Velvyslance v Rusku by měl brzy nahradit jen chargé d'affaires, píší Seznam Zprávy. Lipavský to popřel

Velvyslanec Vítězslav Pivoňka by měl v dohledné době skončit v Rusku, uvedl server Seznam Zprávy s odkazem na vlastní nejmenované zdroje. V Moskvě by ho podle webu měl nahradit diplomat Jiří Čistecký, ne však jako velvyslanec. Čistecký je aktuálně generálním konzulem České republiky v Istanbulu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) tuto informaci popřel.

„Popírám spekulace Seznam Zpráv, že by česká vláda odvolávala současného velvyslance v Moskvě, či dokonce rušila post velvyslance v Rusku. Je to nesmysl. Velvyslanci působí na místě vyslání do momentu svého odvolání vládou a následného ukončení vyslání. Stejně tomu bude i v případě pana velvyslance Pivoňky,“ uvedl šéf české diplomacie.

Vláda podle dřívější informace Seznam Zpráv řeší to, jak nově nastavit vztahy s Ruskem. Pokud by Česko v době rusko-ukrajinské války vyslalo do Moskvy nového plnohodnotného velvyslance, muselo by Rusko požádat o souhlas a velvyslanec by zároveň musel pověřovací listiny slavnostně předat prezidentu Vladimiru Putinovi. Podle webu je možné, že Čistecký by v Moskvě výhledově působil jako chargé d'affaires. 

Pivoňka je velvyslancem v Rusku od roku 2018, předtím čtyři roky stejný post zastával v Ázerbájdžánu. V letech 2006 až 2011 působil jako zástupce velvyslance v Kyjevě, zhruba rok také jako chargé d'affaires.

Čistecký pracuje na ministerstvu zahraničí od konce roku 1994. Byl mimo jiné ředitelem odboru států střední Evropy či tajemníkem pro analytickou činnost v kabinetu ministra zahraničí v letech 2014 až 2018. Dříve působil jako zástupce velvyslance ve Vídni, generálním konzulem v Istanbulu je od roku 2019.

Výrazně nižší zastoupení v Česku i Moskvě

Ruská diplomatická mise v Praze i české zastoupení v Moskvě se výrazně zmenšily po loňském zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Počet ruských diplomatů v Česku byl dále snížen i po únorové ruské nové invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze aktuálně působí šest diplomatů. Česko také odebralo Rusku souhlas s provozem konzulátů v Brně a Karlových Varech. Uzavřelo též své konzuláty v Petrohradu a Jekatěrinburgu a dočasně uzavřen je Český dům v Moskvě.