TÉMA

Státní potravinářská inspekce

Potraviny od ledna zdraží, přestože se jim sníží daňová sazba, avizují řetězce

Potraviny od ledna zdraží, přestože klesne daňová sazba. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o tom informovali zástupci obchodních řetězců. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza řekl, že dodavatelé potravin obchodníkům již oznamují, že budou zvedat ceny o pět až deset procent. Potraviny budou od Nového roku v nové sjednocené sazbě DPH dvanáct procent, nyní jsou v první snížené sazbě patnáct procent.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 21:41|

Česko dovoz ukrajinských produktů nezakáže. Není důvod, oznámil Nekula

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země, řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 22:23|

Někteří prodejci se pokoušeli šponovat ceny na maximum, řekl ke kontrolám potravin Nekula

Výsledky kontrol potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci řekl, že dochází k masivnímu porušování potravinového práva a rovněž zákona na ochranu spotřebitele, a to včetně nekalých obchodních praktik. Zmínil, že se někteří obchodníci pokoušeli vyšponovat ceny na maximum. Ceny potravin a nealkoholických nápojů v březnu podle statistiků meziročně stouply o 23,5 procenta.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 20:51|

Slovensko zakázalo prodej a zpracování ukrajinského obilí. Úřady v něm objevily pesticid

Slovensko zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí a z něj vyrobenou mouku, zrno nesmí ani na trh. V kontrolovaném obilí byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví. Ve čtvrtek o tom informovalo slovenské ministerstvo zemědělství.
13. 4. 2023|

Přirážka řetězců u jablek a brambor je až 200 procent, říká Nekula. Chce se zasadit o zlevnění

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) má v plánu vytvořit větší tlak na zlevnění jablek a brambor, kvůli tomu, že u nich činí obchodní přirážka až 200 procent. V rozhovoru pro deník Blesk také zmínil, že u cukru a vajec už je podle něj pokles cen patrný. Během následujícího měsíce čeká ministr výsledky kontrol České obchodní inspekce (ČOI) a potravinářské inspekce k vysokým cenám potravin.
4. 4. 2023|

Ceny v českých obchodech zůstanou beze stropu, řekl Nekula. Věří v sílu konkurenční soutěže

Česko podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) nechce po slovenském vzoru zavést na potraviny v obchodech cenové stropy. K poklesu cen podle něj povede zdravá konkurence mezi obchodníky. Nekula po jednání se zástupci ministerstva financí a obchodu také informoval, že jeho resort podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli cenám vajec. Jejich zdražení podle něj naznačuje, že obchodníci zneužívají dominantní postavení na trhu. Skupina se také podle ministra shodla na tom, že dozorové orgány jako například Česká obchodní inspekce (ČOI) mají zintenzivnit svou činnost a postupovat koordinovaně.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 22:58|

Inspekce našla pesticidy v chilli papričkách z Kambodži

V chilli papričkách z Kambodži nalezla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koktejl osmi druhů pesticidů, přičemž každý z nich byl v zelenině v extrémně nadlimitním množství. Informoval o tom mluvčí SZPI Marek Bartík. Kromě povolených pesticidů byl v papričkách silný insekticid karbofuran, jehož používání je v EU od roku 2008 zakázané. Inspektoři zásilku zachytili společně s celníky.
7. 11. 2022|

Senát schválil zákaz jednorázových příborů i povinnost poskytovat informace o platech státních úředníků

Úřady budou muset poskytovat informace o platech a odměnách vysokých státních úředníků. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím o ně budou moci lidé žádat nově vymezené veřejné podniky včetně ČEZ, schválil Senát. Horní komora rovněž podpořila předlohu, podle níž celníci dostanou právo zadržet majetek, na který se vztahují mezinárodní sankce. Senátoři také v souladu s předpisy Evropské unie odhlasovali zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových talířů, příborů či brček. Předseda komory Miloš Vystrčil (ODS) udělil končícímu velvyslanci Ukrajiny Jevhenu Perebyjnisovi Stříbrnou medaili předsedy Senátu.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 18:14|

Veterinární správa varuje před pesticidem v mléčných dezertech Kunín Pohár

Mateřská společnost mlékáren Kunín a Klatovy, Lactalis CZ, stahuje z trhu 385 tisíc mléčných dezertů Kunín Pohár. Obsahují totiž stopové množství pesticidu etylenoxid, který není v Evropské unii povolen. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
20. 7. 2021|

Sněmovna vyslyšela Senát a odmítla obchodnické kvóty pro české potraviny

Povinný podíl českých potravin na pultech obchodů nakonec platit nebude. Poslanecká sněmovna ho v úterý na návrh Senátu vyřadila z novely zákona o potravinách. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) senátní návrh podpořil. Do novely se kvóty na potraviny dostaly ve sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Měly se už od příštího roku vztahovat na obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních a na zákonem stanovené potraviny.
13. 4. 2021|

Senát souhlasil, aby ve školách učili i lidé bez pedagogické praxe

Senát ve čtvrtek souhlasil s tím, aby ve školách mohli učit experti z řad nepedagogů. Chce upravit financování učitelů ZUŠ a vyšších odborných škol. Senátoři dále vrátili sněmovně novelu zákona, která stanovovala povinný podíl tuzemských potravin v obchodech a čelila kvůli tomu kritice. Dále odsoudili únorový vojenský puč v Myanmaru a vyzvali k zastavení násilí.
18. 3. 2021Aktualizováno18. 3. 2021, 20:01|

Inspekce varuje před doplňkem stravy ze Slovenska. Je v něm příliš látky, která se v těle mění na kyanidy

Doplněk stravy Amygdalín je nebezpečný, varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle jejího rozboru je v ní tak vysoké množství látky, která se po požití v těle mění na kyanovodík a kyanidy, že může ohrožovat život. Látka amygdalin sice v doplňcích stravy bývá, ale obvykle kolem 70 miligramů. V Amygdalínu jí je pětadvacetkrát tolik.
28. 1. 2021|

Do Česka se dostal španělský fuet se salmonelami, varují veterináři

Na českém trhu se prodávalo 19 tisíc balení španělského fermentovaného salámu fuet se salmonelami, informovali zástupci Státní veterinární správy (SVS), kteří dostali informace od francouzských dozorových orgánů. Ve Francii lidé salmonelózou kvůli tomuto produktu onemocněli. Zhruba sedm tisíc kusů se ho z českých obchodů podařilo stáhnout ze skladů, dvanáct tisíc balení se dostalo do spotřebitelské sítě. Zboží vyráběla firma Embutidos Solá z Barcelony.
30. 9. 2020|

Některé jednorázové plasty by od července 2021 neměly jít na trh

Od července 2021 by měl v Česku platit zákaz uvádění plastových vatových tyčinek, příborů, talířů nebo brček na trh. Doprodej zásob bude možný, úplný zákaz uvádění do oběhu by měl začít platit nejpozději o rok později. Týká se vybraných jednorázových plastových výrobků včetně těch z bioplastu a též všech výrobků z oxo-rozložitelných plastů. Nový zákon o omezení dopadu plastových výrobků na životní prostředí představil ve středu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Předpis chce dát do meziresortního připomínkového řízení tento týden.
2. 9. 2020|

První burčák bude o týden později než loni, kvůli chladnějšímu počasí

V pátek budou moci lidé ochutnat první letošní burčák. Vinaři sbírají rané odrůdy a připravují nápoj k prodeji. Po několika teplých letech, kdy počasí dozrávání hroznů uspíšilo až o několik týdnů, se tak vinařský kalendář vrací k tradičním termínům.
11. 8. 2020|

Jedovaté houby v konzervě se smrži. Potravinářská inspekce varuje před otravou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před otravou houbami. V plechovce s názvem Murklor se sterilovanými smrži objevila zaměnitelného jedovatého ucháče obecného. Potravina byla vyrobena ve Švédsku a inspekce ji odebrala v prodejně Viking Haus v Rychnovské ulici v Praze.
14. 5. 2020|

Inspekce: Každá šestá restaurace připravuje pokrmy na zdraví škodlivém, přepáleném oleji

Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělala loni kontroly ve víc než osmdesáti restauracích a z odebraných vzorků zjistila, že každá šestá připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji. Takové oleje obsahují škodlivé látky s možnými karcinogenními účinky.
27. 2. 2020|

O zrušení maturity z matematiky poslanci nerozhodli. Neshodne se na něm ani koalice

O zrušení povinné maturity z matematiky se rozhodne až příští rok. Vládní snahu o zrychlené schvalování v pátek zablokovaly SPD a KSČM. Návrh vlády neměl jednoznačnou podporu ani u koaličních poslanců, dolní komora proto ani po tříhodinové diskuzi zatím první kolo projednávání neuzavřela. Naopak sněmovna v pátek v prvním čtení podpořila zákon proti dvojí kvalitě potravin a do druhého čtení poslanci poslali také novelu, která zakazuje množírny zvířat a zpřísňuje i podmínky pro chov šelem.
6. 12. 2019Aktualizováno6. 12. 2019, 16:43|

Téměř sedm tun plesnivých fíků zadržela potravinářská inspekce. Mířily na český trh

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a celníci zadrželi 6,7 tuny sušených fíků z Turecka, které mířily na český trh. Ovoce bylo plesnivé a obsahovalo karcinogenní aflatoxin. Dovozcem byla pražská firma IBK Trade. Dovozce musí zásilku buď odeslat zpět dodavateli, nebo zajistit její likvidaci.
6. 12. 2019|

Inspekce stopla čaj z Číny. Čtyřikrát přesahoval limit pro pesticidy

Díky spolupráci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a celníků se podařilo zachytit zásilku čaje z Číny, v němž byl čtyřikrát překročen limit pro přítomnost pesticidů. Zboží se nedostalo na český trh, potenciální zákazníci tedy nebyli ohroženi.
1. 11. 2019|

Zdravé potraviny jsou stále žádanější. Češi bohatnou a obchody zvyšují nabídku

V nákupních koších Čechů se stále častěji objevují tzv. zdravé potraviny. Souvisí to jednak s rostoucí popularitou zdravého životního stylu a vyššími příjmy, ale také se zvyšující se nabídkou prodejců. A data z obchodů pak ukazují, o co je největší zájem. To potom výrobce i řetězce motivuje k dalšímu rozširování nabídky. Kruh se uzavírá a přechází do spirály.
15. 6. 2019|

Češi stále milují vanilkovou zmrzlinu, nové příchutě mají na trhu malý podíl

Točená nebo kopečková, nanuky, kornouty, polárkové dorty, sorbety, vaničky, kelímky,  jednotlivá balení, multipacky. Loňský rok byl rekordní a prodej zmrzliny stoupl o třetinu oproti předchozímu roku. A letos? Tradičně rozhodne teplé/studené počasí, ale pomoci může i nabídka netradičních chutí.
1. 6. 2019|

Vláda schválila pokutu za dvojí kvalitu potravin. Porušení přijde až na 50 milionů korun

Zákaz prodeje potravin v různé kvalitě, ale stejném obalu v Česku a v jiných evropských zemích, schválila v pondělí vláda. Úřad vlády o tom informoval na Twitteru. Za porušení novinky v novele zákona o potravinách by podle návrhu ministerstva zemědělství měla hrozit pokuta až 50 milionů korun. Novela by měla také zvětšit pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) či rozšířit možnost označit potravinu za českou.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 15:34|

To, že Česko volí přísnější přístup k dvojí kvalitě než Brusel, je podle Tomana správné

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) na tiskové konferenci k opatřením ministerstva zemědělství proti dvojí kvalitě potravin zdůraznil, že čeští občané nesmí být v Evropské unii druhořadými obyvateli, a proto překládaná novela zákona o potravinách bude dvojí kvalitu trestat. Až padesátimilionovou pokutu budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci, uvedl. Reakce Evropské komise se neobává, je připravený postoj Česka Bruselu vysvětlit – podobně jako v případě mimořádných opatření proti polské straně v kauze hovězího masa.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 11:56|