Nejdřív máslo, nyní brambory. Zdražování dmýchá úvahy o potravinové soběstačnosti Česka

64 minut
Devadesátka ČT24: Drahé potraviny
Zdroj: ČT24

Současné zdražení brambor je výkyvem, se kterým se čas od času setkáváme u některých komodit, kde Česko není soběstačné, řekl v pořadu Devadesátka ČT24 předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Přirovnal to ke krizi u másla v roce 2017. V obchodech se nyní nedají koupit české brambory, kterých bylo kvůli loňskému suchu méně než jindy a už došly. Tuzemskou produkci tak musí nahrazovat drahý dovoz. Kilogram brambor nyní vyjde i na víc než dvacet korun.

Pýcha připustil, že na nedostatku českých brambor se podílí i dlouhodobé zmenšování ploch, na kterých se pěstují. To je podle něho dáno výkyvy v tomto podnikání, kde po několika letech ztrát přichází ziskový rok. Brambory jsou také plodina náročná na ruční práci a je stále méně lidí, kteří se jejich pěstování chtějí věnovat. Zemědělci proto mnohdy raději přecházejí na méně pracné plodiny se stabilními výnosy, typu řepky. 

A kdo jednou brambory opustí, pro toho je složité se k nim vrátit, dodává Pýcha. Zdůraznil také, že není tak jednoduché z roku na rok (při vidině ziskového období) rozšířit plochu, například kvůli dlouhodobě plánovanému osevnímu postupu. Nicméně si myslí, že ti, kteří brambory pěstují stabilně, letos osázejí větší plochu.  

Do května, kdy se čekají nové české brambory, by už cena neměla extrémně růst, myslí si Pýcha. Farmář Miroslav Hak pak v pořadu Devadesátka uvedl, že loňské ztráty se kvůli velkému suchu blížily až k padesáti procentům. Odhadl, že letošní rok se může podobat loňskému. 

Vývoj průměrné ceny brambor
Zdroj: ČSÚ

Jako možné budoucí řešení vidí Pýcha například to, že Češi budou ve větším poptávat české brambory u obchodníků a ti pak budou ochotni zaplatit zemědělcům vyšší cenu. To je bude motivovat k dlouhodobé produkci. 

Připomněl, že samotní zemědělci loni dodávali do distribučního řetězce v Česku brambory na úrovni čtyř korun za kilogram, a nyní – tam, kde ještě brambory jsou – za sedm korun. „Profitují ti, co ještě zásoby mají, a především obchodníci,“ dodal s tím, že zájem o české potraviny opravdu roste a tento tlak na vyšší spotřebu cítí i obchod.

Zmínil i to, že k výraznému růstu cen došlo i u máku, zdražily také některé druhy zeleniny a ovoce. Naopak mnohem levnější je cukr i jablka. 

Ekonom: Pěstitelé by se měli spojovat do odbytových organizací

Tomáš Maier z katedry ekonomiky Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity řekl, že zemědělci nyní v průměru spíše hojí ztráty z minulých let. Zdůraznil také, že na konečnou cenu mají naprosto minimální vliv a jejich podnikání je časově náročné a vyžaduje obrovské počáteční investice za situace, kdy se neví, jaké bude počasí za pár let. 

Jako jedinou cestu, jak čelit síle nadnárodních firem v agropotravinářské vertikále, vidí pro zemědělce sdružovat se do odbytových organizací. Pýcha k tomu řekl, že ve srovnání s okolními státy je v Česku toto sdružování velmi malé. Daří se u produkce mléka (přes 68 procent produkce), naopak téměř nulové je podle něho u prodeje obilovin.

Dodal také, že cenové trendy udávají u potravin světové burzy. A cena českých zemědělců je o 5 až 20 procent nižší, než jsou průměrné evropské ceny.  

Balaštíková: Starat se o soběstačnost

Členka zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Margita Balaštíková (ANO) řekla, že zemědělství je přímo závislé na klimatických podmínkách, které změnit nejdou. Proto jsou i výkyvy v cenách potravin. Současná vláda pak podle ní nemůže ze dne na den měnit to, „co se tady předchozích třicet let záměrně likvidovalo.“

Každá země by se měla starat o to, aby byla v základních druzích potravin soběstačná. Pak by na ni světová cenová politika nedopadala v největší míře jako nyní,  domnívá se poslankyně. Zákazník si podle ní v supermarketech zvykl sledovat nejnižší cenu, český trh navíc ovlivňuje přebytkové (a státními kasami dotované) zboží z Německa a Polska, kterému tuzemská produkce nesvede konkurovat, soudí Balaštíková. 

Pýcha: Zpřehlednit marže

Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Radek Holomčík (Piráti) řekl, že stát v minulosti rezignoval na podporu lokálních trhů. Tedy nejkratší distribuční cestu mezi producentem a zákazníkem. Dodal také, že „likvidace mléčného a masného průmyslu je záležitostí dlouhodobého selhávání státní zemědělské politiky“. 

Balaštíková se rovněž domnívá, že „nastává čas, abychom se zeptali, kde jsou marže, kdo nejvíc vydělává na prodeji potravin, abychom udělali to, co ostatní země: regulaci marží na prodej potravin.“ To se podle ní musí udělat zákonem, ne gentlemanskou dohodou, aby zemědělci získali jistotu pro pokračování svého podnikání. 

Holomčík zapochyboval, jestli je to hned nutné řešit takto brutální cestou. 

Pýcha dodal, že 50 až 60 procent potravin prodávají řetězce ve slevových akcích. Tento rozsah  by se měl omezit, ne zcela zrušit. To by bylo podle něj akceptovatelné i pro obchodní řetězce, které jsou tlačeny k podnákladovým cenám zahraničního zboží. Stát by měl také zpřehlednit marže jednotlivých článků výrobní vertikály. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

České restaurace získaly deset michelinských hvězd

Deset michelinských hvězd si letos vysloužily tuzemské restaurace. Oceněné podniky lidé letos najdou ve více krajích. Společnost udílela také individuální ceny – za nejlepší servis, nejlepšímu someliérovi a mladému kuchaři. Restauratéři se shodují, že světové známé ocenění přitáhne domácí i zahraniční turisty a slouží jako motivace nejen pro kuchaře, ale také třeba farmáře. Zároveň může pomoci nalákat do oboru mladé lidi. Česko prostřednictvím státní agentury CzechTourism zaplatilo za tříletou smlouvu se společností Michelin přes třicet milionů korun.
před 11 hhodinami

Třináctý plat či bonus udělí přes čtyřicet procent firem

Takzvaný třináctý plat nebo mimořádnou odměnu v podobné výši už vyplatilo nebo do konce roku vyplatí svým zaměstnancům 42 procent firem, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory. Více než čtvrtina společností si to nemůže dovolit. Třetina firem mzdy už zvýšila a proto zaměstnancům dále finančně přilepšit neplánuje. Nejvíce před Vánoci odměňují velké a střední podniky. Některé firmy plánují spolu s třináctým platem i další finanční bonusy, některé zase místo peněz nabídnou jiné benefity.
před 11 hhodinami

Růst ekonomiky přinese do státní kasy jen asi deset miliard, odhaduje expert

Nová vláda chce přepracovat návrh státního rozpočtu na příští rok, v němž podle ní chybí až 96 miliard korun. Ekonomové v pořadu Otázky Václava Moravce upozornili, že případné nepokryté jednotky či nižší desítky miliard nejsou v celkovém objemu výdajů zásadním problémem. Větší rizika vidí v přesunech peněz mezi kapitolami a v omezeném přínosu hospodářského růstu pro státní kasu. Podle končícího náměstka ministra financí Tomáše Holuba je rozpočet již tak napjatý a prostor pro manévrování je velmi omezený. Debatoval s předsedou Výboru pro rozpočtové prognózy Michalem Skořepou.
včera v 16:49

Koalice ANO, SPD a Motoristů chce zpřísnit vymáhání výživného

Systém vymáhání výživného nebude po změně trestního zákoníku k 1. lednu 2026 podle zákonodárkyň vznikající vládní koalice ANO, SPD a Motoristů funkční. Podle senátorky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) proto připraví novelu předpisu, který byl přijat letos v létě. Ministryně spravedlnosti Eva Decroix (ODS) v Otázkách Václava Moravce vyzvala nastupující koalici, aby se změnou počkala alespoň na analýzu dopadů nových paragrafů. Délka legislativního schvalování návrhu umožní podle Mračkové Vildumetzové dostatečnou diskusi nad změnou i analýzu prvních dopadů.
včera v 16:32

Michelin posune Česko na světové mapě gastronomie, míní odborníci

Michelinův průvodce rozdal prestižní hvězdy restauracím. Také letos uspěly podniky z Česka, je jich však více než dříve a nachází se i mimo Prahu. Podle herce, blogera a autora Gastromapy Lukáše Hejlíka posune úspěch oceněných restaurací českou gastronomii výš na světové mapě. S tím souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle kterého díky tomu Česko nebude dírou na mapě Michelinu. O současné české gastronomii, jejím rozvoji, ale i problémech debatovali hosté v Událostech, komentářích z ekonomiky, kterými provázely Nina Ortová a Jitka Fialková.
včera v 09:39

Fiala připravil nové vládě zprávu o stavu Česka

Premiér v demisi Petr Fiala (ODS) zveřejnil zprávu o stavu země, v pondělí při výměně vlády ji předá svému nástupci Andreji Babišovi (ANO). Materiál s fakty a daty připravil, aby Česko mohlo pokračovat bez chaosu, řekl ve videu na síti X natočeném ve vyklizených prostorách vlády. Česko je ve velmi dobré kondici, dodal.
včeraAktualizovánovčera v 09:23

Platy ve státní sféře porostou podle Babiše i v rozpočtovém provizoriu

Platy učitelů, policistů, vojáků, úředníků a dalších státních zaměstnanců by od ledna mohly vzrůst i přesto, že Česko bude od začátku roku v rozpočtovém provizoriu. V rozhovoru pro ČT to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Provizorium přitom umožňuje vládě utratit každý měsíc jen dvanáctinu výdajů z předchozího roku. Třeba budoucí ministr školství Robert Plaga (za ANO) plánuje tarifní platy učitelů zvýšit od ledna o sedm procent. Stejný nárůst pro ně schválila na podzim i vláda Petra Fialy (ODS).
13. 12. 2025

Města plánují na příští rok deficitní rozpočty, realita může být jiná

Města po celém Česku schvalují návrhy rozpočtů pro příští rok. I tentokrát mají ta největší v plánu hospodařit většinou se schodky. U Prahy a všech sedmadvaceti statutárních měst je schválený nebo navržený deficit dohromady přes 21 miliard korun. Realita se proti schválenému rozpočtu u měst často dost liší. Radnice tak třeba peníze neutratí a končí v plusu nebo na nule. Za přebytky na účtech je opakovaně kritizuje ministerstvo financí.
13. 12. 2025
Načítání...