Začíná Země živitelka. Prezident Zeman apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem

Události: Začal největší český agrosalon – Země živitelka (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek začal na českobudějovickém výstavišti největší tuzemský agrosalon Země živitelka. Výstavu slavnostně zahájil prezident Miloš Zeman, který v projevu apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem. Vymezil se také proti tvorbě divočiny z hospodářských lesů, například na Šumavě. S projevy vystoupili i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) nebo bývalý prezident Václav Klaus.

Prezident Zeman při zahájení agrosalonu ocenil obětavost zemědělců. „Já jsem tady inventář, protože jsem zhruba popatnácté na Zemi živitelce a jezdím sem rád, protože se setkávám s moudrými lidmi. S lidmi práce, těžké práce, práce s půdou, práce s hospodářskými zvířaty a já bych ve svém stručném příspěvku chtěl mluvit právě o těchto lidech,“ uvedl. 

Prezident v proslovu kritizoval někdejšího ministra životního prostředí za Stranu zelených Martina Bursíka. Podle něj při interpelacích v Poslanecké sněmovně Bursík kdysi prohlásil, že je přítelem kůrovce. Nyní je podle prezidenta vidět, že se výsledky naivní víry v přetvoření hospodářských lesů v divočinu odráží ve statisících uschlých stromů právě na Šumavě.

Projevy při zahájení agrosalonu Země živitelka (zdroj: ČT24)

Větší problém mají hospodářské lesy, ne Šumava, reaguje Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ale v reakci na to upozornil, že daleko větší problém s kůrovcem mají právě hospodářské lesy, a ne Šumava. „Šumava není zdaleka nejrizikovější část, kde je kůrovec rozšířen, paradoxně je tam stav kůrovce daleko nižší než v hospodářských lesích České republiky,“ řekl Brabec. 

Na Šumavě může podle vědců kůrovec v nejbližších letech napadnout stromy maximálně zhruba na 15 procentech rozlohy národního parku. Masivnější šíření tohoto škůdce odborníci neočekávají. Vedení Jihočeského kraje však proti tomu tvrdí, že kůrovec zničí v nejbližších letech stromy na polovině rozlohy šumavského parku.

Klaus pochválil ministra Tomana

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a prezident Agrární komory České republiky Zdeněk Jandejsek v projevech poděkovali zemědělcům. Oba dále shodně uvedli, že do tvorby zemědělských opatření by neměli mluvit lidé, kteří tomu nerozumí. V posledních týdnech byly vznášeny připomínky proti boji s hraboši, kdy stát nejdřív povolil plošnou aplikaci jedu proti hlodavcům, po vlně námitek ekologů a ministerstva životního prostředí ale plošné rozhazování jedu odvolal.

Bývalý prezident Václav Klaus při zahájení akce pochválil ministra Tomana za jeho „vážnou, mužnou a dramatickou mluvu“, kterou se mu daří zlepšovat rozpočet jeho úřadu a naopak kritizoval ministryni práce a sociálních věci Janu Maláčovou (ČSSD). „Když najednou začne trochu sucho, tak hned vydyndá několik miliard z rozpočtu, což se paní Maláčové ne tak snadno prosadí. Ona nemá tak silný hlas,“ poznamenal.

Zemědělci ve druhé fázi žádostí o kompenzace za loňské sucho požádali o 1,3 miliardy korun. V první fázi na konci loňského roku, když se žádalo o kompenzace za krmné plodiny, to bylo 961 milionů korun. V součtu tak šlo o více než 2,25 miliardy korun. Stát pro ně dohromady měl dvě miliardy korun.

Letos se Tomanovi podařilo dojednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) zvýšení rozpočtu úřadu o miliardu na 24 miliard korun, resort chtěl původně ještě o půl miliardy korun více.

Z miliardy půjde 700 milionů korun na podporu lesního hospodářství a 300 milionů na dotace do vodního hospodářství. Ministerstvo zemědělství tak bude hospodařit s rozpočtem z národních zdrojů ve výši 24 miliard, celkový rozpočet resortu je pak naplánován na téměř 56 miliard korun, zhruba o 1,5 miliardy méně než letos.

Země živitelka se zaměří na ekologické zemědělství

Pořadatelé agrosalonu Země živitelka letos chtějí klást větší důraz na ekologické zemědělství. „I když všude vidím informace, jak jsme v tomto směru na tom špatně, statistiky mluví o něčem jiném. Používáme například méně hnojiv než v Rakousku nebo v Německu,“ řekl Zdeněk Jandejsek.

Akce se zúčastní asi šest set vystavovatelů, kteří obsadí přibližně 15 hektarů areálu výstaviště. Představí se zástupci z České republiky a několika evropských zemí, ale i z Japonska, USA a Brazílie.

Agrosalon každoročně navštíví více než 100 tisíc lidí. Pořadatelé chystají kromě doplňkového programu pro návštěvníky i řadu odborných konferencí. Letošní Země živitelka potrvá do úterý 27. srpna.