Mimořádné kontroly polského hovězího zatím pokračují. Praha studuje dopis z Varšavy

Události: Mimořádné kontroly hovězího z Polska pokračují (zdroj: ČT24)

Mimořádné kontroly veškerého hovězího masa z Polska budou zatím pokračovat, přinejmenším ještě v úterý. Ministerstvo zemědělství dostalo od Poláků v pondělí dopis, ve kterém uvádějí informace o přijatých opatřeních na jatkách. Pokud budou dostatečná, skončí současný typ kontrol od středy. Původně mluvil ministr zemědělství o 25. březnu jako termínu, kdy by mohly kontroly skončit.

Materiály poslala v pondělí Varšava Evropské komisi a následně také do Prahy. V průvodním dopise státní tajemník Tadeusz Romanczuk odkazuje na dohodu mezi EK a českou a polskou stranou z 18. března. „Očekávám ukončení nepřiměřených omezení zavedených Českou republikou,“ dodává. 

Trojstránkový přehled opatření, která Polsko udělalo na základě doporučení Evropské komise, kromě jiného vypisuje počty kontrol na farmách a jatkách i u přepravců. Výsledkem byly podle dopisu nejen řada konkrétních doporučení, ale také stovky pokut, v desítkách případů se o věc začali zajímat policisté. V několika případech polské úřady nařídily příslušný podnik zavřít.

„Pokud informace uvedené v dopisu vyhodnotíme jako dostačující, jsme připraveni zahájit rušení našich mimořádných veterinárních opatření. Chci všechny ujistit, že naše dozorové orgány budou nadále intenzivně kontrolovat dovozy. Budeme dále odebírat vzorky masa a ve spolupráci s policií a celníky budou pokračovat kontroly kamionů převážejících maso,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). 

Pondělní termín konce kontrol ohlásil v minulém týdnu Toman s podmínkou, že Polsko do té doby Praze i EK zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která slíbilo udělat. Varšava počítá s legislativními úpravami i se školeními veterinářů a zemědělců. Změny se ve spolupráci s dopravci také chystají ve způsobu přepravování masa.

EK na konci února vyzvala ČR ke zrušení plošných kontrol. Česká strana však odpověděla, že tak učiní až po dostatečných opatřeních v Polsku. 

  • Dovoz hovězího z Polska letos proti loňskému roku klesl. Ve srovnatelném období loni nahlásili dovozci z Polska veterinářům zhruba 6200 zásilek.
  • Od začátku letošního roku do pondělí jich bylo necelých 4500, uvedla Státní veterinární správa. 

Mimořádná opatření začala 21. února platit kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Později se na českém trhu nalezla salmonela i v drůbežím z Polska.

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý už dříve informoval, že Polsko dalo vědět ČR o tom, že provedlo kontrolu více než 300 jatek.

„Polské úřady nově omezily přístup k úředním razítkům, se kterými nyní mohou disponovat jen schválení veterinární lékaři, provedly kontroly zprostředkovatelů obchodujících se skotem, posílily kontroly dobrých životních podmínek zvířat při přepravě a podobně,“ uvedl.