Polští zemědělci ve velkém blokovali silnice. Protestovali proti Zelené dohodě i levnému dovozu z Ukrajiny

Komplikace v dopravě v pátek na mnoha místech Polska způsobili zemědělci protestující proti politice Evropské unie v zemědělství nebo proti podle nich nedostatečným krokům vlády ohledně dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny.

Generální stávku naplánoval zemědělský odborový svaz Solidarita. Spojil ji i s blokací hraničních přechodů mezi Polskem a Ukrajinou. Protest v příhraničním městě Kudowa-Zdrój dopravu v Náchodě na české straně hranice neomezil. Poláci na polské straně hranice zhruba v 10:30 vyjeli asi s dvaceti traktory směrem do vnitrozemí a pomalou jízdou brzdili dopravu. Za traktory vznikla menší kolona, která ale přes hraniční přechod do Česka nedosáhla. 

Události: Protesty zemědělců (zdroj: ČT24)

Eurokomisař pro zemědělství terčem kritiky

Deník Rzeczpospolita napsal, že takový rolnický protest Polsko dlouho nevidělo a že silniční blokády se týkaly více než 260 míst po celé zemi. Polští politici vyzvali eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského, aby odstoupil.

„To je člověk, který sjednotil celou Evropu a polské rolníky proti reformě, kterou navrhl. Odstup!“ prohlásil vicepremiér Wladyslav Kosiniak-Kamysz podle agentury Reuters. Polského komisaře kritizoval také vůdce opozice Jaroslaw Kaczyński, který stojí v čele donedávna vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). Ta Wojciechowského do Evropské komise navrhla.

Wojciechowski řekl soukromé televizi Polsat, že se ke své budoucnosti vyjádří v příštích dnech, pravděpodobně ve čtvrtek, a hájil se tím, že byl jediným členem Evropské komise, který se stavěl proti dovozu z Ukrajiny, napsal Reuters.

Hlavní důvody protestů zemědělců
Zdroj: ČT24

Zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos doplnil, že polská veřejnost v tuto chvíli akce zemědělců podporuje. To se podle něj ukázalo i při přesunu farmářů na místa protestů – lidé jim po cestě mávali a vyjadřovali solidaritu.

Papadopulos sledoval protest u města Mińsk Mazowiecki nedaleko Varšavy, kde farmáři zatarasili silnici tak, aby umožnili průjezd jen policii, záchranářům či správě silnic. S pomocí více než dvou set traktorů a dalších zemědělských strojů blokovali rychlostní silnici směrem na Varšavu.

Mezi protestujícími byl i Piotr Klupa. Na čtyřiceti hektarech pěstuje obilí a kukuřici. Od loňska má plné sklady. Nemůže je rozprodat. Stejně jako ostatní ho drtí až o třetinu levnější konkurence z Ukrajiny. „Jsme proti tomu. Žádáme okamžité zastavení dovozu jejich produktů,“ říká. Dodal, že polští zemědělci dvacet let plní evropské normy. „Přizpůsobujeme se, zatímco oni si tam pěstují bez pravidel,“ uvedl s odkazem na Ukrajinu.

90′ ČT24: Protesty zemědělců v Polsku (zdroj: ČT24)

Protest podpořili i členové polské vlády. Vzkázali, že s Kyjevem vyjednávají nová obchodní pravidla a s Bruselem ústupky z tzv. Zelené dohody, kterou společně se zemědělci označují za likvidační. Bruselem nedávno nabídnuté ústupky nepovažují za dostatečné.

Cla na dovoz z Ukrajiny dočasně odstranila Evropská komise. V následujících týdnech hodlají polští zemědělci blokovat i přímo ulice hlavního města. Papadopulos později v pořadu Devadesátka ČT24 uvedl, že polská vláda nyní uvažuje, že omezí dovoz ukrajinského cukru a drůbeže. V Polsku se pak politici i zemědělci shodují, že to byla chyba Evropské komise, když evropský trh do takové míry otevřela ukrajinskému zboží.

Redaktoři ČT Andreas Papadopulos a Veronika Kašparová komentují situaci ohledně protestů polských zemědělců (zdroj: ČT24)

Proti EU, byrokracii a dovozům

Zemědělci po polské vládě chtějí, aby odstoupila od dohody zvané Green Deal. „Nechtěli jsme vyjet na cesty, raději bychom produkovali a pracovali v našich hospodářstvích. Ale to nám Evropská unie neumožňuje. Každý koupený hektar se nám za těchto podmínek splatí za třicet let,“ postěžoval si organizátor protestu a šéf odborů v okrese Wegrów Lukasz Komorowski.

„Nemůžeme prodat naše zemědělské produkty, protože ve skladech leží ukrajinské obilí,“ prohlásil jeden z protestujících polských zemědělců. V Hrubieszówě, který leží nedaleko hranice s Ukrajinou, farmář Wieslaw Gryn řekl zpravodajské televizi TVN24, že „zemědělci nejsou proti proekologickým řešením, je třeba se ale na nich s nimi dohodnout“.

„Postoj Bruselu je pro celou naši zemědělskou společnost nepřijatelný," tvrdí rolníci a kritizují také pasivitu polské vlády vůči dovozu lacinějších potravin. „Bez nás budete hladoví, nazí a střízliví,“ hlásal transparent na jednom z traktorů.

Polští zemědělci krátce protestovali už 24. ledna, na různých místech po celé zemi vyjeli krátce po poledni a jízdou rychlostí asi deset kilometrů v hodině zpomalovali provoz. Solidarita má v plánu v nárazových protestních akcích pokračovat do 10. března.

Polská vláda považuje zemědělské protesty za přínosné, je podle ní potřeba vynutit ústupky v Green Dealu. Na druhé straně ale Varšava čelí kritice farmářů kvůli tomu, že není schopna dojednat s Ukrajinou nový režim převozu zboží přes hranice, podotýká Papadopulos.

Farmáři se bouří v mnoha evropských zemích, stavějí se proti opatřením vůči klimatickým změnám nebo levným dovozům, které jim snižují zisky. Vadí jim také byrokracie a přísné předpisy. „Předpisy jsou čím dál složitější a byrokratičtější, tady musím dát zemědělcům za pravdu, byrokracie je opravdu strašlivá,“ řekl ČT Tomáš Maier, agrární odborník z České zemědělské univerzity v Praze.

Agrární odborník z Provozně ekonomické fakulty Tomáš Maier hovořil o protestech zemědělců (zdroj: ČT24)

Skeptičtější je k výhradám farmářů ke snižujícím se ziskům: „Ceny komodit, ceny agrárních produktů klesají všude na světě, s tím neudělá nic Evropská komise, vláda, hejtman, prostě je taková situace.“ Jde podle něj o „naprosto přirozený cyklus“ a „podnikatelské riziko“, s nímž zemědělci musejí počítat. Připomíná, že existují „více než štědré“ dotace, jež mají zemědělce chránit před výkyvy.

Podotýká, že evropští zemědělci jsou výborně organizováni a mají „nesmírně mocnou“ lobby v podobě profesní organizace Copa Cogeca. „Ta je nesmírně mocná, to je opravdu lobby non plus ultra. Nechci vědět, kam až prsty této organizace sahají,“ prohlásil Maier.

Španělští farmáři blokovali ulice, italští jezdili kolem Kolosea

Španělští zemědělci v pátek zablokovali ulice po celé zemi v rámci čtvrtého dne protestů a oznámili, že se hodlají shromáždit v Madridu, kde se ohradili proti environmentálním pravidlům EU a proti nadměrným daním a byrokracii.

Od úterý se španělští zemědělci připojili k protestům svých kolegů z Německa, Francie, Itálie, Portugalska a Belgie, kteří denně blokují několik dálnic a přístavů. „Nenechávají nás pracovat ani zasít to, co potřebujeme: pšenici a ječmen,“ řekl agentuře Reuters 63letý pěstitel obilovin Javier Corral, který za hlavní problém, s nímž se potýkají, označil byrokracii.

Italští zemědělci protestují u Kolosea
Zdroj: Reuters/Remo Casilli

Kolona traktorů v pátek projížděla kolem památek starověkého Říma, ještě před tím, než italská premiérka Giorgia Meloniová oznámila delegaci zemědělců, že vláda pro ně částečně obnoví daňové úlevy.

Čtyři traktory v doprovodu policie projely ulicemi města a projely před Koloseem a Circus Maximus, ozdobené italskými vlajkami a hesly odsuzujícími Green Deal. „Provozní a výrobní náklady jsou přehnané a my hledáme odpovědi. Nechceme vytvářet problémy, jen chceme co nejdříve odpovědi,“ řekl jeden z protestujících Luigi Allegrini.

Vůbec poprvé se do protestů zapojili také zemědělci z Maďarska. V pátek se protestovalo i na Kypru či v Belgii.

Načítání...