Rusům se daří obcházet některé sankce, které na Moskvu uvalila EU, varují analytici

Události: Rusům se podle analytiků daří obcházet sankce, které na Moskvu uvalila EU (zdroj: ČT24)

Země Evropské unie tento týden dohadují nový balík protiruských sankcí – na sankční seznam mají přibýt zhruba tři desítky ruských činitelů či firem. Podle analytiků ze společnosti Datlab se však Rusům v Česku i v celé Evropě daří některé sankce obcházet.

Reakcí na další anexi je sankční balík s číslem osm. „Myslím, že ruské vedení by mělo nést odpovědnost za činy, které páchá vůči Ukrajině,“ uvádí ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Osmý balík ruských sankcí je podle mě ta cesta, která ale musí přijít co nejdříve,“ doplnila europoslankyně Dita Charanzová (za ANO).

Dosavadní sankce dle analytiků ze společnosti Datlab, kteří pracují i pro státní správu, fungují pouze částečně. „Nevypadá to, že by se firmám, které ještě donedávna byly napojené na Rusko, snížil objem veřejných peněz, který jim teče,“ uvedl analytik Jiří Skuhrovec.

Analytici zjistili, že veřejné peníze takto čerpají IT firmy či stavební a developerské společnosti. Opakovaně zmiňují firmu Strabag, která je částečně vlastněná ruským miliardářem Olegem Děripaskou. „Firma dál dostává zakázky, díky kterým roste na hodnotě. Pan Děripaska v ní potenciálně má stále podíl – hodnota toho podílu roste,“ vysvětlil Skuhrovec. 

Strabag v Česku v konsorciu více firem vyhrál tendr na úsek metra D. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) se Oleg Děripaska nepodílí na rozhodování firmy. „To bylo ujištění, které mi vedení českého Strabagu dalo,“ dodal Kupka.

„Nastrčené“ osoby

Problém vidí analytici ve firmách napsaných na „nastrčené“ osoby nebo v těch, které sídlí v daňových rájích. Jen v České republice takto fungují desítky firem s ruskou stopou. Jedná se například o realitní společnost Grilan provázanou s bývalým ředitelem plynárenské společnosti Ural Sergaz Kozjušinem.

Jako reakci na kroky Ruské federace ohlásily nové sankce také Spojené státy. Americký prezident Joe Biden plánuje rozšířit sankce o tisíc lidí a firem spojených s kremelským režimem.