Evropská komise proti rasismu a netoleranci vytýká Česku nedostatky v integraci Romů ve školách a ochraně LGBT+

Česká republika podle Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) nerealizovala doporučení z roku 2020, ve kterém komise zemi vyzývala k vymýcení segregace romských dětí ve školách. Další doporučení, aby Česko vytvořilo národní strategii s cílem vypořádat se s nesnášenlivostí vůči lidem z komunity LGBT+ a jejich diskriminací, provedla země jen částečně. ECRI, která je orgánem pro sledování lidských práv Rady Evropy, to uvedla v hodnotící zprávě.

„Úřady ve své politice učinily pokusy vymýtit segregaci romských dětí ve školách a vyčlenily určité finanční prostředky na vyřešení tohoto problému. To však zatím v praxi nevedlo k žádným zásadním změnám,“ napsala Evropská komise proti rasismu a netoleranci na adresu České republiky.

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové na řešení musí spolupracovat víc resortů. Zmínila ministerstva školství, práce, zdravotnictví, místního rozvoje i Agenturu pro sociální začleňování, nevládní organizace a novou vládní zmocněnkyni pro záležitosti romské menšiny Lucii Fukovou. Vzniknout by měl „návrh strategických opatření“ ke zlepšení situace.

Komise rovněž zaznamenala, že české úřady pracují na návrhu strategie pro zajištění rovnosti lidí ze skupiny LGBT+, strategie však dosud nebyla přijata. „V tuto chvíli připravujeme finalizaci návrhu, aby mohl být vládou projednán,“ uvedla Šimáčková Laurenčíková. 

S nedostatky se potýká také Slovensko

Co se týče Slovenska, úřady podle ECRI zatím neprovedly její doporučení vypracovat akční plán zaměřený na posílení rovnosti osob z komunity LGBT+. Pouze částečně pak Slovensko realizovalo doporučení poskytovat povinné předškolní vzdělávání, a to i v obcích s vysokým podílem romských dětí.

Evropská komise proti rasismu a netoleranci v této souvislosti upozorňuje, že útok z 12. října 2022 v Bratislavě, který měl za následek smrt dvou osob z komunity LGBT+, byl posuzován na nejvyšší politické úrovni jako důsledek dlouhodobého užívání nenávistných projevů proti LGBT+ v politice.

Pokud jde o druhé doporučení Slovensku, ECRI registruje, že docházka do mateřské školy se stala povinnou pro všechny děti, které dosáhly věku pěti let, a že se plánují opatření ke zvýšení předškolní docházky.

Zdůrazňuje však, že romské děti i nadále trpí nedostatečnou kapacitou mateřských škol, nedostatečným územním pokrytím, nedostatkem zaměstnanců a přetrvávající segregací, zejména v menších městech. Tyto závěry jsou založeny na odpovědích vlády a informacích získaných z jiných zdrojů, podotýká ECRI.

Evropská komise proti rasismu a netoleranci uvádí, že hodnotící zpráva se týká pouze prioritních doporučení komise a neposkytuje analýzu celkového vývoje boje proti rasismu a netoleranci v daných zemích.