Inspekce varuje před doplňkem stravy ze Slovenska. Je v něm příliš látky, která se v těle mění na kyanidy

Doplněk stravy Amygdalín je nebezpečný, varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle jejího rozboru je v ní tak vysoké množství látky, která se po požití v těle mění na kyanovodík a kyanidy, že může ohrožovat život. Látka amygdalin sice v doplňcích stravy bývá, ale obvykle kolem 70 miligramů. V Amygdalínu jí je pětadvacetkrát tolik.

Varování potravinářské inspekce se týká přípravku Amygdalín B17 25g od bratislavského výrobce Tachynon Technology. Ačkoli jde o slovenský výrobek, inspektoři jej pořídili na e-shopu, který zajišťuje doručení do Česka. Státní inspekce varovala spotřebitele, aby doplněk stravy nekonzumovali.

„Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 1760 miligramů, což odpovídá množství až 104 miligramů kyanovodíku po metabolizaci,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Upřesnil, že život ohrožující množství kyanovodíku se u člověka važícího 70 kilogramů pohybuje mezi 35 a 245 miligramy.

Látka amygdalin nebo také B17 je součástí různých doplňků stravy nabízených na tuzemském trhu. Vyskytuje se například v mandlích nebo v meruňkových jádrech, někteří distributoři jí připisují antioxidační účinky. Obvykle jej ale doplňky stravy obsahují přibližně 70 miligramů v jedné dávce, tedy mnohonásobně méně než v přípravku Amygdalín.