Ministři asi budou muset prokázat, že nespolupracovali s StB. Vnitro navrhuje obnovu lustrací

Brífink ministra vnitra Rakušana k novele lustračního zákona (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra připravilo novelu lustračního zákona, která obnovuje povinnost lustračního oprávnění pro členy vlády i ministerské náměstky. Informoval o tom resortní šéf Vít Rakušan (STAN). Povinnost předkládat doklad o tom, že člověk nespolupracoval s komunistickým režimem, pro vrcholné představitele tuzemských ministerstev přestala platit před osmi lety za vlády ČSSD, lidovců a ANO.

„Z našeho pohledu je nepřípustné, aby lidé, kteří nesou politickou odpovědnost a kteří mají odborné rozhodovací pravomoci v rámci resortu, nemuseli na rozdíl od svých podřízených – a to je paradox současné platné verze – prokazovat to, že se nezapletli zásadním způsobem s totalitním režimem,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr vnitra Rakušan.

Připravená novela lustračního zákona proto navrhuje, „aby členové vlády a jejich náměstci měli opětovně povinnost se prokázat čistým lustračním osvědčením, a to před svým jmenováním do funkce“, uvedl ministr a legislativní dědictví minulých kabinetů označil za paskvil.

Osm let stará změna

Lustrační zákon v Česku začal platit na začátku 90. let a ambicí tehdejších zákonodárců bylo chránit státní správu před vlivem lidí, kteří byli v letech 1948 až 1989 příslušníky nebo spolupracovníky StB, angažovali se minimálně v okresních výborech komunistické strany nebo v Lidových milicích. Lustrační osvědčení vydává ministerstvo vnitra.

Citelnou proměnou prošel zákon v roce 2014. V souvislosti se zaváděním služebního zákona do tuzemského práva vypadla z lustrační legislativy povinnost prokazovat svou politickou bezúhonnost pro ministry i ministerské náměstky. Právě to se nyní vnitro snaží upravit.

Rakušan oznámil i připravovanou úpravu pro Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Novela předpokládá vytvoření kolegia úřadu coby nového vrcholného orgánu, a tedy i dílčí oslabení pravomocí předsedy této instituce. Podle Rakušana změna „předchází možné paralýze úřadu, ke které může dojít z rozhodnutí předsedy“. Vnitro na úpravě spolupracovalo s Rekonstrukcí státu.