Maso z problémových polských jatek se dostalo i do Česka

90' ČT24: Kvalita masa na evropském trhu (zdroj: ČT24)

Maso z problematických polských jatek, kde se porážely nemocné krávy, se dostalo i do Česka. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) šlo o zhruba 300 kilogramů hovězího, které se objevilo na čtyřech místech. Jedna stokilová zásilka se vrátila do Polska. Šéf veterinární správy Zbyněk Semerád potvrdil, že některé zásilky se v Česku prodaly a patrně i zkonzumovaly; ve kterých provozovnách k prodeji došlo, ale odmítl upřesnit. Ministr lidem doporučil, aby polské hovězí nekupovali. Kauze se věnoval od 20 hodin pořad 90' ČT24 .

„Několikrát nás ujišťovali, že do Česka maso nešlo. Nyní jsme zjistili, že hovězí z nelegálních porážek v Polsku se dostalo i k nám. Jedná se řádově o 300 kilogramů masa. Dostalo se na čtyři místa – Nový Bydžov, Praha, Varnsdorf a Kostelec nad Labem,“ uvedl ministr zemědělství.

Brífink ministra zemědělství Miroslava Tomana a ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda (zdroj: ČT24)

Inspektoři Státní veterinární správy podle něj okamžitě prověřili situaci v podezřelých místech. „Jedna ze zásilek byla dokonce 31. ledna vrácena do Polska. To znamená, že tamní obchodníci byli informováni, že zásilka obsahuje závadné maso, a polská strana musela vědět, že se k nám hovězí dostalo,“ řekl Toman. Královéhradecká veterinární správa potvrdila, že ve čtvrtek se do Polska vracelo maso od zpracovatele z Nového Bydžova.

V ostatních třech městech bylo maso patrně zkonzumováno.

Podle Tomana je z toho patrné, že Polsko nemá dobře nastavený systém kontrol a veterinárního dohledu nebo dochází k obcházení zákonů. „Budu po svých polských kolezích chtít záruku, že situaci napraví a změní pravidla veterinárního dozoru tak, aby skutečně fungoval a zajistil, že se podobné aféry už nebudou opakovat,“ zdůraznil.

V pondělí polská strana říkala, že problém se stal, ale maso nešlo na export. Ve středu už se exportovalo do šesti zemí a v pátek k nim patřila i Česká republika. To je pro mě tolik nevěrohodných signálů, že bych vyzval ministra Tomana, aby přijal mimořádná veterinární opatření. Zaměřit by se na to měla i Evropská komise – s dovozem z Polska byl problém i u ovoce a zeleniny.
Marian Jurečka
bývalý ministr zemědělství, člen zemědělského výboru sněmovny

„Vyzývám spotřebitele, aby do vyřešení kauzy co nejvíce preferovali maso z tuzemských chovů a u toho dovozového, zejména z Polska, dbali na dohledatelnost, respektive aby se mu důsledně vyhýbali. Měli by se ptát nejen v obchodech, ale i restauracích, odkud maso je. Doporučuji se polskému hovězímu vyhnout,“ vzkázal Toman. 

Na baleném mase se země původu uvádí, u nebaleného je povinnost mít informace o původu v blízkosti místa nabízení masa k prodeji, například na informační tabuli.

Události: Do Česka se dostalo problémové maso z Polska (zdroj: ČT24)

Není to ojedinělé, bude to celý systém, říká šéf veterinární správy

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemuselo být přímo závadné, ale zpracovávalo se na místech, kde končila i nemocná nebo týraná zvířata.  Inspektoři podle něj ihned vyjeli do míst, kam se měly zásilky dostat, aby zjistili, jak s nimi bylo naloženo a zda už nebyly prodány nebo spotřebovány.

To může být případ masa, které se dostalo do veřejného stravování do Varnsdorfu. „Ve třech případech to vypadá, že hovězí bylo prodáno a zkonzumováno,“ řekl. „Rád bych měl jistotu, že to je všechno a víc toho u nás není. Ale nemám. Pokud by šlo jen o toho dodavatele, na kterého upozornila reportáž, šlo by o dovoz sto kilogramů masa. Ale jsou dodavatelé, kteří přiváží tuny.“

Nic jsme nepodcenili, protože do poslední chvíle jsme byli ujišťováni z polské strany, že šlo o lokální jatka, ze kterých nemohlo nic přijít ani do Česka, ani jinam. Jenže teď víme, že maso se dostalo včetně nás do třinácti zemí, čtrnáctou bylo Polsko. Měnilo se to den ode dne. Kontroly jsme začali bez ohledu na to, jestli byla Česká republika mezi cílovými státy.
Zbyněk Semerád
ústřední ředitel Státní veterinární správy

Státní veterinární správa ale odmítá zveřejnit, jaké provozovny prodávaly problémovou zásilku z Polska. „Řekli bychom to, kdybychom na jejich straně narazili na nějaké pochybení. Nebo kdybychom opravdu zjistili, že zásilka obsahovala ve velkém antibiotika. Ale to my nevíme, to maso nemuselo být zkažené. To už nezjistíme, když se zkonzumovalo. A zveřejnit jména obchodníků, kteří sami byli obětí, by pro ně bylo likvidační. Sami by měli učinit nápravu a z Polska neodebírat.“

Konzumace hovězího z nemocných krav může lidem způsobit vážné zdravotní problémy. Například otravy z jídla se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo těžkou formu sepse. Podle Semeráda by ale maso nejspíš zapáchalo. Problémem může být léčení zvířat antibiotiky, mohou tak vznikat rezistence, lidé na něj mohou být alergičtí.

Jednorázová konzumace masa s antibiotiky nepřinese žádnou újmu. K rezistenci dojde při dlouhodobém užívání, ale jednou, dvakrát se nic nestane. Až do vyřešení kauzy bych byla obezřetná a polskému masu se vyhýbala.
Jana Dostálová
Ústav analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze

Veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahájily mimořádné kontroly a budou v nich pokračovat. Další kroky chce ministr koordinovat s Evropskou komisí a případná mimořádná veterinární opatření by Česko vyhlásilo až po konzultaci s ní. Postupovat chce jednotně, aby se polské hovězí nemohlo do Česka dostat přes jiné země.

„V případě polského masa kontrolujeme veškeré dodávky a odebíráme vzorky na laboratorní vyšetření, abychom se přesvědčili, že zásilka je v pořádku. Vedle toho samozřejmě provádíme kontroly v restauracích, které koordinujeme se SZPI,“ popsal ředitel Semerád.

Dodal, že i veterinární správa je informacemi znepokojena. „Nedaří se to rozplétat, a hlavně to není ojedinělá kauza, ale bude to celý systém, protože tyto zásilky nedorazily přímo z jatek, ale byly už dvakrát překoupené.“

Stejné podezření má i bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Klíčová otázka je, zda byla razítka na mase falšována, pak je to individuální pochybení. Nebo je dal veterinář, to by byl vážný problém ohrožující celou důvěryhodnost polského systému.“

Jurečka: Musíme zjistit, zda šlo o systémovou, nebo individuální chybu (zdroj: ČT24)

Z Nového Bydžova si odvezl obchodník maso zpět do Polska

V Novém Bydžově místní zpracovatel masa zásilku 106 kilogramů hovězího z polských problematických jatek ve čtvrtek vrátil do Polska, a to po výzvě od polského obchodníka. „Dovozce se k tomu postavil čelem. Nebylo nic distribuováno a veškeré množství, které si jeho dodavatel z Polska vyžádal vrátit zpět, tak bylo vráceno,“ řekl ředitel královéhradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch.

Je z toho bohužel patrné, že Polsko nemá systém kontrol a veterinárního dohledu dobře nastavený. Nebo tam dochází k častému obcházení zákona.
Miroslav Toman
ministr zemědělství

Jméno bydžovské firmy neuvedl. Veterináři bydžovské firmě zároveň pozastavili obchod s polským masem od jiných polských dodavatelů. Toto hovězí ze dvou dodávek sice nepochází z problematických jatek, ale veterináři z něj podle Hantsche preventivně odebrali vzorky pro rozbor ve Státním veterinárním ústavu.

Podle šéfa veterinární správy Semeráda je alarmující, že o dovozu do Česka se dozvěděli místní kontroloři až den poté, co došlo k transakci v Novém Bydžově. Polská strana podle něj věděla o dodávce problémového masa dříve než Češi – a tu českou oficiálně varovala až se zpožděním.

Ivana Matková, spolumajitelka řeznictví a uzenářství Antonín Matek z Kostelce nad Labem, řekla, že mají vlastní jatka a hovězí v Polsku nikdy nekupovali a nebudou kupovat. Na svých jatkách porážejí dobytek z Polabí, ze vzdálenosti do 50 kilometrů od Kostelce, zdůraznila.

Problém se netýká ani největšího českého zpracovatele masa Agrofertu, který podle svého mluvčího Karla Hanzelky žádné polské hovězí nedováží.

Z Polska loni oficiálně přišlo 14 tisíc tun hovězího

Ministr Toman upozornil, že příjemce zásilky masa musí přijetí ohlásit 48 hodin předem a podezřelé odběratele kontrolují české úřady dopředu. Loni podle Petra Majera z veterinární správy nahlásili přes 14 tisíc tun hovězího, které obdrželi z Polska. Do Česka se dostalo skoro ve 28 tisících dodávkách. Z něj veterináři při zhruba 350 kontrolách prověřili kolem 600 tun masa.

„Nějaká závada byla zjištěna u zhruba 30 kontrol. Téměř ve všech případech šlo o nenahlášení zásilky tak, jak ukládá zákon, v několika případech pak o nedostatky ve značení či dokumentaci,“ uvedl Majer. Dodal, že nebyly zjištěny žádné závažné závady, na jejichž základě by zásilka byla vrácena do místa původu nebo zlikvidována v asanačním podniku.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála reportáž zpravodajské televize TVN24, jejíž reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka. Viditelně zkažené části masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali kolem 15 kusů nemocného dobytka. Razítko zaručující nezávadnost dávali sami zaměstnanci, veterinář u porážky a kontroly masa chyběl.

Podle čtvrtečního prohlášení hlavního veterináře Pawla Niemczuka Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do deseti zemí EU, mezi nimiž je i Slovensko, které podle posledních zpráv dovezlo až 600 kilogramů problematického masa.

V pátek Evropská komise uvedla, že se produkty z problematických jatek dostaly do 14 zemí včetně Polska a Česka. Niemczuk přitom ve čtvrtek prohlásil, že se maso do Česka nedostalo. O problému Evropany informovalo Polsko v evropském systému varování pro potraviny. 

Zdravotní rizika konzumace masa z nemocných krav
Zdroj: ČT24