O zrušení maturity z matematiky poslanci nerozhodli. Neshodne se na něm ani koalice

Události: Maturita z matematiky (zdroj: ČT24)

O zrušení povinné maturity z matematiky se rozhodne až příští rok. Vládní snahu o zrychlené schvalování v pátek zablokovaly SPD a KSČM. Návrh vlády neměl jednoznačnou podporu ani u koaličních poslanců, dolní komora proto ani po tříhodinové diskuzi zatím první kolo projednávání neuzavřela. Naopak sněmovna v pátek v prvním čtení podpořila zákon proti dvojí kvalitě potravin a do druhého čtení poslanci poslali také novelu, která zakazuje množírny zvířat a zpřísňuje i podmínky pro chov šelem.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) uvedl, že je třeba nejprve vytvořit podmínky včetně dostatku učitelů matematiky pro to, aby žáci byli schopni získat a používat matematické dovednosti. „Zavedení povinné maturity z matematiky není tím nástrojem, který naučí české děti matematice,“ prohlásil.

Prostě na to nemají, mohou pracovat jako zdravotní sestry.
Pavel Juříček
Poslanec ANO

Podle bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) by se zkouška z matematiky měla odložit jen o dva roky. Plagu kritizovala za to, že podle ní nesplnil zadané úkoly a nepřijatelně prosazuje „absolutní změnu pojetí státních maturit“ bez hodnocení dopadů. „Matematika je jenom kouřová clona,“ prohlásila Valachová.

Plaga ale namítl, že u testů z matematiky nyní neuspěje čtvrtina studentů. „Nedovolím, abychom ukřižovali naše děti za několik let,“ řekl ve sněmovně. Jeho stranický kolega a bývalý viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček v tom, že takové množství středoškoláků neodmaturovalo, problém nevidí. „Prostě na to nemají, mohou pracovat jako zdravotní sestry,“ uvedl.

Větší podporu měla Plagova snaha omezit státní část maturity jen na didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z jazyků by se měly přesunout zpět do škol. Vládní návrh počítá se zachováním možnosti výběru povinné maturity – buď z matematiky, nebo cizího jazyka. Novela zachovává také dvě úrovně obtížnosti zkoušky z matematiky.

Plán zrušit povinnou maturitu z matematiky podporuje Česká středoškolská unie či Unie školských asociací CZESHA či unie a konfederace zaměstnavatelských svazů. Proti se vyslovila Asociace ředitelů gymnázií či Svaz průmyslu a dopravy.

Za dvojí kvalitu potravin pokuta až 50 milionů

Sněmovna naopak v prvním čtení podpořila zákon proti dvojí kvalitě potravin. Na jeho dodržování bude dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Až padesátimilionová pokuta pak bude hrozit obchodníkům, nikoliv nadnárodním výrobcům, uvedl již dříve ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Právě nad tím vyjádřil rozpaky exministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „Není úplně jasné, že se trefujeme správně.“ Bendl považuje za mylné trestat prodejce, kteří nemají šanci vědět, co výrobci v EU vyrobí a zda je to možné označit za potravinu dvojí kvality. Podle exministra by to mohlo vést až k tomu, že některé potraviny nebudou v tuzemsku vůbec na pultech. 

Ministr Toman ujistil, že je o výhradách připraven debatovat. Řekl, že dvojí kvalita se netýká tuzemských výrobců, ale v převážné míře jde o globální producenty. Poukázal na to, že podle evropských předpisů je zodpovědný provozovatel potravinářského podniku, což jsou i obchody. Také podle českého zákona je zodpovědný ten, kdo potraviny uvádí na trh. „Samozřejmě, že kontrolujeme i výrobce,“ poznamenal.

Vedle dvojí kvality potravin návrh zákona dále zmírňuje přísnost definice české potraviny. „Dosavadní znění nezohledňovalo fakt, že některé složky nelze z objektivních důvodů na území České republiky získat. Přesto výroba z těchto složek je v rámci ČR tradiční a rozšířená. Týká se to zejména čokoládových bonbonů a čokolády, čaje, kávy, kávoviny nebo rýžových extrudovaných a pufovaných výrobků,“ uvádí důvodová zpráva k návrhu.

U masa naopak vládní návrh zpřísňuje možnost označování nezpracovaných potravin ze zvířat za české jen na případy, kdy je poražené zvíře narozené a odchované v tuzemsku.

Majitelům množíren bude hrozit až půlmilionová pokuta

Zákon proti množírnám jednak vůbec pojem množírna zavádí, zároveň je rovnou zakazuje. Za provoz takového zařízení, které slouží zejména k rozmnožování psů nebo koček za účelem zisku, by hrozila až půlmilionová pokuta.

Komerční chovatelé a chovatelé, kteří mají tři a více fen, budou muset při prodeji nebo darování štěněte do jeho půl roku zavést evidenční list vrhu štěňat. Kupujícím budou muset na vyžádání poskytnout informace o krmení štěněte a popis péče o ně. Chovatelé také budou muset zajistit, aby feny a chovné kočky měly nejvýše tři vrhy za dva roky. Zákon také stanoví dobu, po níž budou muset být mláďata u svých matek.

Předloha také zakáže rozmnožování vybraných šelem a lidoopů v zájmových chovech i jejich venčení na veřejnosti. Nezákonné budou rovněž koutky, kde se lidé můžou, obvykle za poplatek, s těmito zvířaty mazlit.

Pro veřejná vystoupení zvířat v cirkusech, televizi nebo filmu bude podle novely nutná licence od Státní veterinární správy. Zákaz drezury by se měl rozšířit na mláďata delfínů a slonů. Dosud se vztahoval na primáty, ploutvonožce, některé kytovce, nosorožce, hrochy nebo žirafy.