Slovensko zakázalo prodej a zpracování ukrajinského obilí. Úřady v něm objevily pesticid

Slovensko zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí a z něj vyrobenou mouku, zrno nesmí ani na trh. V kontrolovaném obilí byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví. Ve čtvrtek o tom informovalo slovenské ministerstvo zemědělství.

Slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan už ve středu uvedl, že tamní úřady zjistily zvýšený výskyt zbytků pesticidů v zásilce pšenice o hmotnosti 1 500 tun, která byla dovezena z Ukrajiny. Slovenští veterináři zdravotně závadnou pšenici odhalili v mlýnu na jihu země. Bratislava se tuto informaci chystá zařadit do evropského Systému rychlého varování pro potraviny (RASFF).

Nově se také všechno obilí a mouka z Ukrajiny, které už jsou na Slovensku, podrobí kontrole. Samotný dovoz ukrajinského obilí ani výrobků z něj na Slovensko není zakázán, ministerstvo ale import nedoporučilo. V Česku se podle středečního oznámení Státní zemědělské a potravinářské inspekce zatím problematický vzorek pšenice dovezené z Ukrajiny neobjevil.

Ukrajina, která je jedním z největších světových vývozců obilí, začala využívat při exportu této komodity alternativní trasy po blokádě svých černomořských přístavů Ruskem v souvislosti s jeho obnovenou invazí, zahájenou na konci loňského února. Levná ukrajinská pšenice pak skončila také na trzích ve středoevropských zemích, na což si stěžují tamní zemědělci.