TÉMA

Maso

Česko dováží většinu vepřového masa i cibule, klesá produkce vajec

Každý obyvatel Česka sní asi 790 kilogramů potravin ročně. Tuzemští zemědělci ale nedokáží vyprodukovat vše, co se v zemi spotřebuje. Soběstačnost v základních komoditách dosahuje necelých osmdesáti procent. Dlouhodobě se snižují stavy prasat či pěstební plocha zeleniny. Česko se ale zhoršuje i v produkci vajec. Chovatelé si stěžují na zvýšené náklady kvůli energiím a přechodu z klecových chovů na podestýlkové. Pomoci by jim měly dotace.
24. 11. 2024|

Češi se u stolu odbývají, jedí málo zeleniny a moc masa, ukazují data

Více než polovina Čechů se stravuje lépe než před rokem a až osmdesát procent se snaží brát větší ohled na zdravé stravování. To je sice podle nového evropského průzkumu v Česku na vzestupu, stále však na velmi pomalém. Podle dat Češi často jedí ve spěchu, v nevhodném prostředí a rozhodující je pro ně cena. Nadměrně také konzumují maso a naopak málo zeleninu. Resort zdravotnictví proto zavádí preventivní projekty, které se zaměřují například na menší solení.
20. 10. 2024|

Turecko žádá v EU o ochranu receptu na döner kebab, Němci protestují

Turecko si chce u Evropské komise vymoci chráněný status na svůj recept na döner kebab, tedy tradiční maso grilované na špízu. Pokud by Ankara uspěla, znamenalo by to potíže pro mnohamiliardový byznys v zemích sedmadvacítky, zejména v Německu. Pokrm vyráběný podle jiné receptury by se musel upravit nebo přejmenovat.
26. 9. 2024|

Studie: Jen dva plátky šunky denně mohou zvýšit riziko cukrovky

Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o patnáct procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily na dva miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity.
25. 8. 2024|

Žloutenek C a E loni meziročně dvojnásobně přibylo

Počty lidí se žloutenkou typu E se loni oproti předešlým rokům zdvojnásobily. Na vině je zřejmě špatně tepelně upravené maso. Ve srovnání s covidovými roky také dvakrát vzrostl počet odhalených žloutenek typu C, informovali odborníci z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Žloutenka, odborně hepatitida, je virová zánětlivá infekce jater.
24. 7. 2024|

Přibývá lidí trpících potravinovou chudobou

Přibývá lidí, kteří trpí potravinovou chudobou, ukázala data Eurostatu. Každý desátý obyvatel Evropské unie si loni nemohl dovolit jíst maso ani obden. Předloni to byl jen každý dvanáctý. V chudší polovině zemí je i Česko, kde jsou nejohroženější senioři a rodiče samoživitelé. Stále víc lidí v tuzemsku tak vyhledává pomoc potravinových bank nebo se snaží nakupovat co nejlevnější jídlo.
22. 7. 2024|

Vodní farmaření už dává lidstvu víc zdrojů než rybolov

Produkce vodních živočichů z farem poprvé překonala úlovky z tradičního rybolovu, uvádí ve své nejnovější zprávě o stavu světového rybolovu Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Zpráva posiluje naději, že akvakultura může uspokojit rostoucí celosvětovou poptávku po mořských plodech. Celosvětová produkce rybolovu a akvakultury v roce 2022 činila rekordních 223,2 milionu tun.
10. 6. 2024|

Češi spotřebují podobně potravin jako v roce 1950, dopřávají si ale více masa nebo alkoholu

Češi spotřebovali v roce 2022 podobný objem potravin jako v roce 1950, a to téměř osm set kilogramů na jednoho obyvatele za rok. O více než polovinu ale například stoupla od roku 1950 spotřeba masa nebo alkoholu. Naopak brambory a chleba jí v současnosti obyvatelé Česka výrazně méně než na začátku 50. let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad v aktuálním vydání svého magazínu Statistika&My.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024|

Izraelská společnost vypěstovala úhoří maso z kmenových buněk

Izraelské firmě se jako první na světě podařilo laboratorně vypěstovat maso úhořů říčních. Uvedl to list The Guardian, podle kterého nadměrný rybolov způsobil, že populace těchto ryb prudce klesá, hrozí jim vyhynutí a jejich ceny rostou.
23. 1. 2024|

Extrémní vedra mohou do roku 2050 zabíjet až pětkrát více lidí než nyní, konstatují vědci

Pokud by se naplnil scénář o globálním oteplení o dva stupně Celsia do konce století, roční počet úmrtí lidí spojených s extrémními vedry by do roku 2050 stoupl o 370 procent. Kvůli horku a jeho přímým důsledkům by tak umíralo téměř pětkrát více lidí než teď, uvádí vědci v rozsáhlé studii zveřejněné v odborném časopise The Lancet.
16. 11. 2023|

Obal sliboval padesát procent masa, rozbor ukázal třináct. Výrobci se brání, hrozí jim pokuta

Mleté maso od výrobců Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalech. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta odebrala vzorky z řetězců supermarketů Lidl, Albert a Billa. Rozbor v laboratoři potvrdil u jednoho výrobku místo deklarovaných padesáti procent hovězího masa 13,33 procenta. Společnostem hrozí pokuta až padesát milionů korun.
3. 8. 2023|

Každá čtvrtá potravina z dovozu nevyhověla kontrolám. Nejčastěji jde o produkty z jihovýchodní Asie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala v posledních čtyřech měsících kvalitu potravin z dovozu, přičemž každý čtvrtý odebraný vzorek potravin letos nevyhověl. Nejvíce prohřešků eviduje inspekce u potravin z jihovýchodní Asie. Naopak nejlépe si při kontrolách dlouhodobě vedou potraviny vyrobené v České republice.
18. 7. 2023|

Potraviny v Maďarsku prudce zdražily. Šunka je luxus, ovoce si někteří vůbec nekupují, píše AP

Magdolna Gozonová okusuje zelené pálivé papričky ze stánku s ovocem a zeleninou na rozlehlém krytém trhu v Budapešti. Zkouší, zda jsou dostatečně ostré pro polévku, kterou připravuje. Tato třiaosmdesátiletá žena v důchodu si se svou nízkou penzí v Maďarsku nemůže dovolit koupit více kusů, píše agentura AP. Míra inflace v Maďarsku je nejvyšší v Evropské unii.
23. 4. 2023|

Polsko zakázalo dovoz ukrajinského obilí i masa. Bráníme své rolníky, vysvětlil Kaczyński

Polská vláda zakázala dovoz obilí a dalších potravin z Ukrajiny. V reakci na protesty polských rolníků to oznámil šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Řekl to za přítomnosti premiéra Mateusze Morawieckého a nového ministra zemědělství Roberta Teluse. Na dovoz levného ukrajinského obilí si stěžují zemědělci i v dalších středoevropských zemích.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023|

Inflace byla v březnu nejníž od loňského dubna

Spotřebitelské ceny vzrostly v březnu meziročně o patnáct procent, tempo růstu tak zvolnilo z únorových 16,7 procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Inflace v Česku tak byla nejnižší od loňského dubna. Pozitivní vliv mělo například zlevnění pohonných hmot. Téměř o čtvrtinu nadále zdražovaly potraviny. Vývoj inflace odpovídá očekávání analytiků.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023|

Mrtvé velryby tvoří v temnotě oceánů ostrovy hojnosti

Velryby jsou krásné a inteligentní. Podle nových zjištění pomáhají chránit planetu před změnami klimatu. A svou smrtí vytvářejí zcela unikátní ekosystémy, v nichž vzniká fascinující život.
10. 11. 2022|

Vegetariánkám častěji hrozí zlomenina kyčle. Vědci se snaží zjistit příčinu

Studie provedená na více než šestadvaceti tisících ženách ve středním věku odhalila, že vegetariánkám hrozí zlomenina kyčelního kloubu o třiatřicet procent víc než pravidelným konzumentkám masa.
11. 8. 2022|

Maso zdražuje, důvodem jsou vyšší náklady na chov zvířat

V Česku letos výrazně zdražuje maso. Až dvojnásobně proti minulému roku stoupla cena u kuřecího nebo vepřového. Důvodem jsou vyšší náklady na chov zvířat i zpracování masných výrobků. Cena stoupá i u vajec, mléka nebo vlny a podle zemědělců si zákazníci připlatí v následujících měsících ještě více.
3. 8. 2022|

Potraviny zdražují, lidé obnovují domácí chovy a sami pěstují zeleninu i ovoce

Nejen ceny energií a pohonných hmot trápí české domácnosti, zdražují také některé potraviny. Například mouka v březnu zdražila meziročně o víc než 30 procent, stejně tak máslo. Rostou i ceny masa. Čeští řezníci se potýkají se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa a poklesem zájmu zákazníků. Problémy mají také chovatelé prasat.
1. 5. 2022|

Česko má v rezervách maso jen na jeden a půl dne. Vláda chce posílit potravinovou bezpečnost

Vláda chce pro případ krize zesílit potravinovou bezpečnost. V současnosti má totiž Česko ve státních skladech zásoby masa pouze na jeden a půl dne. V budoucnu by ho mělo být minimálně na patnáct dnů. V plánu jsou i proto systémové změny. Zatímco teď se skladuje maso mražené, nově chce mít vláda vyhrazená živá zvířata přímo u zemědělců.
18. 4. 2022|

Nejstarší šavlozubý tygr světa byl velký jako moderní kočka. Uspěl díky evolučnímu náskoku

Nový výzkum v časopise PeerJ popsal jednoho z prvních známých savců, který byl vybavený obrovskými zuby ve tvaru tesáků. Tento šavlozubý pratygr měl ale rozměry větší kočky nebo menšího rysa.
16. 3. 2022|

U vegetariánů je nižší riziko onemocnění rakovinou, ukázal výzkum. Ve hře jsou ale i další faktory

Podle studie sledující stovky tisíc lidí mají vegetariáni o čtrnáct procent nižší pravděpodobnost onemocnění rakovinou než lidé, kteří se živí pravidelně masem. U některých druhů rakoviny mohou být ve hře ale i různé další faktory spojené s životním stylem.
2. 3. 2022|

Luskoun je nejpašovanější tvor světa. Oživlé šišky žene do záhuby využití v alternativní medicíně

Na třetí sobotu v únoru připadá Světový den luskounů, jehož smyslem je upozornit na důležitost ochrany těchto jedinečných tvorů. V současnosti jde o nejvíce nelegálně pašované živočichy světa.
19. 2. 2022|

30 let zpět: Potravinová konkurence na venkově

Počátkem roku 1992 nebyly rozdílné ceny v obchodech ničím novým. Přesto se konkurence teprve ustalovala. Státnímu podniku Jednota začali přetahovat zákazníky soukromí prodejci potravin. Jak se jim to dařilo v menších obcích, zjišťovala redakce v severních Čechách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 1. 2022|
Načítání...