Zástupci zemědělců šesti zemí včetně Česka domluvili podobu společných protestů, v plánu jsou 22. února

Události | Události | 213 (zdroj: ČT24)

Zástupci zemědělců z Česka, Polska, Slovenska, Maďarska, Lotyšska a Litvy se v úterý domluvili na podobě společných protestů. V kolonách chtějí vyjet k hranicím 22. února. Evropská komise tentýž den uvedla, že v reakci na protesty farmářů proti zemědělské politice Evropské unie, které v uplynulých týdnech zasáhly celý kontinent, umožní částečnou výjimku z pravidel pro ponechání půdy ladem.

Farmáři chtějí protestovat tak, že vytvoří kolony traktorů a další zemědělské techniky a vydají se ve svých zemích k hraničním přechodům, uvedl zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos. Na společném pomezí se plánují setkat a blokovat tam dopravu.

Důvodů k protestům zemědělci uvádějí hned několik. Jsou to zejména dovoz levnějších produktů z Ukrajiny a boj proti Zelené dohodě (Green Deal). Tu považují pro sektor zemědělství za likvidační. Na farmáře v zemích EU podle nich klade velké nároky, zatímco umožňuje ze zemí mimo EU dovoz levnější konkurenční produkce, která nepodléhá regulacím.

Papadopulos dodal, že v Česku budou největší protesty na česko-slovenském pomezí u hraničního přechodu Bílá–Bumbálka.

Protesty neustávají

Zemědělci v poslední době protestují v mnoha evropských zemích kvůli nesouhlasu s unijní Zelenou dohodou, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050.

Belgičtí zemědělci zablokovali druhý největší evropský přístav, protože žádají od vlády uznání, že jejich práce je stejně významná jako mezinárodní obchod, který proudí právě přes Antverpy. Podle jejich předáka Stijna Zelderlooa obklíčilo přístav 500 traktorů. Údaj nepotvrdily žádné úřady, ale vedení přístavu uvedlo, že obtíže byly značného rozsahu.

Řecká vláda na úterním jednání nabídla zemědělcům od dubna na dva roky levnější elektřinu. Dalších osm let bude stabilní cena garantována pro třetinu elektřiny spotřebované zemědělci. Premiér Kyriakos Mitsotakis také zemědělcům připomněl, že po přírodních katastrofách v roce 2019 dostali odškodné miliardu eur (25,4 miliard korun) a vyzdvihl omezení řeckého rozpočtu, píše server Kathimerini.

V bulharské metropoli Sofii se v úterý sešli zástupci 26 různých organizací sdružujících chovatele a pěstitele. Nedávná dohoda s vládou je podle nich nedostatečná a žádají demisi ministra zemědělství. To však premiér Nikolaj Denkov odmítl s tím, že tento požadavek není součástí vyjednávání, píše The Guardian.

Zemědělci ve Španělsku blokovali několik hlavních tahů, přístav v Tarragoně zaznamenal o 83 procent méně kamionů než obvykle. Protesty a blokády jsou ohlášené i na další dny, píše agentura EFE.

Farmáři sdělili své požadavky eurokomisaři

Zemědělské delegace v pondělí a v úterý jednaly o problémech spojených s unijní politikou a jejími dopady na zemědělství v polských Otrenbusech s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským.

Organizace ze zmíněných zemí předaly komisaři své požadavky. Ty zahrnují kompenzace zemědělcům za dodržení nových pravidel souvisejících s ochranou životního prostředí, úlevy v oblasti byrokracie, zpřehlednění dotačního systému a také lepší regulaci ukrajinské produkce mířící na unijní trh.

Zemědělci už pořádali protestní akce ve více zemích Evropy

„Pokud Evropská komise nepředloží plán k reálnému řešení těchto problémů obratem, budou se tyto akce u hraničních přechodů opakovat,“ uvádí česká agrární komora v tiskové zprávě, podle které se také schyluje k masivním protestům na republikové úrovni.

„Jedině společnou koordinací našich požadavků a společným postupem máme šanci upozornit na zoufalou situaci, v níž se evropské zemědělství momentálně nachází, a vytvořit tlak na evropské i české politiky,“ uvedl prezident agrární komory Jan Doležal. Jde nám o to, aby Evropská komise začala brát situaci vážně, řekl pro ČT. „Chceme ukázat, že problém má přeshraniční rozměr.“

Připomenul dřívější protesty v Německu a ve Francii, kde se jednalo například o zelenou naftu. „Pro nás ve střední Evropě je otázka přežití zejména ve vztahu k dohodě mezi EU a Ukrajinou o bezcelním dovozu zemědělských komodit.“

Zpravodaj Papadopulos a prezident Agrární komory ČR Doležal o protestech zemědělců (zdroj: ČT24)

Připustil také, že problémem je nejednota českých zemědělců, která způsobuje, že se sem dováží velmi lacino. Na rozhodnutí také podle něho je, zda chce Evropa živit sama sebe i část světa, jak to bývalo, a nebo „jestli řekneme, že se v Evropě nic produkovat nebude“.

Nyní považuje za hlavní bod bezcelní dohodu s Ukrajinou, která se má prodlužovat 5. června. „Už se počítá s některými úpravami, ale z našeho pohledu jsou nedostatečné.“ Konkrétně zmínil drůbež, vejce a cukr. Zemědělci navíc chtějí, aby se úpravy týkaly i hlavních zemědělských komodit, tedy obilovin a olejnin.

Dále by se mělo jednat o úlevách od byrokratické zátěže a o systému plateb, které se extrémně zpožďují.

Demonstranti žádající lepší podmínky pro zemědělce v posledních týdnech komplikovali dopravu a blokovali hranice mimo jiné ve Francii, Německu, Polsku, Rumunsku, Španělsku či Portugalsku. Protesty souvisí nejen se snahou Evropské unie vypořádat se se změnou klimatu, ale i s otevřením trhu pro levné ukrajinské produkty, což má pomoci Ukrajincům čelícím ruské vojenské agresi.

Evropská komise nabídla částečnou výjimku

Evropští zemědělci získali částečnou výjimku z pravidla, že musí část půdy, kterou obdělávají, nechat ladem. Informoval o tom v úterý mluvčí Evropské komise Olof Gill.

„Částečná výjimka je reakcí na několik žádostí od členských států o větší flexibilitu s cílem lépe reagovat na výzvy, kterým čelí zemědělci v Evropské unii,“ uvedla Komise ve svém prohlášení. Nařízení vstoupí v platnost ve středu 14. února a je platné retroaktivně od 1. ledna po dobu jednoho roku, tedy do 31. prosince.

Členské státy, které budou chtít navrhovanou odchylku vnitrostátně uplatnit, musí tuto skutečnost oznámit Evropské komisi do patnácti dnů, aby bylo možné zemědělce informovat co nejdříve.

Zareagují i ministři

V Bruselu se 26. února mimořádně sejdou ministři zemědělství a jediným tématem jejich jednání mají být protesty zemědělců v Evropě a také reakce Evropské komise na ně, oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

„My jsme skutečně původně neměli mít radu ministrů a 26. února se sejdeme v Bruselu a jediným tématem budou aktuální protesty zemědělců v Evropě. Aspoň takto jsme zatím domluveni. S tím, že budeme řešit i možné reakce ze strany Evropské komise,“ řekl.

„Je určitě legitimní právo kohokoli protestovat, ale musím říct, že vždy se věci spíše dojednávají lépe u pracovního stolu, u jednání, než někde na ulici,“ uvedl ministr. Poukázal na plánované čtvrteční jednání s českými zemědělci, kterého se má zúčastnit i premiér Petr Fiala (ODS). Má se na něm hovořit třeba o nastavení společné zemědělské politiky i o zmírnění administrativy.

Načítání...