Plánované demonstrace zemědělců jsou podle Výborného nejednotné. Neví, s kým jednat o požadavcích

Marek Výborný a Martin Pýcha hovořili o podpoře českých zemědělců (zdroj: ČT24)

Protest proti čemukoliv patří k demokratické společnosti, řekl v Událostech, komentářích ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) k demonstracím farmářů, které se v posledních týdnech odehrávají v mnoha evropských zemích. Výhrady farmářů ale podle něj směřují k evropským tématům a v Česku nemusí mít stejné obavy jako třeba ve Francii. Že jde zemědělcům hlavně o hledání řešení na úrovni EU, potvrdil v diskusi i předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Nezávislá skupina farmářů chce přijet demonstrovat do Prahy 19. února. Plánují zablokovat magistrálu a požadují třeba, aby Česko odstoupilo od Green Dealu (Zelené dohody). Plánovanou akci oznámili předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.

Výborný podotkl, že demonstrace plánované na 19. února jsou značně nejednotné a není jasné, kdo tyto protestující sdružuje. Proto prý neví, s kým jednat o jejich požadavcích. Zdůraznil ale, že komunikuje s odbory, ty ho však na plánovaný protest neupozornily.

Dva různé manifesty nepůsobí dobře ani podle Pýchy – veřejnost totiž nemá šanci pochopit, co zemědělci chtějí. „Když se podívám na kolegy třeba z Německa, ty jejich protesty byly absolutně jednotné. My jsme v situaci, kdy tu ta nejednotnost prostě je,“ poznamenal.

Evropský rozměr

Zemědělci hlavně z východní Evropy pak chystají mezinárodní protest na 22. února, kdy vyjedou s technikou na hranice. Zatím ale neplánují blokovat dopravu.

Chystané demonstrace napříč Evropou navazují na dřívější akce západních kolegů. Společně zemědělci požadují například odstranění zbytečné byrokracie, podle nich přílišná ekologická opatření nebo řešení otázky dovozu levnějších surovin z Ukrajiny na evropský trh, který podle zemědělců likviduje jejich konkurenceschopnost.

Pýcha zdůraznil, že Výborný s ním mnoho postojů sdílí, zejména v přístupu na evropské úrovni. „Snaží se napomáhat v otázce Ukrajiny i té byrokracie. A uvědomte si, že pan ministr je tu krátkou dobu,“ ocenil. I proto se Zemědělský svaz ČR rozhodl neprotestovat na celostátní úrovni.

Načítání...

Výborný přislíbil, že bude ve svých snahách pokračovat. „Jsem rád, že se podařilo upravit přístup Evropské komise,“ vyzdvihl. „Pokud jsme u nás například snížili užívání pesticidů o třicet procent na necelé dva kilogramy na hektar, ale v Belgii nebo Itálii se pohybují kolem šesti osmi kilogramů, nedává smysl nařídit všem zemím, aby snížily užití o padesát procent,“ dodal.

Pochválil nový návrh Evropské komise, který povoluje osetí úhorů, které by jinak zůstaly nevyužity. Nejde podle něj o to, že by chtěl slevovat z ambice chránit životní prostředí. „Je to strategický zájem každého z nás, každého zemědělce, zachovat kvalitní půdu pro příští generace,“ ujistil.

Ministr zdůraznil, že Česko má podporovat Ukrajinu, chce ale, aby pro její exportéry platila stejná pravidla jako pro zemědělce ve státech EU. „Kvůli pomoci Ukrajině nemůžeme zlikvidovat evropské, potažmo české zemědělství,“ přidal Pýcha. „Nechceme nepomáhat Ukrajině, naším záměrem je pomáhat, ale tak, aby dostali svoji produkci tam, kam ji před válkou dováželi,“ dodal. Navrhuje, aby Evropská komise pomáhala hradit dopravu do zámořských trhů.