TÉMA

Samuel Vlčan

Příští slovenský premiér Ódor plánuje přinést „klid a stabilitu“

Budoucí předseda úřednické vlády na Slovensku Ľudovít Ódor uvedl, že s členy svého týmu udělá vše proto, aby dovedl zemi k zářijovým předčasným volbám a přinesl kýžený klid a stabilitu. Ódor to napsal v prvním vyjádření po nedělním oznámení prezidentky Zuzany Čaputové, že jmenuje kabinet odborníků. Ódorovo vyjádření poskytla slovenská centrální banka, ve které budoucí premiér zastává funkci viceguvernéra.
9. 5. 2023|

V dosluhující slovenské vládě chce skončit také šéf diplomacie Káčer

Ve slovenské vládě chce skončit ministr zahraničí Rastislav Káčer, který se v této záležitosti podle médií už obrátil na prezidentku Zuzanu Čaputovou. Ve čtvrtek dal k dispozici svou funkci i ministr zemědělství Samuel Vlčan, a to kvůli kauze ohledně státní dotace pro jeho firmu.
5. 5. 2023|

Slovensko sladí s EU restrikce dovozu ukrajinských produktů, Polsko svá omezení zrušilo

Slovensko zúží seznam ukrajinských zemědělských produktů, které je zakázáno dovážet do země. Bratislava tak restrikce sladí s nejnovějším ochranným opatřením Evropské unie (EU), které se vztahuje na dovoz pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen z Ukrajiny do pěti členských států Unie včetně Slovenska. Jednostranné omezení dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny už zrušilo Polsko.
3. 5. 2023|

Slovensko pozastaví dovoz obilí a dalších produktů z Ukrajiny. Česko to neplánuje

Slovenská vláda schválila návrh na časově neomezený zákaz dovozu vybraných zemědělských produktů a potravin z Ukrajiny. Tranzit přes území Slovenska zůstane povolen. Opatření, které vstoupí v platnost v úterý, se bude vztahovat například na obilí a olejniny, řekl hlavní slovenský veterinář Jozef Bíreš. K podobnému zákazu už přistoupily Maďarsko a Polsko ve snaze ochránit domácí zemědělce před dovozem například levné ukrajinské pšenice. Česko se k tomuto kroku nechystá, podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) je v rozporu s pravidly unijního trhu.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 17:57|

Slovensko zakázalo prodej a zpracování ukrajinského obilí. Úřady v něm objevily pesticid

Slovensko zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí a z něj vyrobenou mouku, zrno nesmí ani na trh. V kontrolovaném obilí byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví. Ve čtvrtek o tom informovalo slovenské ministerstvo zemědělství.
13. 4. 2023|