Sankce dopadly na šéfa slovenské pobočky Nočních vlků. Úřady prověřují jeho vazby na české firmy

UDÁLOSTI: Zatímco EU diskutuje o dalším sankčním balíku proti Rusku, členské státy dál rozkrývají majetek sankcionovaných lidí (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje firmy, které patří Jozefu Hambálkovi. Vydal zatím šest příkazů, což je předstupeň zmrazení majetku. Hambálek je podnikatel, jenž stojí v čele slovenské pobočky ruského motorkářského klubu Noční vlci, jehož hlavní postavy mají blízko k Vladimiru Putinovi.

Jozef Hambálek se kvůli své činnosti v motorkářském klubu Noční vlci dostal na sankční seznam Evropské unie. Unie odůvodnila jeho zařazení tím, že „v prostorech svých nemovitostí provádí výcvik členů organizace Noční vlci k aktivnímu boji na Ukrajině a aktivně podporuje proruskou propagandu v Evropě“.

Letecké snímky v roce 2018 odhalily, že jeho rezidence u Trnavy ukrývá cvičnou střelnici a také tanky a obrněná vozidla. Novinářům, kteří se o dění za zdmi rezidence zajímali, Hambálek vyhrožoval.

V Česku mu patří brněnská realitní společnost Simple McTrade a jako jednatel figuruje ve společnosti Ekotherma fasteners ve Zlíně, což je velkoobchod se šrouby a další spojovací technikou. Česká televize v sídle firem nikoho nezastihla.

FAÚ zatím vydal příkazy, které jsou předstupněm zmrazení majetku. Podle úřadu se objem obstaveného majetku lidem napojeným na Putinův režim oproti jarním měsícům výrazně zvýšil. „Aktuálně se pohybujeme v objemu okolo deseti miliard korun,“ upřesnil ředitel FAÚ Jiří Hylmar. Dodal, že přesná výše „se průběžně v čase mění“.

Objem sankcí se zvyšuje s tím, jak Evropská unie přijímá další a další balíky. Zatím jich schválila osm a diskutuje o devátém. Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) není nazbyt. „Co se odehrává na Ukrajině, je něco naprosto nechutného. Hledáme další možnosti,“ zdůraznil.

Unie i členské státy včetně Česka pracují také na odhalování obcházení sankcí. Sankcionovaní podnikatelé se totiž snaží postihům za své kontakty s ruským režimem uniknout prostřednictvím transakcí firmy v daňových rájích nebo obchodováním s kryptoměnami.