FAÚ zmrazil majetek šéfa slovenských Nočních vlků

Události: Další protiruské sankce (zdroj: ČT24)

O desátém balíku sankcí proti Moskvě jednají unijní ministři zahraničí. Podle zdrojů z Bruselu mají zasáhnout ruský export za víc než jedenáct miliard eur, cílí na další politiky a týkají se i technologií. V uplatňování postihů pokračuje taky Česko. Finanční analytický úřad podle zjištění ČT zmrazil část majetku slovenského šéfa motorkářského klubu Nočních vlků Jozefa Hambálka.

Desátý sankční balíček míří zejména na technologie používané pro výrobu zbraní. „Pro maximální zásah míříme na komponenty, které Rusko potřebuje,“ vysvětlila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na začátku února. O přijetí desátého balíku mluvila na výročí agrese – tedy do pátku. Odsouhlasit ho ale musí všechny členské státy a ty se na podobě opatření stále neshodly. Během týdne se k němu ještě vrátí velvyslanci.

Embargo se má vztahovat na vývoz západní elektroniky, jako jsou například součástky do dronů. Sankce zacílí i na politiky, činitele armády a propagandisty. Půjde o více než sto lidí a organizací. Česko považuje toto rozšíření sankcí za zásadní. „Od mnoha států včetně České republiky zaznělo, aby byl sankční balík přijat co nejdříve,“ dodal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Řada vyspělých zemí si už dává mnohem větší pozor na to, aby se technologicky vyspělé komponenty do Ruska nedostávaly ani přes třetí země, a tím vlastně omezuje i kvalitu výzbroje, která jde z Ruska na ukrajinské bojiště,“ popsal zvolený prezident Petr Pavel.  

Hambálek je na sankčním seznamu EU

Samo Česko obstavuje další majetek. ČT zjistila, že FAÚ zmrazil podíl ve firmě šéfa slovenské pobočky proputinovského sdružení Noční vlci Jozefa Hambálka. Konkrétně jde o podíl v brněnské realitní společnosti Simple Mc Trade s.r.o.

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, který s nimi udržuje kontakt. Motorkářský spolek opakovaně organizoval přejezdy evropskými státy včetně Česka u příležitosti výročí druhé světové války. 

Novináři už dříve odhalili, že areál Nočních vlků u Trnavy ukrýval cvičnou střelnici, tanky a obrněná vozidla. Sám Hambálek novinářům vyhrožoval, na sankčním seznamu EU je od loňska. „V prostorech svých nemovitostí provádí výcvik členů organizace Noční vlci k aktivnímu boji na Ukrajině a aktivně podporuje proruskou propagandu v Evropě,“ odůvodnila jeho zařazení Evropská unie.

Pracovní skupina ministerstva zahraničí už od počátku roku na základě nového sankčního zákona vytváří národní sankční seznam, jakékoli podrobnosti ale zatím z taktických důvodů nehodlá zveřejňovat.