Růst českého hospodářství bude letos pod dvěma procenty, odhadla rozpočtová rada

Růst české ekonomiky bude v letošním roce zřejmě nižší než dosud odhadovaná dvě procenta, a to i v případě, že by se ekonomika Číny zasažená šířením koronaviru začala zotavovat již během druhého a třetího čtvrtletí. Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávy o stavu veřejných financí, kterou ve středu zveřejnila Národní rozpočtová rada. Ve stejný den uvedly Mezinárodní měnový fond a mezinárodní ratingová agentura S&P, že kvůli koronaviru očekávají zpomalení růstu světové ekonomiky i eurozóny.

Ministerstvo financí počítá v únorové makroekonomické prognóze s růstem ekonomiky v letošním roce na dvou procentech. Zároveň ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v rozhovoru pro agenturu Bloomberg na konci února uvedla, že je připravena, pokud bude hrubý domácí produkt (HDP) menší než dvě procenta, zvýšit schodek státního rozpočtu. Pro letošní rok byl schválen ve výši 40 miliard korun. 

„I při zotavení Číny už během druhého až třetího čtvrtletí 2020 ale nelze čekat, že celoroční růst českého HDP dosáhne v současnosti odhadované úrovně dvou procent. V případě dlouhodobějších a silnějších dopadů na ekonomiku bude v příštích měsících potřeba odhady nadále revidovat,“ uvedla Národní rozpočtová rada.

Rada dále upozornila, že zpomalení růstu ekonomiky nepříznivě ovlivní letošní výsledek hospodaření sektoru veřejných institucí. „Zpomalení zahraniční poptávky a exportu se postupně může přelít i do domácí poptávky a následně oslabit meziroční tempo růstu daňových příjmů,“ uvedla rada.

Ministerstvo letos očekává podle odhadů z počátku února saldo veřejných financí vyrovnané.

Rada čeká výpadek příjmů u digitální daně a u aukce 5G sítě

Navíc podle rady negativně ovlivní příjmy rozpočtu pravděpodobný výpadek příjmů z digitální daně zhruba za dvě miliardy korun. Schillerová nedávno oznámila, že nově zaváděná digitální daň by mohla platit o půl roku později, tedy až od příštího roku, a její sazba by mohla klesnout z navrhovaných sedmi procent na pět procent. „Potvrzuje se tak potřebnost dodržování principu, že návrh rozpočtu má respektovat pouze platné zákony,“ upozornila rada.

Další výpadek u příjmů zhruba za sedm miliard korun může podle rady přinést i posunutí termínu aukcí kmitočtů k sítím 5G. Český telekomunikační úřad předpokládá vyhlášení aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G na konci června, tedy zhruba s půlročním zpožděním.

V pondělí ministerstvo informovalo o schodku státního rozpočtu za únor (27,4 miliardy), což byl nejhorší únorový výsledek v historii České republiky. 

O důchodech by se mělo diskutovat dál

Celkově nastavení rozpočtové politiky pro letošní rok rada hodnotí jako neutrální, což lze považovat vzhledem k aktuální pozici v hospodářském cyklu, situaci na trhu práce i vývoji inflace za vhodné. Zároveň ale rada upozornila, že by vláda měla mít k dispozici sadu opatření, která by bylo možné použít ke stabilizaci poptávky, pokud by se situace v zahraničí nebo v tuzemsku významně zkomplikovala.

„Především by jejich případná implementace měla být relativně rychlá a dále by měla směřovat do posílení poptávky v odvětvích náročných na pracovní sílu,“ uvedla rada.

Rada také upozornila, že řešení krátkodobých problémů by nemělo překrýt přetrvávající dlouhodobé nerovnováhy veřejných financí vyplývající z probíhající demografické změny. „Diskuse o úpravách penzijního systému by měla pokračovat,“ uvedla rada.

Eurozónu čekají těžké časy

Mezinárodní ratingová agentura S&P ve středu kvůli koronaviru snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na půl procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V Itálii, která je zatím v rámci Evropy koronavirem nejvíce zasažená, čeká agentura pokles ekonomiky o 0,3 procenta. „Krátkodobý výhled pro evropskou ekonomiku se zhoršil,“ uvedli ekonomové S&P ve zprávě. Předpověděli, že hospodářství začne oživovat ve druhém čtvrtletí, toto oživení však podle nich bude křehké.

V Německu, které je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky, očekává S&P v letošním roce stagnaci. V loňském roce se hrubý domácí produkt Německa podle údajů spolkového statistického úřadu zvýšil o 0,6 procenta, což je nejpomalejší tempo za šest let. 

Zpravodajský server CNBC zároveň uvedl, že eurozónu čeká podle ekonomů dekáda přinejlepším zanedbatelného růstu. Region se ještě plně nevzpamatoval z dlouhé a hluboké finanční krize v uplynulém desetiletí a nyní se musí vypořádat s novým koronavirem. Varovné signály se přitom objevovaly ještě předtím, než udeřila současná zdravotní krize. Zvláště ohrožená už byla třetí největší ekonomika eurozóny Itálie, varovali v úterý analytici banky ING.

„Během příštích deseti let se potenciální růst v regionu pravděpodobně zpomalí. Itálie čelí mnohem horší stagnaci, než jakou kdy zažilo Japonsko,“ napsali ekonomové ING Carsten Brzeski, Bert Colijn a Inga Fechnerová.

Růst globální ekonomiky se zpomalí

Růst globální ekonomiky letos kvůli epidemii nového typu koronaviru ve srovnání s loňským rokem zpomalí. Předpověděla to ve středu výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. Fond přitom ve své lednové prognóze předpokládal, že růst světové ekonomiky letos zrychlí na 3,3 procenta z loňských 2,9 procenta.

MMF v únoru kvůli koronaviru rovněž snížil odhad letošního růstu čínské ekonomiky na 5,6 procenta z lednových šesti procent. Nyní Georgievová předpověděla, že hospodářský růst v Číně bude ještě pomalejší. Zároveň však upozornila, že Číně se již daří obnovovat produkci pozastavenou v důsledku epidemie. Podle šéfky MMF už bylo obnoveno zhruba 60 procent produkce a během příštích týdnů by to mělo být 90 procent.

Miliardy dolarů na pomoc chudým státům

MMF rovněž oznámil, že kvůli koronaviru dává k dispozici nouzové finanční prostředky v hodnotě 50 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun), které zahrnují úvěry s velmi nízkými či dokonce nulovými úroky. Peníze jsou určeny pro chudší a rozvíjející se země, které by mohly potřebovat podporu při řešení problémů spojených s koronavirem.

Georgievová a prezident Světové banky David Malpass na společné tiskové konferenci podtrhli důležitost koordinovaných akcí zaměřených na omezení dopadů koronaviru. Banka již v úterý uvedla, že na pomoc zemím potýkajícím s dopady koronaviru prozatím uvolní 12 miliard dolarů.