V dosluhující slovenské vládě chce skončit také šéf diplomacie Káčer

Ve slovenské vládě chce skončit ministr zahraničí Rastislav Káčer, který se v této záležitosti podle médií už obrátil na prezidentku Zuzanu Čaputovou. Ve čtvrtek dal k dispozici svou funkci i ministr zemědělství Samuel Vlčan, a to kvůli kauze ohledně státní dotace pro jeho firmu.

Vládě premiéra Eduarda Hegera sněmovna v prosinci vyslovila nedůvěru a kabinet zůstal u moci s omezenými kompetencemi jen z pověření Čaputové. Káčerův odchod by pro ni znamenal další komplikaci. Kvůli pádu vlády nelze totiž jmenovat nové ministry. Už dříve v dosluhujícím kabinetu skončili ministři zdravotnictví a financí, následně Čaputová řízením obou ministerstev pověřila Hegera.

Káčer se stal šéfem slovenské diplomacie loni v září poté, co vládu opustila strana Sloboda a Solidarita (SaS). Kopii žádosti o uvolnění z funkce ministra poslal Káčer do prezidentské kanceláře ze zahraniční pracovní cesty. Předtím kritizoval Hegera za jeho čtvrteční prohlášení, ve kterém premiér přiznal podíl na chaosu v zemi a současně řekl, že chce Slovensko dovést do zářijových předčasných voleb jako premiér. Podle Káčera tak prezidentka získala další důvod jmenovat úřednickou vládu.

Káčer spolu s Hegerem letos v březnu vstoupili do neparlamentní strany Demokrati, jejíž preference se pohybují pod pětiprocentní hranicí, jejíž zdolání ve volbách je podmínkou pro zisk křesel ve sněmovně.

Slovenská média už po kauze s dotací pro Vlčanovu firmu spekulovala, že Čaputová by mohla jmenovat novou vládu. K tomuto kroku ji vybídla také část opozice. Prezidentská kancelář ve čtvrtek uvedla, že hlava státu další postup ohledně Vlčana oznámí příští týden po schůzce s premiérem a šéfem sněmovny.

Hegerův kabinet prezidentka v souladu s ústavou odvolala už v prosinci, když mu sněmovna vyslovila nedůvěru, současně ale vládu ponechala v úřadu. Čaputová už dříve řekla, že by jmenovala úřednický kabinet v případě závažných selhání dosluhující vlády.