U vody už v létě zemřelo přes třicet lidí, záchranáři často spěchají k dětem

Události: Záchranáři zasahují u mnoha případů tonutí (zdroj: ČT24)

Je polovina prázdnin a záchranáři už zasahovali u stovky závažných případů tonutí. Přes třicet lidí zemřelo, další mají vážné následky. Více výjezdů než loni evidují v Jihomoravském nebo Královéhradeckém kraji, zejména k dětem. Mezi nejčastější příčiny patří přecenění sil, vdechnutí vody i alkohol.

Aktuálně je hitem v oblasti vodních radovánek paddleboard. Právě na něm se nyní plavci často dostávají do potíží. Základním bezpečnostním pravidlem je být připoutaný. „Když zafouká vítr, ten paddleboard jim to odnese, oni nejsou schopni ho doplavat. Velké plochy jsou rizikem hlavně pro děti, kdy nám zmizí pod hladinou a záchranná akce je spíš pátrací,“ poznamenává instruktor paddleboardingu a vodní záchranář Jan Sedláček.

Dalším rizikem bývá pád z lodi, kdy se lidé mnohdy zamotají do lan. „Není vždy hezké počasí a to je další věc, která se podceňuje. Podchlazení zhoršuje fyzický stav člověka a s tím je spojeno rychlejší vyčerpání,“ přibližuje Sedláček další nástrahu.

Nejčastěji záchranáři zasahují v přírodních vodách. Zatímco na Plzeňsku před pár dny záchrana dopadla dobře, v jezeře Chmelař na Litoměřicku utonulo dítě. „U nich jde o podcenění dozoru rodičů nebo jiné osoby a kvalitních plaveckých pomůcek, zejména u přírodní vody. Tam nepatří rukávky, nafukovací kruhy,“ varuje vodní záchranář. Děti a mladiství přišli o život také na Pardubicku.

Tragickou bilanci má zatím pražská záchranná služba, která zasahovala u 13 tonoucích lidí, z nichž devět zemřelo. Podobně jsou na tom ve Středočeském kraji. Na Jižní Moravě zatím záchranáři vyjížděli k podobným případům třikrát častěji než loni.

Podle záchranářů může být případů utonutí ještě víc. Do statistik se totiž nezapočítávají lidé, kteří si ublíží skokem do neznámé vody.