Dva čápy na Opavsku zabil jed, který se používá na hubení hrabošů

Dva uhynulí čápi bílí, které ochránci přírody v polovině srpna našli na Opavsku, byli otráveni toxickým fosfidem zinku. Ten je součástí jedu Stutox II, který se používá na trávení přemnožených hrabošů. Otravu čápů potvrdil Státní veterinární ústav v Olomouci. Ochránci přírody už o nálezu informovali Krajskou veterinární správu v Ostravě i pobočku Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý řekl, že Státní veterinární správa už informovala Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) o podezření na otravu rodenticidem ve Služovicích na Opavsku. „Regionálně příslušná inspekce ústavu už začala s šetřením,“ uvedl. 

Rozhazování jedu Stutox II po polích Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský nedávno povolil, ale po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení pozastavilo. Kritici už dříve upozorňovali na to, že jedem se mohou otrávit býložravci, ale také dravci a šelmy, kteří otrávené hraboše sežerou. Představa, že by se znovu povolil plošný rozhoz jedu, je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nereálná.

Byl by to první případ sekundární otravy. Podle mého názoru to jenom potvrzuje opatrný postoj ministerstva životního prostředí k tomu, že povolení plošného rozhozu Stutoxu II bylo ze strany ÚKZÚZ rizikové a je dobře, že bylo zrušeno.
Richard Brabec

O otravě čápů informovali ochránci přírody i Záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku. Ve volatech obou uhynulých čápů a u jednoho také v žaludku byla prokázána přítomnost vysoce toxického fosfidu zinku. „Jde o chemickou látku, na jejíž bázi fungují některé jedy na hlodavce včetně v posledních týdnech často skloňovaného Stutoxu II,“ uvedli v tiskové zprávě ochránci přírody. 

Stutox II není bezpečný, tvrdí ornitolog

„Prokázaná otrava čápů na Opavsku potvrzuje, že fosfid zinku není žádný bezpečný jed. Po několika desítkách otrávených zajíců na jižní Moravě tu máme důkaz, že fosfid zinku zabíjí i zvířata, která se hraboši živí,“ řekl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Připomněl, že čápi hraboše polykají vcelku, a snadno tak mohou dostat smrtelnou dávku. 

Situaci už řeší také Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). „Inspektoři z Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava v tuto chvíli shromažďují podklady, které by vedly k nalezení pachatele a tedy k možnosti následně vést přestupkové řízení,“ řekla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Myslivci z Tuřan, Šlapanic a Žatčan nedávno našli skoro osmdesát uhynulých zajíců a několik bažantů. Testy vzorků uhynulého zajíce a dvou bažantů rovněž potvrdily zbytky přípravku Stutox II. ČIŽP už dvěma subjektům nařídila zdržet se možnosti plošné aplikace jedu na několika půdních blocích na jižní Moravě.