Žádná sláma ani prostor se otočit. Aktivisté ukázali podmínky prasat v chovech

Události: Zakažme klecové chovy prasat, navrhují aktivisté (zdroj: ČT24)

Diskusi o podmínkách prasat ve velkochovech vyvolaly záběry ze zařízení v Převýšově a Mlékosrbech na Královéhradecku. Na sociálních sítích videa zveřejnil spolek Obránci zvířat. Tvrdí, že klece a kotce zvířata omezují a stresují. Odborníci namítají, že na záběrech je vidět jen současný stav chovu prasat podle pravidel Evropské unie.

„Ztrápené a apatické prasnice zavřené v těsných kotcích“, tak popisují Obránci zvířat svá videa z farem v Převýšově a Mlékosrbech na Hradecku. „Nemohou se tam hýbat, dokonce ani otočit se, natož aby se mohla procházet, rýt. Vidíme tam také velké množství mrtvých selat,“ upozorňuje mluvčí spolku Pavel Buršík.

Podle náhodně vybraného zootechnika z jiné farmy je to, co záběry aktivistů ukazují, v pořádku. „Nic neobvyklého. Tyto technologie se používají k tomu, aby byla chráněna selata před zalehnutím prasnicí,“ uvedl zootechnik ze Zemědělské akciové společnosti Mžany František Šitler.

Farma v Převýšově, kde spolek Obraz – obránci zvířat natáčel, patří firmě Mydlářka z Benešova. Ta se odmítla vyjádřit. „Podívejte se, já na nesmysly nereaguju, ta zvířata jsou v pohodě,“ prohlásil chovatel prasat z Mlékosrb Jiří Andrýsek.

Jak se zvířatům daří, se ale veřejnost přesvědčit nemůže. Na farmě v Převýšově platí mimořádně přísná hygienická opatření kvůli riziku zavlečení nákazy a nepovolaní vstoupit nesmí.

Chovy v Převýšově a Mlékosrbech kontrolovali veterináři vloni a předloni, třikrát ročně. Nezjistili žádné závady. „Například k úhynům po porodu či narození mrtvých mláďat dochází, a to jak u zvířat chovaných v zajetí, tak žijících ve volné přírodě,“ napsal ČT mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Konec doby klecové, volají aktivisté

Obránci zvířat se staví za Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové. Ta chce klecové chovy v Unii zakázat. Od klecových chovů už podle ochránců ustupuje Švédsko, Británie i Norsko, nahrazují je venkovními chovy s výběhy.

Podle zemědělců takový přístup ale zvyšuje náklady, které dopadnou na spotřebitele. „Pokud budeme dávat více prostoru zvířatům, bude nižší efektivnost a dražší potraviny v obchodech,“ připomíná zemědělský odborník z Agrární komory Jan Pešek.