Německo se ve třetím čtvrtletí těsně vyhnulo recesi. Propadá se však průmysl a stagnuje export

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí těsně vyhnula recesi, hrubý domácí produkt (HDP) se zvýšil o 0,1 procenta oproti předchozím třem měsícům. Potvrdily to konečné údaje, které v pátek zveřejnil spolkový statistický úřad.

Ve druhém čtvrtletí se německý HDP snížil o 0,2 procenta po nárůstu o 0,5 procenta v prvním kvartálu. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou.

Německé hospodářství se v poslední době potýká se zpomalováním růstu světové ekonomiky. K jeho potížím přispívá přetrvávající nejistota spojená s plánovaným odchodem Británie z Evropské unie a s obchodní válkou mezi Spojenými státy a Čínou. Přesto to byl export a spotřeba vlády, které umožnily vyhnout se recesi. Naopak dolů ji táhne stav německého průmyslu.

Spolková vláda v letošním roce očekává růst ekonomiky o půl procenta po loňské expanzi o 1,4 procenta. Příští rok se má HDP podle vládní prognózy zvýšit o jedno procento. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Ta na tento trh směřuje přes třicet procent svého exportu.

Churavějící průmysl

Slabým místem německé ekonomiky nyní zůstává průmysl. Například Svaz německého průmyslu (BDI) před několika dny předpověděl, že produkce německého zpracovatelského sektoru v letošním roce klesne o čtyři procenta.

„Po šesti letech nepřetržitého růstu zůstává německý průmyslový sektor od třetího čtvrtletí 2018 v recesi,“ uvedl šéf BDI Joachim Lang. V celém loňském roce se produkce německého zpracovatelského sektoru zvýšila o 1,2 procenta. V letošním roce BDI původně očekával stagnaci, uvedla agentura Reuters.

U exportu z Německa pak svaz čeká růst jen o 0,5 procenta, což by znamenalo nejslabší tempo od světové finanční krize před deseti lety. Loni vzrostl export o 2,1 procenta. Německá průmyslová a obchodní komora DIHK koncem minulého měsíce varovala, že v příštím roce se vývoz poprvé od globální finanční krize sníží.