední vozík s uhlím z dolu Dukla v Havířově a v Dole Paskov byla těžba ukončena 31. března 2017. V Dole Lazy skončila těžba 28. listopadu 2019.
  • V srpnu 2019 začaly OKD zasypávat první ze dvou uzavřených jam Dolu Paskov ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku. Jámy jsou hluboké 600 a 900 metrů. V podzemí Dolu Paskov stále zůstává podle odhadů několik milionů tun uhlí.
  • V někdejším ostravsko-karvinském revíru se nyní těží uhlí už jen v karvinské části, a to v dole ČSM.