Závěrečné čtení o výši valorizace důchodů začne v sobotu ráno

Závěrečné, třetí čtení k vládnímu návrhu na nižší červnové zvýšení důchodů začne v sobotu v osm hodin ráno. Takový je výsledek dramatického pátečního dění ve sněmovně. To vrcholilo ve večerních hodinách, kdy koalice odhlasovala omezení času pro vystoupení na nejvýše dvakrát pět minut včetně řečníků s přednostním právem. S tím nesouhlasil předseda hnutí ANO Andrej Babiš a odmítal opustit řečniště. Několik opozičních poslanců,  z ANO i SPD, ho obklopilo, aby zabránili jeho případnému vyvedení ze sálu. K vyřešení situace došlo až na následné schůzce širšího vedení sněmovny, které zahrnuje koaliční i opoziční zástupce.

Širší vedení sněmovny jednalo až do půlnoci. Dohodlo, že omezení vystoupení se nebude už vztahovat na řečníky s přednostním právem. Dohodlo i právě začátek pro sobotní třetí čtení.

Po opětovném zahájení jednání, krátce po půlnoci, stáhli již přihlášení řečníci své přihlášky do diskuse a jednání sněmovny bylo až do rána přerušeno.  

Tato schůze sněmovny začala v úterý v 10:00. Vlastní jednání dolní komory bez přestávek trvalo zatím 69 hodin, spočítala agentura ČTK. 

Odpolední vývoj

Po poledni se k řečnickému pultíku postavil expremiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého je vláda absolutně neschopná snížit inflaci, a vyzval ji k vyvlastnění ČEZu.

Později oznámil, že ustoupil od dříve avizované demonstrace důchodců. Podle něj by se dalo protestovat tak, že v „jeden den večer všichni důchodci vypnou elektřinu a zhasnou na nějakou dobu“. Krátce předtím se v dolní komoře rozhořela hádka kvůli pomoci Česka Ukrajině čelící přes rok ruské vojenské invazi. Spor provázela i obvinění ze lží nebo šíření nenávisti.

Události ČT: Jednání Poslanecké sněmovny o důchodech (zdroj: ČT24)

Babiš hovořil dvě a půl hodiny, na jeho vystoupení reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že „už teď, v roce 2023, se dostane deficit (důchodového účtu) pod minus jedno procento HDP, což je částka okolo 80 miliard korun. V roce 2050 se bude dostávat pod pět procent, pokud nic neuděláme“. Tím ale vyvolal reakce množství poslanců ANO.

Šéf SPD Tomio Okamura v úvodu svého čtvrtého obstrukčního vystoupení v pátek dopoledne navrhl zamítnutí vládního návrhu. Jeho projevy v předchozích jednacích dnech trvaly dohromady 11 hodin a 40 minut, ten páteční nakonec asi hodinu a půl. Vládní novela je podle něj „v rozporu se všemi principy, na nichž je české důchodové pojištění založeno“.

Předseda SPD označil předlohu opakovaně za protiústavní. „Jejím jediným cílem je snaha neschopné a škodlivé Fialovy vlády o snížení letošního schodku státního rozpočtu, který sama zavinila,“ prohlásil Okamura. Následně vyzval ANO, aby se připojilo k ústavní stížnosti, kterou SPD chystá, aby byl apel opozice jednotný.

Okamura požadoval odložit schvalování novely, kterou vláda potřebuje prosadit nejpozději do 22. března, na 23. března 23:00. Jeho návrh ale podpořilo pouze 35 ze 127 přítomných poslanců.

Páteční ráno ovládli svými kritickými projevy vůči současnému kabinetu bývalí ministři vlády ANO – Klára Dostálová, Karel Havlíček a Alena Schillerová. Všichni tři vládě vyčetli, že na důchodce nemyslí a chce je ošidit. Zdůraznili, že řada penzistů je ve špatné ekonomické situaci.

Poslanci omezili na návrh koalice čas na vystoupení v rozpravě

Sněmovna na návrh koalice večer omezila vystoupení poslanců ve druhém čtení sporného vládního návrhu na nejvýše dvakrát pět minut včetně řečníků s přednostním právem. Počítat se budou i krátké poznámky. Předseda lidoveckého klubu Marek Výborný návrh zdůvodnil tím, že opoziční obstrukce dosáhly míry destrukce. Návrh vyvolal silné rozhořčení v opozičních řadách.

„Obstrukce se staly destrukcí demokracie, míra destrukce dosáhla takového řádu, kdy je nutné ji vrátit do takového módu, aby respektovala vůli zákonodárce, musí se vymezit práva jednání, kdy budou ctěna práva opozice,“ uvedl svůj návrh Výborný. „Během čtyř dnů byla práva respektována, vystupovali zde lídři opozičních stran, mluvili několik desítek minut. Řídící sněmovny respektoval to, že se opozice může vyjadřovat k tomu, co uzná za vhodné. Je povinností parlamentní většiny, aby zasáhla a vrátila sněmovnu tam, kde má být,“ dodal.

„Na tuto cenzuru a toto omezování vám nebudu naskakovat,“ odvětil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Návrh je nehlasovatelný, je to v rozporu s jednacím řádem,“ řekla na adresu návrhu předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Její stranický kolega Vondráček doplnil, že návrh je podle jeho názoru nehlasovatelný.

Babiš s omezením nesouhlasil a nechtěl opustit řečnický pult

Proti omezení času na vystoupení poslanců se ohradil šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jemuž místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) následně odebral slovo. Babiš ale nechtěl řečniště opustit, schůze tak musela být přerušena. Kolem Babiše se na protest shromáždili i další opoziční poslanci.

Koalice se zachovala arogantně, míní Havlíček

Havlíček připomněl ve svém vystoupení i růst cen potravin. „Tento týden jsme udělali jedno velké téma, a to je lečo. Vy jste udělali z leča luxusní jídlo,“ vytkl koalici Havlíček. Připustil, že jde o nadsázku a že na vysokých cenách zeleniny a vajec se podílí neúroda v Africe a ptačí chřipka. Koalice se ale podle Havlíčka zachovala arogantně. „Vzkázali jste důchodcům, že pouze idiot si chce vařit lečo v zimě,“ řekl.

Dostálová vládu osočila, že naplňuje státní pokladnu z peněz seniorů. „My se nebavíme o jednotkách lidí, kterých se to dotkne. My se bavíme o milionech lidí,“ zdůrazňovala.

Klub SPD si během nočního jednání vyžádal dvě třicetiminutové přestávky na porady klubu. Klub ANO si vyžádal dvouhodinovou přestávku už ve čtvrtek večer. Podle sněmovních zvyklostí si může poslanecký klub vyžádat přestávku na poradu za celý jednací den v celkové délce nejvýše dvě hodiny.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) po ranním hlasování řekl, že podaný návrh poslance Radka Vondráčka (ANO) na přerušení projednávání návrhu na bezmála tři týdny byl nehlasovatelný. Zdůvodnil to tím, že když sněmovna přistoupila na projednávání návrhu ve zkráceném projednávání ve stavu legislativní nouze, nepočítalo se s tím, že by se návrh diskutoval ve výborech, jak Vondráček chtěl.

Pokračujme až za tři týdny, chtěli marně opoziční poslanci

Vondráček ale míní, že jeho návrh byl dostatečně určitý a konkrétní, aby se o něm dalo hlasovat. „Není rozdíl mezi určením času a události. Buď tam dáme do 21. března, to už tady padlo, nebo až dozrajou brambory, což už by byl problém, protože jsou různé odrůdy, to už by bylo nehlasovatelné,“ dodal Vondráček.

Babiš již předtím neúspěšně navrhoval přerušit projednávání do 21. března. Poslanec SPD Jiří Kobza navrhoval to samé, ale do 20. března. Poslanec ANO Martin Kukla navrhoval před sedmou hodinou ráno přerušit projednávání na dvanáct hodin, aby se mohl vyspat.

Kuklovu návrhu předcházela slovní rozepře opozičních a koaličních poslanců ohledně jejich únavy a z toho pramenící možné nepozornosti za volantem, až pojedou domů. Na počátku diskuse byla Kuklova slova o tom, že poslanci jednají už čtvrtý den téměř bez přestávky, zatímco třeba řidiči kamionů musí dodržovat povinné přestávky, aby nezpůsobili nehodu. 

Juchelka varoval před verdiktem Ústavního soudu

Za řečnickým pultem se střídali hlavně poslanci hnutí SPD a ANO, kteří s návrhem snížení valorizací důchodů opakovaně nesouhlasili. „Vy jste věděli, že k valorizaci dojde. Nevěřím vám, že jste nevěděli dřív, že k tomu snížení dojde,“ komentoval vládní návrh Richard Brabec (ANO). Jeho projev trval půl hodiny.

„Postoj ministra Jurečky je bezohledný, protiprávní a protiústavní,“ komentoval vládní návrh poslanec ANO Milan Wenzl. „Vláda se chová jako podomní prodejce, který nabízí deky, hrnce a podobné,“ komentoval navrhovanou změnu jeho stranický kolega Petr Sadovský (ANO). „Důchodci reálně nijak nebohatnou, to, že lidi chudnou, je vinou této vlády,“ zavrhnul návrh bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

„Celou tuto schůzi sněmovny má v rukách Ústavní soud a vám jako vládě to nevadí,“ varoval vládu před možným verdiktem soudu poslanec Aleš Juchelka (ANO). Podle něj by soud mohl rozhodnout tak, že by stát stejně musel rozdílovou částku důchodcům vyplatit i s penále. Dále Juchelka dodal, že by se schůze mohla protáhnout i přes noc, poslanci by si mohli vybrat dvě dvouhodinové přestávky.

Babišův projev trval téměř tři hodiny

Po půl sedmé večer se vrátil k řečnickému pultu předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ve svém projevu hovořil o zvyšování inflace v tuzemsku i v Evropě. „Jsem šetřivá generace, každá koruna dobrá. Tahle debata k ničemu nevede,“ uvedl Babiš. Podle něj je v současnosti vysoká inflace hlavně kvůli cenám energií. Dodal také, že se podle něj vláda dopustila podvodu na voličích.

Babiš ve svém téměř tříhodinovém projevu zmínil také odchýlení vlády od původního programového prohlášení. „Koalice PirSTAN se zavazuje, že bude důchody zvyšovat pravidelně,“ řekl. Zhodnotil i státní rozpočet a další možné výdaje, které by vláda podle něj mohla do rozpočtu zahrnout jen ve stavu legislativní nouze.

Během vystoupení četl Babiš hlavně politické komentáře a reakce voličů hnutí ANO na sociálních sítích. „Když jsou v rodině dva důchodci a někteří si přivydělávají, tak to jde. Ale některé jsme vdovy. Stejně jsme ochuzeni třeba o slevy na jízdném nebo na jiných výhodách,“ citoval Babiš.

Zachovejme si důstojnost, apeloval Jurečka

„Jestli se (poslanec Kukla) bojí o dopravní nehody řidičů kamionů, tak až někdo z vás dostane zítra nebo pozítří mikrospánek, až odsud pojede, tak si na to vzpomeňte,“ reagoval poslanec TOP 09 Pavel Svoboda. To se ale nelíbilo opozičním poslancům, například Hubert Lang (ANO) Svobodu obvinil, že uráží opozici. Ministr Jurečka vyzval poslance, aby i po čtyřech dnech zkusili udržet nějakou míru důstojnosti, a vyzval k bezpečnému návratu všech poslanců domů. 

K vládnímu návrhu se v pátek odpoledne vyjádřil i končící prezident republiky Miloš Zeman, podle nějž stát, který šetří na důchodcích, není dobrým státem.