Česko zruší mimořádná opatření vůči dovozu hovězího z Polska 25. března, chce ale záruky

Události ČT: Podmíněné zrušení mimořádných českých kontrol polského hovězího (zdroj: ČT24)

Česko zruší mimořádná opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko Česku i Evropské komisi zaručí, že přijímá všechna slíbená opatření. Dohodli se na tom v Bruselu ministr zemědělství Miroslav Toman se svým polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowskim.

Po problémech s masem z Polska některé země, včetně České republiky a Slovenska, snížily dovoz polského hovězího masa a zpřísnily kontroly jeho kvality. Od nich Česko odmítlo ustoupit navzdory tlaku Evropské komise (EK), spor nakonec vedl k trojstrannému jednání českého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) s Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

„Jednání z mého pohledu dopadlo uspokojivě,“ poznamenal po pondělní schůzce ministr Toman. Polsko podle něj potvrdilo už nyní pokrok v přijímaných opatřeních, které podle českého ministra zajistí bezpečnost potravin dovážených ze země do Česka i jinam do Evropské unie.

Některé kroky už Polsko udělalo, podotkl Toman. Do 25. března by měly v zemi skončit kontroly jatek, Varšava také počítá s určitými legislativními úpravami, ale i školeními veterinářů či zemědělců, změny se také ve spolupráci s dopravci chystají ve způsobu přepravování masa.

„Myslím, že polská strana udělala velký krok,“ poznamenal český ministr. Podle něj pojedou do Polska čeští veterináři, aby si ujasnili, jak opatření v Polsku fungují. Toman se ale vyhnul odpovědi na otázku, jak dalece nyní EK tlačila na rychlé zrušení kontrol, které česká strana zdůvodňuje potřebou chránit zdraví spotřebitelů. 

Jsem rád, že se ministru povedlo dotlačit Polsko ke změnám, které byly velmi potřeba, a že polská strana pochopila vážnost situace a změny udělala, zejména v oblasti kontroly jatek a přepravy masa. V takovém případě má smysl plošné kontroly zrušit.
Tomáš Prouza
prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Podle mluvčí Evropské komise Ancy Panduraruové polský ministr Ardanowski a jeho tým na jednání podrobně vysvětlili všechny změny, které Polsko v souvislosti s kauzou podniká. Uvedli například, že země zpřísní postihy a více se zaměří na podvody. Polský ministr také potvrdil, že k 25. březnu Varšava předá Komisi aktualizovaný seznam prováděných kroků.

„Česká republika poté, co jej obdrží, okamžitě ukončí přijatá mimořádná opatření,“ uvedla mluvčí. Schůzka se podle ní uskutečnila v pracovní atmosféře a komisař Andriukaitis ocenil, že všechny strany sdílejí „odpovědnost za nezávadnost potravin EU“ a odhodlání nynější situaci vyřešit.

Ardanowski opět zopakoval kritiku českých opatření, která mají podle něj znaky protekcionismu, tedy opatření k ochraně vlastního trhu způsobem, který není v EU dovolený. Dodal, že polskou stranu Komise ujistila, že po předání seznamu Češi v pondělí ukončí „své neadekvátní a nadměrné kontroly“.

Polský ministr také zdůraznil, že ani na jedněch jatkách kontrolovaných v Polsku nebylo nalezeno maso, které by bylo z jakéhokoliv pohledu pro spotřebitele škodlivé. Varšava podle něj v případech, kdy jsou zjištěny nedostatky v dovozech masa ze Slovenska či Česka, nesahá k jednostranným opatřením hraničícím s „obchodní válkou“, ale snaží se spolu s partnerskými státy problém lokalizovat a vyřešit. 

Evropskou komisi ministr zemědělství Toman už před dvěma týdny ujišťoval, že se z české strany nejedná o ochranu domácího trhu z hlediska ekonomického, ale ochranu českých spotřebitelů a jistoty, že co se prodává na českém trhu, je v pořádku. 

Analytik: Problém je, že od nás vyvážíme živá zvířata a dovážíme hotové výrobky

„Lze předpokládat, že čeští spotřebitelé po kauze budou více preferovat produkci z vlastních chovů, z hlediska produkce hovězího masa jsme dlouhodobě přebytkoví, problém ale je, že od nás se odváží živá zvířata a k nám se dováží přímo produkty, nebo rozporcované maso, což je velká škoda,“ uvedl ve vysílání České televize agrární analytik Petr Havel.

A podle něj by Česku neměly hrozit sankce EU za kontroly dovozu. „Trochu jiná věc je, že česká strana mohla dobře dohledat všechny zásilky pro to, že u nás existuje systém hlášení veškerého zboží dováženého ze zahraničí, které se musí hlásit kontrolním orgánům. To ale Evropské komisi vadí a za tohle chtěla Českou republiku sankcionovat,“ poukázal analytik Havel.

Havel je ale názoru, že polská kauza poskytla české straně argument, že takováto opatření, byť jsou nad rámec povinností ukládaných evropskou legislativou, mají „v určitém okamžiku smysl“.

Kauzu otevřel novinář, který se nechal zaměstnat na jatkách

Na případ jatek, který celou kauzu odstartoval, upozornila polská televize TVN24. Její investigativní reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na východě Polska a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo patnácti kusů nemocného dobytka.

O takové maso je mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15 tisíc korun), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vyloučily.

Skandál podle Komise zasáhl nejméně čtrnáct zemí včetně České republiky. Od úterý 5. února pak veterináři s policií a celníky začali právě intenzivně kontrolovat kamiony s potravinami na hlavních silničních tazích v krajích sousedících s Polskem a kontroly probíhaly i v restauracích.

Od 21. února pak Česko zavedlo mimořádná opatření. Veškeré hovězí maso z Polska musí být před uvedením na trh laboratorně vyšetřeno.