„To oslizlé vyřež, ať to není tak vidět.“ Polská reportáž ukázala na jatka s nemocným dobytkem

Bez dohledu veterináře porážejí některá polská jatka nemocný dobytek. Upozornila na to reportáž televize TVN. Praxe je nejen nelegální, ale i nebezpečná, protože maso z nemocného dobytka se může dostat k zákazníkům. Přesto může obchod s ním vynášet miliony korun. Polsko přitom patří k největším vývozcům hovězího v Evropské unii a exportuje i do Česka.

Skrytá kamera loni zachytila krutou praxi na rodinných jatkách nedaleko Varšavy.  Zubožený dobytek, který nemůže ani stát, tam porážejí načerno bez přítomnosti veterináře.

Podle informátora jde o dobytek po úrazech nebo neúspěšné léčbě, třeba antibiotiky. Viditelně poškozenou tkáň pak zaměstnanci jatek prostě odstraní. „Když vidíš něco špatného, jako tady to oslizlé… Vyřež to, ať to není tak vidět,“ zazní na záznamu.

Porážka nemocných zvířat, stejně tak bez přítomnosti veterináře, který maso kontroluje i během zpracování, je nelegální. Tady ale příslušné razítko zaručující nezávadnost na maso dávali v noci sami zaměstnanci. Veterinář jen ráno podepsal formuláře.

„Veterinář musí autoritativně potvrdit, že ten kus je vhodný ke konzumaci a je možné ho pustit na trh, do obchodu. Pokud ho neprohlédne, může být maso pro spotřebitele škodlivé,“ varuje veterinář, odborník na chov zvířat a také bývalý rektor Vratislavské univerzity Roman Kołacz.

Nemocný dobytek může stát až šestkrát míň než zdravý: byznys je výhodný pro jatka i chovatele, kteří se takových kusů zbaví. Obchod probíhá přes internet. „Za takové kusy platíme do tisícovky, pokud to jde. Záleží na tom, jak vypadá,“ zazní v reportáži.

Polské ministerstvo zemědělství žádost o rozhovor odmítlo a odkázalo ČT na vyjádření polské státní veterinární správy. Podle něj je praxe popsaná v reportáži nelegální a případem se zabývá policie. Správa také provede kontroly po celém Polsku.

Problémové maso zajímá i české úřady

Česká státní veterinární správa se už dotázala polské strany, zda se problémové maso mohlo dostat za hranice. A pověřila krajské správy cílenými kontrolami. „Vedle našich kontrol jsou ale samozřejmě kontroly samotných dovozců, respektive příjemců zásilek. Protože oni garantují nezávadnost a kvalitu výrobků,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Polsko patří k největším producentům v Evropské unii. V roce 2017 vyvezlo 415 tisíc tun hovězího za necelých 34 miliard korun, do České republiky to bylo skoro 11 tisíc tun za miliardu.

Export hovězího masa z Polska (v r. 2017)
Zdroj: UN Comtrade/ČSÚ