Soukromí zemědělci vyzvali vládu k zachování redistributivní platby. Proti pondělnímu protestu se vymezili

Návrhy na efektivnější zemědělskou politiku (zdroj: ČT24)

Čeští soukromí zemědělci vyzvali vládu, aby zachovala stávající podporu malých a středních podniků, tedy takzvaný systém redistributivních plateb. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Jaroslava Šebka je tato podpora klíčová. Farmáři se v Česku potýkají s problémy například v důsledku dovozu levných komodit ze zahraničí. Šebek se však vymezil proti protestům, které vede mimo jiné bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Část farmářů během nich v pondělí zablokuje magistrálu v Praze. Chtějí odstoupení od Green Dealu.

Snížení byrokracie, zastropování dotací nebo zachování současné podoby takzvané redistributivní platby patří k deseti návrhům, které ASZ předložila premiéru Petru Fialovi (ODS) a ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL). Návrhy podle Šebka řeší současné i dlouhodobé problémy v českém zemědělství. Doplnil, že nepomohou jen malým farmářům, ale zemědělství jako celku.

„Vyzýváme vládu k důslednějšímu a aktivnějšímu plnění vládního prohlášení,“ řekl Šebek. Část z návrhů je v něm podle Šebka obsažena. ASZ dále navrhuje zrušit navýšení daně ze zemědělské půdy, které v letošním roce přinesl konsolidační balíček, vyplácet evropské dotace v eurech nebo posílit vlastnická práva v mysliveckém zákoně, což by snížilo škody způsobené zvěří.

„Pomoci celému zemědělství, ne jedné skupině“

Zlepšit by se podle Šebka ale měly také podmínky pro vznik nových zemědělských podniků a odstranit překážky, které brání potřebným změnám v české krajině. „Hlavním tématem je, abychom pomohli celému zemědělství, ne jen jedné skupině. Každý z podniků má svou roli a je svým způsobem důležitý,“ doplnil.

Náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek minulý týden uvedl, že by se měl limit pro poskytování redistributivní platby, tedy peněz, které zemědělské podniky získávají na podíl své půdy, zvýšit ze současných 150 hektarů na 450 hektarů. Aktuální nastavení podle něj negativně dopadá na střední a větší podniky, které jsou rozhodující pro konkurenceschopnost českého zemědělství. Proti této změně se ASZ postavila. „Za nás podporu mít nebudete, protože je to kopání do nás zemědělců,“ uvedl už dříve místopředseda Jan Štefl.

Načítání...

Proti Jandejskovu protestu se Šebek vymezil

Na některých tématech, jako například snížení byrokracie, dani z půdy nebo systému kontrol, se ASZ podle Šebka shodne také s jinými oborovými organizacemi. Dlouhodobě se ale rozcházejí v nastavení dotační podpory, uvedl.

Šebek se zároveň vymezil proti plánovanému protestu v pondělí 19. února, který vede bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. „My si myslíme, že jsou to aktivity, které mají za cíl rozkolísat zavedené demokratické struktury v tomto státě,“ uvedl.

Na podle nich špatnou situaci v zemědělství část farmářů upozorní v pondělí blokádou pražské magistrály. Ministru Výbornému také předají dopis s požadavkem, aby česká vláda odstoupila od Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), uvedli předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek a Jandejsek.

Čeká se dopravní kolaps

Do Prahy by podle nich mohlo v pondělí přijet šest set až tisíc traktorů či další zemědělské techniky. Velké oborové organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a zmíněná ASZ se do tohoto protestu nezapojí.

Do Prahy farmáři podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana chtějí přijet v několika kolonách, například z Panenského Týnce, Lovosic, z nájezdu na D1 od Benešova, z Cukráku nebo z D11. V 06:00 by měla technika zastavit provoz magistrály v obou směrech, a to až na několik kilometrů. Od budovy ministerstva zemědělství v centru Prahy mají protestující naplánovaný odjezd v 11:00.

„Akce bude mít výrazný negativní vliv na dopravu, a to nejen v místě blokády na magistrále, ale i v širokém okolí a teoreticky i na příjezdech do Prahy. Akce však může negativně ovlivnit i městskou hromadnou dopravu včetně přesahu do Středočeského kraje,“ doplnil Hofman.