Veterináři našli sedm metráků polského hovězího se salmonelou. Dovoz bude muset povinně na testy

Události ČT: Další závadné polské maso v Česku, zavádí se plošné testy pro hovězí (zdroj: ČT24)

Státní veterinární správa neodkladně zavede mimořádná veterinární opatření – veškeré hovězí maso z Polska musí být před uvedením na trh laboratorně vyšetřeno, uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Aktuálně byla zjištěna salmonela u zhruba 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo doručeno do skladu společnosti Frost Logistics ve středních Čechách. Veterináři zjišťují, kolik se ho zkonzumovalo.

„Podle současných informací byla část masa již zkonzumována a část leží ve skladu. Konkrétní poměr nejsem schopen v současné době říci, údaje se upravují podle toho, jaké jsme dostali informace od distribuční firmy a co zjistíme při kontrolách na místě,“ konstatuje ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Všechny krajské veterinární správy byly podle něho o místech informovány a teď je navštíví, provedou kontrolu a zjistí skutečný stav.

Státní veterinární správa o nálezu informovala Evropskou komisi a polské dozorové orgány a také neodkladně zavede mimořádná veterinární opatření, kdy veškeré hovězí maso z Polska musí být laboratorně vyšetřeno. Vstoupit v platnost mají nejpozději od čtvrtka. Posílit mají také policejní kontroly dovozu masa na celém území České republiky.

Brífink ministra zemědělství k zavedení plošných testů hovězího z Polska (zdroj: ČT24)

Polský veterinární inspektor Pawel Niemczuk ale agentuře PAP řekl, že česká strana nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie. Rovněž podle něho o nálezu neinformovala polské ministerstvo zemědělství. Niemczuk také dodal, že polské úřady nařídily kontrolu masokombinátu, odkud se nakažené maso do Česka dostalo.

Šéf českých veterinářů Semerád přiblížil, že maso ze skladu společnosti Frost Logistic v Dolních Jirčanech bylo distribuováno po celé České republice. Směřovalo do distribučního centra Makra v Kozomíně, velkoobchodu s potravinami Bikos v Olomouci, do jídelny Kocourek v Brně, do MP Krásno ve Valašském Meziříčí, k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích a na Slovensku do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom, sdělili ČTK veterináři. Velkoobchod Bikos následně uvedl, že dotyčná dodávka zůstala v jeho skladu a bude zlikvidována v kafilérii.

Problémové maso od polského dodavatele patří společnosti Animalco ze skupiny Agrofert

Předseda představenstva společnosti Frost Logistics Robert Svědík posléze uvedl, že hovězí maso se salmonelou dovezené z Polska patří společnosti Animalco ze skupiny Agrofert spadající do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Informaci potvrdil i mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, společnost je podle něj v roli poškozeného a zvažuje zastavení odběru masa z Polska.

„Jako velkoobchodník dovážíme maso i z Polska, ale pouze velmi okrajově. Navíc tento polský dodavatel vždy patřil mezi bezproblémové,“ sdělil Hanzelka. Podle něj je dobře, že dozorové orgány fungují a problém odhalily. „My sami provádíme vlastní veterinární testy masa nad rámec povinností vyplývajících z legislativních předpisů. Čekáme na výsledky testů této šarže. Podle mých informací se naprostá většina závadného masa podaří stáhnout z trhu,“ dodal mluvčí. Firma bude chtít po polském dodavateli náhradu škody.

Veterinární správa ještě čeká výsledky dalších testů, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění zvýšených kontrol po zjištění podezřelých praktik na jatkách v Mazovském vojvodství.

Kontroly zaměřené na maso ukázaly na klámání se zemí původu

„Pokračující kauza nás jen utvrzuje v tom, co už jsme deklarovali. Doporučujeme spotřebitelům, aby se při nákupu masa zajímali mimo jiné o původ zvířete, ze kterého maso pochází, a v ideálním případě se orientovali na maso českého původu,“ řekl ČTK výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Povinné kontroly respektuje. Maso se salmonelou směřovalo i do MP Krásno, v této firmě je předseda svazu Karel Pilčík předsedou představenstva.

Prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek pak uvedl, že současná opatření státu vítá, ale že nejde o systémové řešení problému. Přál by si, aby kontroly prováděli společně celníci, veterináři a policisté, případně pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prověřovali by pak vozidla jak česká, tak i z jiných států. Současné nálezy jsou podle něho pouze špičkou ledovce.

Mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová sdělila, že vítá zesílení kontrol dovozů. „Je zřejmé, že polské dozorové orgány pustily na trh, a dokonce na vývoz zdravotně závadné maso,“ dodala.

Jak se značí maso
Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zostřená pozornost se prokázala jako efektivní naposled i v úterý při kontrole dodávky v Praze 10. Veterináři mluvili o vepřových vnitřnostech, drůbeži nebo rybách, a také o silném zápachu a znečištěném nákladovém prostoru. Inspektoři mají navíc podezření, že produkty neznámého původu mohou pocházet z černých jatek.

Další prohřešek v úterý zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ve dvou pražských restauracích zákazníkům nabízeli jídla, která měla být podle jídelního lístku z argentinského hovězího, avšak původ masa byl v jiných jihoamerických zemích. Jde o restauraci ve Stodůlkách Pizzeria Palatino a o restauraci El Barrio de Angel na Andělu, uvedl mluvčí inspekce Pospíchal. 

V minulých dnech zjistila inspekce klamání zákazníků i v dalších restauracích, často pražských. Maso ale nikdy nepocházelo z Polska. Se všemi podniky inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty a restaurace musí uvést informace v jídelním lístku do souladu se skutečností.

Jaké informace najdete na etiketě masa
Zdroj: Ministerstvo zemědělství/Státní veterinární správa

Případ z Mazovského vojvodství

Na případ upozornila polská televize TVN24. Její investigativní reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na východě Polska a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo patnácti kusů nemocného dobytka.  

O takové maso je mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15 tisíc korun), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vyloučily. 

Skandál podle komise zasáhl nejméně čtrnáct zemí včetně České republiky. Od úterý 5. února pak veterináři s policií a celníky začali právě intenzivně kontrolovat kamiony s potravinami na hlavních silničních tazích v krajích sousedících s Polskem a kontroly probíhají i v restauracích.