Traktory v Paříži. Zemědělci protestují proti obchodním dohodám i zákazu glyfosátu

Události: Ve Francii protestovali zemědělci (zdroj: ČT24)

Stovky nespokojených zemědělců se svými traktory komplikovaly provoz na hlavních tazích v Paříži. Farmáři chtěli upozornit na problémy ve svém odvětví a donutit vládu prezidenta Emmanuela Macrona k ústupkům. Ráno komplikovali dopravu na vícero místech a blokáda na městském dálničním okruhu se protáhla do odpoledních hodin. Protestují proti mezinárodním obchodním dohodám či ohlášenému zákazu glyfosátu, informovala agentura Reuters.

Podle agentury Reuters do francouzské metropole dorazilo na tisíc traktorů. Pomalou jízdou dopoledne dočasně ucpaly mimo jiné dálnici A1, která spojuje hlavní město s přístavy na severu Francie.

I po 15:00 pak podle deníku Le Figaro pokračovala „poklidná“ blokáda městského okruhu v lokalitě Porte de Champerret. Protestující předtím ohlásili, že místo neopustí, dokud s nimi vláda nezahájí dialog.

Část protestujících dorazila přímo do centra Paříže, kde farmáři vyhodili balíky sena na třídu Champs-Élysées a obsadili část tohoto známého bulváru. Policie je vyzývala k odchodu, dav ale nerozehnala. Neprůjezdná byla odpoledne také nedaleká Avenue Foch, kde byla původně plánována hlavní manifestace.

„Macrone, odpověz nám! Zachraň farmáře,“ žádal jeden z transparentů v konvoji traktorů. Další hesla uváděla, že vláda přehlíží potřeby zemědělců a venkovského obyvatelstva.

Zemědělcům vadí mezinárodní dohody i rychlý zákaz glyfosátu

Farmáři se bouří například proti obchodním dohodám Evropské unie s Kanadou a skupinou jihoamerických zemí MERCOSUR, které podle nich povedou k dovozu levnějšího zboží nižší kvality. Zároveň mají pocit, že jsou neoprávněně terčem sílící kritiky kvůli otázkám spojeným s používáním pesticidů či zacházením se zvířaty.

Podle mnohých zemědělců také prezident Macron uspěchal zákaz glyfosátu, což je prostředek k hubení plevelů. Francie v tomto směru jde nad rámec současné politiky EU a hodlá tento druh postřiku vyřadit do konce roku 2021.

Zemědělské odbory, které protest svolaly, očekávají od vlády „rázné závazky“, které by znamenaly návrat „slušných příjmů“ pro zemědělce. Ministr zemědělství Dider Guillaume hájil vládní politiku a řekl, že s příjmy farmářům pomůže zákon z loňského roku, jakmile se naplno projeví jeho účinek. Dodal, že lidé z měst a environmentalisté by neměli farmáře očerňovat.

Stovky zemědělců se svými traktory komplikovaly provoz v Paříži (zdroj: ČT24)

Traktory blokovaly silnice i v Nizozemsku či Berlíně

Silniční blokády s traktory zažívají v posledních týdnech i další západoevropské země. Například v říjnu tímto způsobem protestovali farmáři v Nizozemsku.

V úterý tisíce traktorů vzaly útokem Berlín, čemuž předcházela v polovině listopadu podobná akce v Hamburku. V Německu jsou důvodem stále přísnější pravidla na ochranu životního prostředí, nizozemské zemědělce pobouřilo obvinění, že nesou odpovědnost za porušení unijní normy o emisích dusíku.