Slovensko sladí s EU restrikce dovozu ukrajinských produktů, Polsko svá omezení zrušilo

Slovensko zúží seznam ukrajinských zemědělských produktů, které je zakázáno dovážet do země. Bratislava tak restrikce sladí s nejnovějším ochranným opatřením Evropské unie (EU), které se vztahuje na dovoz pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen z Ukrajiny do pěti členských států Unie včetně Slovenska. Jednostranné omezení dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny už zrušilo Polsko.

Slovensko od 19. dubna zakázalo dovoz tří desítek různých zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny. Podobné opatření v zájmu ochrany domácího trhu zavedly také Polsko, Maďarsko a Bulharsko, později se přidalo i Rumunsko.

Unijní exekutiva konkrétně do 5. června rozhodla o pozastavení dovozu ukrajinské pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen do pětice jmenovaných evropských států. Vedly ji k tomu jejich stížnosti, že levné zemědělské plodiny z Ukrajiny způsobily problémy domácím zemědělcům s prodejem jejich produkce. Do dalších zemí unijního bloku mohou ukrajinské plodiny dál plynout bez omezení.

Evropská komise (EK) pak minulý týden ohlásila dohodu se zmíněnými státy ohledně zavedení ochranných opatření na dovoz vybraných produktů z Ukrajiny a na tom, že tyto členské země evropského bloku zruší jednostranná obchodní omezení. Dohoda podle EK zahrnuje i podporu pro zemědělce v hodnotě 100 milionů eur (zhruba 2,4 miliardy korun). Příslušné nařízení ve věci zákazu dovozu čtyř ukrajinských zemědělských komodit do pěti států EU Komise vydala v úterý. 

Slovensko v dubnu odhalilo v dovezené ukrajinské pšenici výskyt pesticidu, zbytky látky chlorpyrifos v zásilce o hmotnosti 1500 tun potvrdil i kontrolní test. Slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan v úterý řekl, že tato pšenice bude muset být zlikvidována.

Slovenské ministerstvo zemědělství pak uvedlo, že na Slovensku nadále platí pokyny veterinární správy ve věci zákazu zpracování a umísťování na trh zemědělských produktů z Ukrajiny, které v zemi neprošly státní kontrolou.

Krok EK přispěl ke snížení napětí na domácím trhu, zní z Polska

Krok EK přivítal polský premiér Mateusz Morawiecki. „Omezení Evropské komise vztahující se na zemědělskou produkci z Ukrajiny odpovídají očekávání ohledně snížení napětí na domácím trhu,“ řekl premiér v úterý večer. Dohodu s unijní exekutivou označil za výsledek „velmi intenzivního jednání s Ukrajinou i Evropskou komisí“.

EU loni v rámci pomoci Ukrajině, na jejíž ekonomiku i zemědělství těžce dopadá ruská vojenská invaze, schválila roční pozastavení cel na veškeré zemědělské a potravinářské zboží. Obiloviny a další produkty měly evropskými zeměmi především putovat směrem do afrických či blízkovýchodních států.