TÉMA

Pesticid

Plánované demonstrace zemědělců jsou podle Výborného nejednotné. Neví, s kým jednat o požadavcích

Protest proti čemukoliv patří k demokratické společnosti, řekl v Událostech, komentářích ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) k demonstracím farmářů, které se v posledních týdnech odehrávají v mnoha evropských zemích. Výhrady farmářů ale podle něj směřují k evropským tématům a v Česku nemusí mít stejné obavy jako třeba ve Francii. Že jde zemědělcům hlavně o hledání řešení na úrovni EU, potvrdil v diskusi i předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.
14. 2. 2024|

Jedovatý pesticid zabil letos už deset orlů. Jejich malou populaci to ohrožuje, varují ornitologové

Deset orlů mořských již letos uhynulo po otravě karbofuranem. To je jedovatý pesticid, který je v Česku zakázaný, ale ochránci přírody se domnívají, že jej pytláci líčí na hlodavce, kterými se pak dravci živí. Velké množství otrav orlů je obrovským problémem. V současnosti u nás žije na českém území okolo 150 párů a hnízdní úspěšnost nebývá vysoká.
1. 6. 2023|

Slovensko zakázalo prodej a zpracování ukrajinského obilí. Úřady v něm objevily pesticid

Slovensko zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí a z něj vyrobenou mouku, zrno nesmí ani na trh. V kontrolovaném obilí byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví. Ve čtvrtek o tom informovalo slovenské ministerstvo zemědělství.
13. 4. 2023|

Obce kolem Bohdalova na Žďársku zlepší zásobování vodou. Získaly evropskou dotaci

V Bohdalově na Žďársku a v dalších obcích napojených na stejný skupinový vodovod se zlepší zásobování pitnou vodou. Svaz vodovodů Bohdalov kvůli tomu chystá investici za 55 milionů korun. Připojí nové vodní zdroje, rozšíří kapacitu vodojemu a pořídí novou technologii úpravy vody. Na projekt dostane dotaci z evropského Operačního programu Životní prostředí.
24. 3. 2023|

Inspekce našla pesticidy v chilli papričkách z Kambodži

V chilli papričkách z Kambodži nalezla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koktejl osmi druhů pesticidů, přičemž každý z nich byl v zelenině v extrémně nadlimitním množství. Informoval o tom mluvčí SZPI Marek Bartík. Kromě povolených pesticidů byl v papričkách silný insekticid karbofuran, jehož používání je v EU od roku 2008 zakázané. Inspektoři zásilku zachytili společně s celníky.
7. 11. 2022|

Pesticidy ničí nejen přírodu, ale i archeologické památky

Zrezavělá římská mísa stará téměř dva tisíce let obsahuje stopy moderní chemické látky, která se dříve používala v pesticidech. Ukázala to studie, podle které může půda znečištěná chlorbenzeny představovat trvalou hrozbu pro zachování archeologických památek, které se stále nacházejí v zemi.
14. 10. 2022|

Moderní pesticidy poškozují mozek včel, ty neudrží směr letu

Když chce policie rychle zjistit, jestli je řidič střízlivý, nechá ho chodit po přímce. Stejný test využívají i neurologové k diagnostice neurologických poruch, při nichž jsou narušené části mozku, které koordinují pohyb. Teď vědci provedli hmyzí verzi této zkoušky, aby poprvé prokázali, že moderní pesticidy poškozují nervový systém včel tak, že je pro ně obtížné pohybovat se rovně. Výsledky výzkumu vyšly v odborném časopise Frontiers in Insect Science.
18. 8. 2022|

Půdní houby pomáhají rostlinám přijímat fosfor. Tuto symbiózu ale ničí pesticidy

Velké množství pesticidů v zemědělské produkci může negativně ovlivnit pouhým okem neviditelné mykorhizní houby, a tím všudypřítomnou spolupráci mezi rostlinami a půdními mikroorganismy. Naznačují to výsledky obřího výzkumu více než dvou stovek půdních ploch od Španělska po Švédsko. Mezi experty, kteří zkoumali, jak mykorhizní houby ovlivňují transport fosforu z půdy do rostlin, byli i vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.
13. 7. 2022|

Nekula varuje před hladomorem v Africe. EU má během českého předsednictví pomáhat

Priority českého předsednictví v zemědělství budou potravinová bezpečnost, snižování spotřeby pesticidů nebo prevence odlesňování a podpora lesnictví. České předsednictví by se také mělo zabývat rybolovem a označováním potravin. Na setkání s novináři to ve čtvrtek řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Předsednictví bude podle něj také poznamenané válkou na Ukrajině.
23. 6. 2022|

Traktory v Paříži. Zemědělci protestují proti obchodním dohodám i zákazu glyfosátu

Stovky nespokojených zemědělců se svými traktory komplikovaly provoz na hlavních tazích v Paříži. Farmáři chtěli upozornit na problémy ve svém odvětví a donutit vládu prezidenta Emmanuela Macrona k ústupkům. Ráno komplikovali dopravu na vícero místech a blokáda na městském dálničním okruhu se protáhla do odpoledních hodin. Protestují proti mezinárodním obchodním dohodám či ohlášenému zákazu glyfosátu, informovala agentura Reuters.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 16:51|

Evropské řeky jsou plné pesticidů, a to i těch nepovolených, ukázal výzkum

Výzkum evropských řek a kanálů odhalil, že se v nich nachází více než stovka druhů pesticidů. A to včetně 24 druhů, které vůbec nemají licenci k používání v Evropě. Kromě pesticidů našli také stopy po 21 lécích používaných k léčbě zvířat.
9. 4. 2019|

V jednorázových plenách ve Francii odhalily testy nebezpečné látky. Vážné nebezpečí ale dětem nehrozí

Francouzské úřady jako první na světě oficiálně zkoušely zdravotní závadnost dětských plen na jedno použití. Testy přitom prokázaly, že v nich obsažené chemické látky včetně herbicidu glyfosátu překročily povolené normy. Bezprostřední vážné nebezpečí podle vlády dětem zatím nehrozí. Kabinet přesto vyzval výrobce, aby do patnácti dnů předložil plán, jak pleny škodlivých látek zbavit.
23. 1. 2019|