Polské maso z nemocných krav skončilo na Slovensku v restauracích a školních jídelnách

Zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková k problému s polským hovězím masem (zdroj: ČT24)

Na Slovensko bylo dovezeno 300 kilogramů masa z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy. Maso skončilo v restauracích a školních jídelnách. Uvedla to slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Odpoledne slovenská veterinární správa uvedla, že zmíněné maso se na Slovensku dostalo i do maloobchodních prodejen. Zmiňované maso odebrali i tři podnikatelé na východě země. Polsko do států Evropské unie podle hlavního polského veterináře vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího.

Matečná v souvislosti s kauzou doporučila spotřebitelům nekupovat polské hovězí; svou radu odůvodnila tím, že polské veterinární úřady se zdiskreditovaly. „Sáhněte raději po slovenském masu, které je plně pod kontrolou,“ citovala Matečnou slovenská média. Nejvíce hovězího dováží Slovensko právě z Polska. 

K propagaci slovenského masa se přidal i premiér Peter Pellegrini, který v tiskové zprávě vybídl školy, aby nakupovaly maso jen slovenského původu.

„Státní veterinární a potravinářská správa zahájila intenzivní kontroly chlazeného a mraženého hovězího masa z Polska. Kontrolujeme sklady, zpracovatelské provozy, obchody i přepravní vozidla,“ řekl šéf slovenských veterinářů Jozef Bíreš. Dodal, že kontrole podléhají i pojízdné prodejny masa.

Odpoledne slovenští veterináři uvedli, že prostřednictvím unijního systému rychlého varování dostali informace o dalších odběratelích zmiňovaného masa na Slovensku. Maso bylo dovezeno také do pěti lokálních prodejen na různých místech země a do jednoho skladu potravin.

Portál pravda.sk po briefingu Matečné a vedení slovenské veterinární a potravinářské správy napsal, že kromě Slovenska zmiňované maso mířilo do devíti dalších členských zemí EU – Estonska, Finska, Francie, Maďarska, Litvy, Portugalska, Rumunska, Španělska a Švédska. Podle dřívějšího tvrzení polských úřadů se maso dostalo na trhy v šesti zemích Evropské unie.

České ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že polské maso se podle polské strany do Česka nedostalo. „Není možné, aby se maso z nelegálních porážek dostalo do členských zemí, s oficiálními dokumenty a razítky,“ uvedl ve středu podle svého mluvčího český ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že nadále zůstávají v platnosti zesílené kontroly dovozů.

Aféra s masem je podle polského ministra nahodilý případ

Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski ve středu v rozhovoru pro tamní rozhlas uvedl, že nejnovější případ porážky nemocných krav a obchodování s jejich masem je „nahodilý incident“, který nicméně kazí pověst polských potravin.

Ardanowski zároveň varoval, že pokud by se v Polsku objevily další podobné případy, musejí všichni, kdo jsou do obchodu s masem nemocných zvířat zapleteni, počítat s „dramatickými následky“. Ty se musejí týkat nejen majitelů a zaměstnanců jatek, ale i chovatelů krav, „kteří se umírající zvířata snaží někam umístit“.

Podle televize TVN24, jejíž reportáž stojí u začátku současné aféry, ale nejde o první takový případ. Reportér TVN24 na tento postup upozornil tím, že se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy.

Viditelně zkažené části masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka. Polské úřady tento týden oznámily, že jatka, kde se nemocné krávy porážely, byla uzavřena. Předseda polského svazu chovatelů dobytka Jacek Zarzeczki podle portálu Gazeta Pomorska navrhl, aby na jatkách byly instalovány kamery, které by 24 hodin denně monitorovaly, co se tam děje.

O maso z nemocných krav je mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15 tisíc korun), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Eurokomisař pro zdravotnickou problematiku Vytenis Andriukaitis, do jehož působnosti spadá i bezpečnost potravin, vyzval polské úřady, aby při vyšetřování tohoto případu postupovaly co nejrychleji. Chce, aby podnikly „všechna nutná opatření v souladu s evropskou legislativou, včetně efektivních, rychlých a odrazujících trestů pro pachatele takových činů, které mohou znamenat ohrožení veřejného zdraví a které představují nepřijatelné zacházení se zvířaty“. 

V Polsku se ročně vyprodukuje okolo 56 tisíc tun hovězího, přičemž 80 až 85 procent masa se vyváží.