TÉMA

Pavel Juříček

Lidé v karanténě či izolaci mají dál dostávat k nemocenské bonus, schválili poslanci

Příspěvek až 370 korun zřejmě budou dostávat lidé v izolaci a karanténě až do konce června. Předpokládá to vládní novela, kterou schválili poslanci zrychleně ve stavu legislativní nouze. Schvalování návrhu KSČM na prodloužení zákonné dovolené o týden nejméně na pět týdnů provázely spory, sněmovna je tak opět nedokončila. Kdy se dolní komora k finálnímu kolu projednávání předlohy vrátí, není jasné. Poslanci naopak schválili vznik vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě, zjištění má předložit do září.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 17:48|

Rodiče s malými dětmi doma by mohli mít vyšší ošetřovné. Poslanci novelu schválili, míří do Senátu

Zákonodárci zrychleně už v prvním čtení schválili zvýšení ošetřovného kvůli zavřeným školám na 80 procent redukovaného výdělku, což je o deset procentních bodů více, než bylo dosud. Rodiče podle novely dostanou více peněz zpětně od začátku března, předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 17:35|

Za neplatiče alimentů by měl poskytovat výživné na děti stát. Poslanci schválili i takzvaný chráněný účet

Za neplatiče alimentů zřejmě bude poskytovat výživné na děti stát. Sněmovna v pátek schválila vládní předlohu o náhradním výživném, podle které by úřad práce vyplácel až tři tisíce korun měsíčně nejvýše dva roky. Poslanci schválili i chráněný účet pro lidi v exekuci, naopak o zákoně o evidenci skutečných majitelů, který by podle části opozice mohl ve vládním znění nahrávat premiéru Andreji Babišovi (ANO), nakonec poslanci nehlasovali kvůli absenci ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO).
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 18:24|

Rozvrat státních financí a dluh pro „vnuky našich vnuků“, kritizuje Klaus půlbilionový schodek

Bývalý prezident Václav Klaus kritizuje navržený deficit státního rozpočtu na letošní rok 500 miliard korun. Rozhazování peněz nevyřeší ekonomické dopady epidemie koronaviru, řekl v neděli v pořadu Partie na televizi Prima. Pro oživení ekonomiky by vláda podle něj měla spíš odstranit regulace, doporučil také škrty ve státních výdajích. Podle předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslavy Vostré (KSČM) bude vláda koronavirem dotlačena k přehodnocení priorit. Její strana se tak chce vrátit například k jednání o progresi daně z příjmů právnických osob, uvedla v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) v České televizi.
5. 7. 2020Aktualizováno5. 7. 2020, 15:21|

Zchátralý obchodní dům Breda možná koupí město. S rekonstrukcí by pak pomohl i stát

Město Opava zváží koupi památkově chráněné budovy obchodního domu Breda, která je nyní součástí konkurzní podstaty likvidované firmy podnikatele Kamila Kolka. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) přislíbil, že stát by s nákladnou rekonstrukcí pomohl, pokud by budova patřila městu a našlo se pro ni smysluplné kulturní využití.
7. 2. 2020|

O zrušení maturity z matematiky poslanci nerozhodli. Neshodne se na něm ani koalice

O zrušení povinné maturity z matematiky se rozhodne až příští rok. Vládní snahu o zrychlené schvalování v pátek zablokovaly SPD a KSČM. Návrh vlády neměl jednoznačnou podporu ani u koaličních poslanců, dolní komora proto ani po tříhodinové diskuzi zatím první kolo projednávání neuzavřela. Naopak sněmovna v pátek v prvním čtení podpořila zákon proti dvojí kvalitě potravin a do druhého čtení poslanci poslali také novelu, která zakazuje množírny zvířat a zpřísňuje i podmínky pro chov šelem.
6. 12. 2019Aktualizováno6. 12. 2019, 16:43|

Sněmovna zařadila 21. srpen mezi významné dny. Bude připomínat oběti invaze

V kalendáři zřejmě přibude další významný den. Každoročně 21. srpna si bude země připomínat oběti invaze a následnou okupaci někdejšího Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy v roce 1968. Poslaneckou novelu schválili poslanci zrychleně v prvním čtení. Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) svolal mimořádnou schůzi sněmovny ke schvalování vyššího rodičovského příspěvku. Odpoledne zákonodárci schválili výroční zprávy o činnosti a hospodaření České televize za rok 2016 a 2017. O zprávách za rok 2018 budou jednat až později, protože dosud neprošly volebním výborem.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 18:07|
Volby 2017

Bez jádra se neobejdeme. Investovat ale musíme i do obnovitelných zdrojů, míní politici

Česko by podle téměř poloviny dotázaných lidí mělo investovat jak do obnovitelných zdrojů, tak i do jádra, vyplynulo z průzkumu společnosti Median. Stejný názor většinou zastávají i politici, jak se ukázalo v předvolební debatě na ČT24. Podle nich totiž Česko nemá ani jinou volbu, pokud nechce zvyšovat svou energetickou závislost, protože tady dostatečně silně nefouká ani dost dlouho nesvítí slunce.
28. 9. 2017|
Volby 2017

Čím podpořit export? Kvalitní diplomacií a podporou výzkumu, shodli se politici v debatě

Podpora vědy a výzkumu je podle části politiků, kteří se zúčastnili předvolební debaty České televize na téma Průmysl a obchod, klíčem ke zlepšení konkurenceschopnosti českého exportu. Další kladou důraz na ekonomickou diplomacii a snížení byrokratických překážek pro menší firmy.
27. 9. 2017Aktualizováno28. 9. 2017, 01:13|
Volby 2017

Průmysl musí změnit investiční pobídky a vychovat si odborníky

Čistější, bez „křivých“ investičních pobídek, s technicky dostatečně vzdělanými pracovníky, bez byrokratických a šikanózních praktik, se stabilním právním řádem. Takový by měl být průmysl podle představ diskutujících v předvolební debatě ČT na téma Průmysl a obchod.
27. 9. 2017Aktualizováno28. 9. 2017, 01:13|