Jak vznikala v Polsku reportáž o porážkách? Měsíce trvalo jen dostat novináře na jatka, ke kravám směl až časem

Tomasz Patora: „Signál od informátora jsme dostali v červnu a až v polovině října byl náš člověk zaměstnán.“ (zdroj: ČT24)

Kauzu kolem polského hovězího odstartovala reportáž televize TVN24. Její redaktor pronikl do jednoho z podniků, kde se porážely nemocné krávy a jejich maso opracovávalo. Jak v rozhovoru pro Českou televizi řekl Tomasz Patora z TVN24, trvala příprava reportáže velmi dlouho. Až po několika měsících se redakci podařilo dostat svého člověka mezi řezníky.

Podle Tomasze Patory odstartovala vše informace, kterou dostala redakce TVN24 od neupřesněného zdroje. „Že je v Polsku už dlouho zpracováváno maso nemocných krav a že se produkuje maso z uhynulých zvířat, jsme se dozvěděli před půl rokem od informátora z branže producentů masa,“ upřesnil.

Další rešerše podle něj ukázaly, že na takové provozy v minulosti skutečně náhodně narazila policie, a tak se TVN24 začala působením jatek podrobněji zabývat. Od svého zdroje ještě dostala seznam podezřelých jatek, kde podle něj zaměstnanci poráželi nemocná zvířata. Redaktoři si vyhlédli provozovnu vzdálenou od větších měst.

„Neměli jsme nikoho uvnitř, žádného insidera, který by nám mohl pomoci v dokumentaci materiálu, tak jsme se rozhodli proniknout tam pomocí žurnalisty v terénu. Jeden z nás se na jatkách nechal zaměstnat jako začínající mladý řezník. Povedlo se všechny domněnky potvrdit,“ podotkl Patora.

Byla to ovšem časově náročná práce. Reportér TVN24 Patryk Szczepaniak se stal zaměstnancem jatek až po čtyřech měsících snahy. A zprvu pracoval na denní směně, kde se však neporážely krávy, nýbrž prasata. „Nedělo se nic nenormálního kromě toho, že je zpracováváno hovězí z noční porážky. Bylo vidět, co je to za zdechliny, zdechliny s abscesy, s odstraněnými částmi, které byly pravděpodobně shnilé,“ přiblížil Tomasz Patora.

Klíčové tak bylo, aby se redaktor v roli začínajícího řezníka dostal na noční směnu. Nakonec se to podařilo, podle Patory i s pomocí dcery majitele provozu. „Pomohla mu na noční směnu, kde pracují pouze prověření důvěryhodní lidé a kde dochází k porážce krav,“ poznamenal.

Snad k tomu mohl pomoci i dojímavý příběh, se kterým se televizní redaktor o místo na jatkách ucházel. „Příběh byl takový, že mladý člověk, který přerušil studia, jel na západ za prací do Nizozemí. Tam pracoval, poznal dívku, vztahu se nedařilo, dívka ho podvedla a musel odtamtud odejít, musel zmizet. Vrátil se do Polska, potřeboval rychle větší obnos peněz a nebojí se jakékoli práce. Příběh se ukázal jako přesvědčivý,“ podotkl Patora.