Na zvýšení sociálních odvodů živnostníků zatím není shoda, zní od špiček ODS

Podle premiéra Petra Fialy a ministra financí Zbyňka Stanjury (oba ODS) zatím není žádná dohoda ohledně možného zvýšení sociálních odvodů živnostníků. Podle Fialy je ale namístě o tom mluvit. Stanjura zase uvedl, že rozhodnutí o nižší valorizaci penzí je zodpovědné. Opozice chce případné jednání o nižší valorizaci ve sněmovně blokovat.

Server Seznam Zprávy dříve uvedl, že by se odvody v průběhu tří let mohly zvednout o 60 procent. Počítá s tím návrh ministerstva práce a sociálních věcí. OSVČ teď odvádějí výrazně méně než zaměstnanci, a hrozí jim tak nízké penze.

Premiér Fiala řekl, že zatím není shoda na možném zvýšení sociálních odvodů živnostníků. Podle něj je třeba v obecné rovině nad výší odvodů uvažovat, mimo jiné kvůli výši důchodů pro živnostníky. Vláda chce snížit schodek rozpočtu na příští rok o 70 miliard korun, žádné rozhodnutí o konkrétních úsporných opatřeních ale zatím vládní koalice neschválila.

„Zvažovat nějakou úpravu je namístě. Jestli se pro ni rozhodneme a v jaké výši, je otázka budoucnosti,“ řekl premiér. Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šárka Jelínková (KDU-ČSL) dříve České televizi řekla, že na zvýšení odvodu je v koalici shoda. Proti zvýšení se však již ohradil třeba vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Nižší valorizace důchodů je podle Stanjury zodpovědná

Stanjura se vyjádřil i k plánované nižší valorizaci penzí. Rozhodnutí o snížení červnové valorizace důchodů je podle něj zodpovědné a je důležité zohledňovat i jiné ukazatele, jako je například poměr výše důchodu k průměrné hrubé mzdě. Zároveň řekl, že Česko není v situaci, kdy by si mohlo dovolit podobné mimořádné navyšování s ohledem i na ostatní generace.

Brífink po jednání premiéra a ministra financí (zdroj: ČT24)

„Ta mezigenerační solidarita znamená, že se musíme dívat na všechny generace. Myslím, že každý, kdo chce objektivně komentovat rozhodnutí vlády, tak musí říct, že během dvou let zvýšit tento poměr ze 40 na 50 procent by si Česká republika mohla dovolit v okamžiku konjunktury a velkých přebytků státního rozpočtu. Jsme na tom úplně naopak,“ sdělil Stanjura.

Opozice s tím nesouhlasí. „Vláda zkrátka připraví důchodce zhruba o tisíc korun a já osobně bych se to odvážila nazvat i krádeží finančních prostředků lidem, kteří celý život poctivě pracovali a do důchodového systému odváděli finanční prostředky,“ sdělila ve vysílání ČT24 členka sněmovního výboru pro sociální politiku Vladimíra Lesenská (SPD).

Studio ČT24: Jednání o nižší červnové valorizaci důchodů (zdroj: ČT24)

Obě opoziční hnutí ANO a SPD jsou připravená případné jednání o nižší valorizaci ve sněmovně blokovat. Důchodci dostanou podle nového plánu vlády v průměru 750 korun navíc, tedy o tisícovku méně. Podle Stanjury nehrozí, že by rozhodnutí bylo protiústavní. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by měla vláda poslat návrh do sněmovny příští týden.